Lütfen bekleyin..



'Yarım asırlık mesleğim baraj ile son buluyor'

06 Mart 2018, 11:30 - Okunma: 2826

Batman'ın Hasankeyf ilçesinde ikamet eden ve yarım asırdan fazladır terzilik yaptığını söyleyen 74 yaşındaki Zeki usta, Ilısu Barajının hayata geçirilmesiyle beraber terziliğinin de son bulacağını söyledi.

Hasankeyf ilçe merkezinde, 60 yıldır terzilik yaptığını söyleyen 74 yaşındaki Zeki Durgun, 1955 yılında ilkokul mezun olduktan sonra ustası Hasan Cihan'ın yanında çırak olarak çalıştığını ve 14 yaşındayken işini kurduğunu söyledi.

Meslek hayatı boyuncu 2'si kendi çocuğu olmak üzere 8 çırak yetiştirdiğini söyleyen 5 çocuk babası Zeki Usta (Durgun), 60 yıldır icra ettiği mesleğinin Ilısu Barajının hayata geçmesiyle son bulmasına üzüldüğünü söyledi.

"1958 yılında işyerimi açtım ve halen devam ettiriyorum"

1944 yılında Hasankeyf'te doğduğunu ve 74 yıldır ilçe merkezinde yaşadığını belirten Zeki Usta, "60 yıldır terzilik mesleğimi yapıyorum.  Hamdolsun işlerimiz iyidir. İlkokulu 1955'te bitirdim. İlkokulu bitirdikten sonra Hasan Cihan isminde bir terzi vardı, onun yanına gittim. Bir sene kadar orada çalıştıktan sonra ayrıldım. Bir sene de babamın bakkaliye dükkânına bakıyordum. Terzilik işime başlamak için bir makine bulamadım. Elazığ'dan bir makine getirdim. 1958 yılında işyerimi açtım ve halen devam ettiriyorum." dedi.

"Konfeksiyonlara ve hazır giyime rağmen 60 yıldır ayakta kalabildik"

Mesleğinden memnun olduğunu belirten Zeki Usta, "Sabit müşterilerim var. Millet işimizden memnun olduğu için işimizle ayakta kaldık. Konfeksiyonlara ve hazır giyime rağmen şimdiye kadar ayakta kalabildik. İşimizden memnunuz. Yalnız Batman'da ve Hasankeyf'te değil diğer illerden de müşterilerimiz var. Telefonla sipariş veriyorlar onlara elbise gönderiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Yeni Hasankeyf'te meleğimizi icra etmek mümkün değildir"

Yapılacak barajla beraber işlerinin zamanla çok eksildiğini ve yeni yerleşim yerinde işlerinin daha da eksileceğini belirten Zeki Usta, "Ilısu Barajı dolayısıyla buradan, mecbur çıkacağız. Yeni Hasankeyf yerleşkesine gideceğiz. Yeni Hasankeyf'te meleğimizi icra etmek mümkün değildir. Çünkü biz burada ana yoldan yararlanıyoruz. Çeşitli illerden arabalar buradan geçiyor. Burada herkes bizi tanıdığı için iş yapıyoruz. Yeni Hasankeyf'te bize verilen dükkânlar iş merkezi olarak çok tenha bir yerdedir. Ne şehrin içinde ne bir ana cadde üzerinde ne de merkezi bir yerdedir. Çift katlı bir yer. Ancak büyük şehirlerde böyle büyük işyerleri oluyor. Orada işimiz çok çok eksilecektir. O dükkânlarla işimiz son bulacaktır." şeklinde konuştu.  

" Hasankeyf'i bir daha göremeyeceğiz"

Doğup büyüdükleri toprakları bir daha göremeyeceklerini söyleyen Zeki Usta, "Başka çare yok, bir daha bu Hasankeyf'i bulamayacağız. Hem yer olarak hem de bizim için iş olarak da bir daha içinde bulunduğumuz imkânları bulamayacağız. Burası doğup büyüdüğümüz yerdi. Herkes bizi burada tanıyor." şeklinde konuştu. (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
KÜLTÜR-SANAT Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman Üniversitesi Yayınları tarafından yayımlanan ve kent gelişimi ile kü..
Editörlüğünü Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, öğretim üye..
Hasankeyf'in Kale bölgesinde yapılan kazı çalışmalarında Roma ve Bizans..
Batman'da "2'nci Gastronomi ve Kültür Sanat Festivali" dü..
Batman'da "2'nci Gastronomi ve Kültür Sanat Festivali" dü..
Batman Üniversitesi'nin tanıtımını desteklemek amacıyla öğrenciler aras..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=