Batman'ın 60 bin nüfuslu Kozluk (Hazo) ilçesinde aylardır devam eden altyapı çalışmalarının çile ve eziyete dönüştüğünü belirten vatandaşlar yaşanan duruma tepki gösteriyor.
Altyapı çalışmaları yapılırken vatandaşın taleplerinin göz ardı edildiğini ve mağduriyetlerine kulak verilmediğini belirten ilçe sakinleri, çalışmaların ağır aksak yürüdüğünden, bozulan yolların aylarca yapılmayıp toz ve çamur içinde bırakıldığından, yol çalışmalarında vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlayacak ciddi güvenlik eksikliklerinden yakınıyor.
Kozluk çarşı merkezi ile Üçyol bölgesini birbirine bağlayan tek ana yolda çalışma başlatıldığını ancak bu çalışmaların beraberinde ciddi mağduriyetler meydana getirdiğini belirten vatandaşlar, yapılanların hizmetten ziyade eziyete dönüştüğünü ifade ediyorlar.
Böylesi bir rezaleti Kozluk tarihinde hiç görmediğini söyleyen ilçe sakinlerinden Hacı Abdullah Çetinkaya, "35 yıldır Kozluk'ta yaşıyorum. Bir dönem burada Belediye Encümeni ve Başkan Yardımcısı olarak görev yaptım. Bu yıl içerisinde gördüğümüz rezaleti Kozluk tarihinde hiç kimse görmemiştir. Arabamız var, arabamızı çalıştırmaktan korkuyoruz. Arabamız toz içinde. Bu ay içerisinde 5-6 defa yollarımız kazılıp kapatıldı. Bir defa su için, bir defa elektrik için, bir defa telefon, bir defa kanalizasyon için kazdıklarını söylüyorlar. Bozmaktan başka bir şey yapmıyorlar. Evim yolun yanında, vallahi tozdan evde oturamıyoruz. Bir yıldır toz içerisindeyiz. Belediye varsa, hükümet varsa, biz de eğer ki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıysak bu derdimize bir çare bulsunlar." diyerek yaşanan duruma tepki gösterdi.
"Bir yer defalarca kazılıp kapatılıyor"
Yapılan altyapı çalışmasından kesinlikle memnun olmadıklarını aktaran Çetinkaya, altyapı çalışmalarında bir yerin defalarca kazılıp kapatıldığını belirterek buna bir anlam veremediklerini söyledi.
Çetinkaya, "Bu hizmetten kesinlikle memnun değiliz. Allah'tan korksunlar, kaç defadır yollarımızı bozuyorlar. Yetkililere sesleniyoruz, Allah'tan korkun burada insanlar yaşıyor, hayvanlar değil. Mağduruz ve bu görüntüye kulak asmayan her yetkiliden de şikâyetçiyiz halk olarak. Yetkili kimse ya gelsin yolunu doğru dürüst yapsın veyahut tamamen bozsun biz de bilelim yol yok ona göre davranalım. Tozdan hepimiz hastalanmışız. Komşularımız da buna şahit. Yetkililerden isteğimiz bu sorunumuza bir çözüm bulsunlar. Yarım yamalak iş yapmasınlar. Yapacaklarsa tam yapsınlar. Yani bir çukur açıyorlar, 6 defa o çukuru kapatıp açıyorlar. Bu işten bir şey anlamadık. Buna bir çözüm getirsinler." dedi.
"Yapılanlar hizmet değil vatandaşa eziyettir"
Altyapı çalışmalarının hizmetten ziyade eziyete dönüştüğünü dile getiren esnaflardan Şafi Atak, yetkililerin yaşanan mağduriyeti görmezden geldiklerini ve kimsenin vatandaşın bu derdiyle dertlenmediğini kaydetti.
Kozluk'a geldiği günden beri böylesi bir rezalete tanıklık etmediğini söyleyen Atak, "Kozluk'a geldiğim günden beri böyle bir rezalet çekmedim. 'Altyapı yapıyoruz.' diyorlar, hâlbuki milletin çektiği eziyeti, biz esnaflara yaptıkları eziyeti görmüyorlar, çünkü onların kapılarının önü bu şekil değil. İçinde olduğumuz bu rezalet kesinlikle insanlık işi de değildir. Dükkânıma bir eşya bırakıyorum sanki bir yıl bırakmış gibi bir gün içerisinde dünya kadar toz tutuyor. Bir tane camımız sağlam kalmadı. Gelip bu halimizi soran da yok. Bu işi yürütenlere gidiyoruz 'Bu nasıl iş.' diyoruz, 'Sorumlularımız şantiyededir, gidin onlara konuşun.' deyip farklı yere yönlendiriyorlar. Kozluk rezaletin içinde, belediye başkanı Kozluk'u sahipsiz görüyor ve elinden gelen her şeyi yapıyor. Ne kadar da dese 'Ben hizmet ediyorum.' bu hizmet değil eziyettir. Vatandaşı ciddi anlamda mağdur ederek hizmet olmaz." dedi.
"Bu işte ciddi bir denetimsizlik var"
"Bu hizmeti bu insanların eline veren yetkililer gelsinler bu işi takip etsinler, bu hizmeti yapıyor mu yapmıyor mu" diyen Atak şunları söyledi: "Bizim Belediye başkanı bir partinin belediye başkanı değildir, halkın belediye başkanıdır. Eğer ki halka bu eziyeti çektiriyorsa halk onun yanında yok gibidir. Bu hizmeti bu insanların eline veren yetkililer gelsinler bu işi takip etsinler, bu hizmeti yapıyor mu yapmıyor mu diye. Bu işte ciddi bir denetimsizlik var. Denetleme olsa bu iş böyle olmazdı. 5 yıl koltuğunda otur, sonra gel 'Selamun Aleykum, ben hizmet yapıyorum.' 2017'den beri bu rezilliği çekiyoruz."
"Yazın tozdan kışında çamurdan geçemiyoruz"
Yapılan çalışmalarla birlikte yazın tozdan kışın ise çamurdan geçemediklerini belirten Atak, "Kaldığım mahalleye gelsen çamurdan geçemezsin. Bu sorunlar ne kadar da dile getirilse Belediye Başkanının umurunda değil. Evinin etrafı parkeli, dayalı, döşeli. Üçyoldan yukarısı ise çamurdan, çöplükten, pislikten geçilmiyor. Altyapı için kullanılan borular da çok küçük. Bu hizmet değil, bir menfaat uğruna hareket ediyor. Kozluk'u seven yetkililer varsa bu işe bir el atmalarını istiyoruz." ifadelerini kullandı.
"Bu yollarda can ve mal güvenliği kalmamış"
Kozluk Çarşı merkezini Üçyol bölgesine bağlayan tek yolda okulların bulunduğunu ve her gün binlerce öğrenci ve aracın bu yolları kullandığını söyleyen Mehmet Rızvan Yaşar, "30 senedir bu memlekette yaşıyoruz, 30 senedir böyle bir hizmet görmedim. 15 sene otobüs şoförlüğü yaptım. Otobüs şoförlüğünde nereye gidersem gideyim bize bir alternatif yol sunmadan başka bir yol çalışması olmazdı. Şu an bizim olduğumuz bölgede hem alternatif yolda yol çalışması var hem de ana yolda yol çalışması var. Yol çalışmasıyla birlikte güvenlik önlemlerinden bir tanesi yok. Bu yolda okullar var ve binlerce öğrenci bu yolu kullanıyor. Çalışma alanına 300 metre kala güvenlik önlemlerinin alınması, dubaların yerleştirilmesi gerekiyor ama o bile yok. Sulama da yapılmıyor, bu yüzden çocuklarımızı tozlu havayı teneffüs edip ciğerlerine çekiyorlar. Çocuklarımız bizim geleceğimizdir. Biz geleceğimizi bize hizmet yapılacak adına karartamayız." ifadelerini kullandı.
"Mahalle yollarını yapmıyorken gelip şehir yollarını neden bozuyorsun"
Yaşar, "Bizim tek sorunumuz budur. Yoksa bizim yapılan hizmete karşı bir kinimiz, garezimiz yok. Yetkililerden gelip bu yolları teftiş etmelerini istiyorum. Sayın valimiz sadece bir gün gelip bu yolları denetlesin, görsün halimizi. Yazık, günahtır bu millete. Bu millet etinden, tırnağından biriktirdiğini çocuğu için hastaneye harcamasın. Veyahut tırnağından artırdığını arabasının tamiratı için harcamasın. Yaptığınız hizmet bizi gerilere doğru götürüyor. Biz geriye değil ileriye gitmek istiyoruz. Vatandaşlarımız toz toprak içerisinde. En azından sabah akşam bir defa sulama yapılsın. Esnaflar tozdan dolayı satış yapamıyorlar. Bize alternatif yolları kullanın diyorlar. Levhalar eksik, güvenlik önlemleri eksik, arabanla geliyorsun bir anda çukura pat diye giriyorsun, lastik top atıyor. Onun haricinde sen mahalle yollarını yapmıyorken gelip şehir yollarını neden bozuyorsun? Birini bitir diğerine geç. İlk önce doğru düzgün alternatif bir yol teslim etsinler ondan sonra ikincisine başlasınlar." dedi.
"Sağlıklı bir şekilde yürümediği için vatandaşların yüzde 90'ı bu çalışmadan memnun değil"
Vatandaşları ciddi anlamda mağdur eden bu çalışmanın sağlıklı yürümediğini ve bu yüzden de ilçede bulunan vatandaşların yüzde 90'ının bu çalışmadan memnun olmadığını söyleyen esnaflardan Ayhan Gümüş de şunları söyledi: "40 senedir biz ilk defa böylesi bir yol çalışması gördük. Köy yolları dahi bu yollardan iyidir. Kozluk Kozluk olmaktan çıktı, 40 sene önceki Kozluk'a geri dönüş yaptı. Tozdan dolayı her gün hastaneye gidiyoruz. Çok sıkıntı yaşıyoruz bu altyapı çalışmasından dolayı. Marketim var satış yapamıyorum, eşyam hepsi üstümde kaldı bu toz topraktan dolayı. İş yapamıyoruz çünkü vatandaş tozu görünce eşyayı almak istemiyor. Anlayacağınız bize hayat kalmamış. Artık biz de ne yapacağımızı şaşırdık. Kime gitsen bu altyapı çalışmasından memnun değil çünkü doğru bir şekilde sağlıklı bir şekilde bu iş ilerlemiyor. Kozluk'un yüzde 90'ı bu işten memnun değil. Her yeri bozuyorlar fakat aylarca yapmıyorlar. Bir mahalleyi bitirip daha sonra diğer mahalleye geçsene. Her yer yarım yarım iş yapılmış. Her köşede bir sıkıntı var. Alt yapı çalışması böyle yapılmaz ki. Bu şekil yapacaklarsa ellemeseydiler daha iyiydi bizim için. Gerekli merciler bu işe el atıp bir şey yapabilirlerse Allah razı olsun, yapmayıp bizleri bu toz toprak içinde bırakırlarsa da ne diyelim onları Allah'a havale ediyoruz. Elimizden başka bir şey gelmiyor."(Muhammed Said Aksoy-İLKHA)