MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile DİB’in beraber yürüttüğü proje kapsamında Batman’da hafızlık eğitimi almak isteyen imam hatip öğrencileri, sınava tabi tutulacak.
Batman İl Müftülüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliği ile 4. sınıftan 5. sınıfa geçen kız öğrencileri için ilk kez Batman Kız Anadolu İmam Hatip Ortaokulunda Hafızlık Sınıfı açılacağı açıklandı. Müracaatların 04-13 Haziran tarihleri arasında adı geçen okula yapılacağı, sınavın ise 19 Haziran Salı günü gerçekleştirilecği ve kontenjanın sınırlı olduğu belirtildi.
“Kur’an insanları karanlıktan aydınlığa çıkarmak üzere gönderilmiş kelamı kadimdir”
Yürütülen proje ve hafızlık ile ilgili bilgi veren Batman İmam Hatip Okulları Platformu Koordinatörü Turgut Erhan, “Müslümanların uyacağı iki temel kaynak vardır. Bunlardan birincisi Kur’an-ı Kerim ikincisi Peygamber Efendimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellemin sünnetidir. Kur’an-ı Kerim birinci ve en temel kaynağımızdır. Kur’an-ı Kerim hayat düsturudur. Yaşansın diye Cenab-ı Hakk tarafından gönderilmiştir. Karanlıktan aydınlığa insanları çıkarmak üzere gönderilmiş kelamı kadimdir. Kur’an-ı Kerim Peygamber Efendimiz Sallallahu Aleyhi ve Selleme içinde bulunduğumuz mübarek Ramazan ayında nazil olmuştur.” dedi.
“Kur’an-ı Kerimi biz indirdik O’nun koruyucusu da biziz”
Kur’an-ı Kerim nazil olduktan sonra Peygamber Efendimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellemin sahabelerinin Kur’an-ı Kerimi gönüllerine nakşettiklerini söyleyen Erhan, “Peygamberimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellemin tavsiyesiyle sahabeler Kur’an-ı Kerimi sadırlara yazarken hem de satırlara yazmayı da ihmal etmemişlerdir. Peygamber Efendimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellemden sonra Hazreti Ebubekir Radiyallahu Anh döneminde Kur’an-ı Kerim bir araya getirilmiş Hazreti Osman Radiyallahu Anh zamanında çoğaltılmıştır. Gerek Peygamberimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellemin zamanında ve gerekse ondan sonra günümüze ve hatta kıyamete kadar Kur’an-ı Kerim hem satırlara hem sadırlara, gönüllere yazılmaya, ezberlenmeye devam edilecektir. Çünkü Rabbimiz ‘Kur’an-ı Kerimi biz indirdik O’nun koruyucusu da biziz’ diyor.” ifadelerini kullandı.
“Kur’an-ı Kerim'i kimisi satırlara yazarken kimisi de sadırlara yazıyor”
“Kur’an-ı Kerim'in hiçbir satırı ve harfi değişmeden kıyamete kadar bakı kalacak olan kelamı kadimimizdir. Baş ucu ve baş tacı kitabımızdır.” diyen Erhan, konuşmasının devamında şunları aktardı: “Kur’an-ı Kerim'in hem emirlerini hayata uygulamak hem de onu ezberlemek mümin ve Müslümanların görevleri arasındadır. Bundan dolayı Kur’an-ı Kerim hem yazılmasıyla ilgili alanlar ve bölümler oluşturulmuş. Bunların kimisi satırlara yazılırken kimisi gönüllere ve kalplere yazılmıştır. Böylece hafızlık müessesesi ortaya çıkmıştır. Peygamberimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellemden günümüze ve kıyamete kadar hafızlar da Kur’an-ı Kerimi ezberleyerek adeta kendileri yürüyen Kur’an olmuşlardır. Bu kıyamete kadar da devam edecektir.”
“Batman'ımızda böyle bir projeyi hayata geçirmek üzere adım atmış bulunuyoruz”
Erhan, “Diyanet İşleri Başkanlığı hafızlık müessesesini oluşturmuş. Kur’an kurslarında özellikle yatılı Kur’an kurslarında hafız olmak isteyen kardeşlerimiz buralarda hafızlıklarını ikmal etmek için çaba ve gayret sarf etmektedirler. Bundan 4 yıl önce örgün eğitimle beraber hafızlık yapma düşüncesi Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile beraber ortak bir projeyle örgün eğitimle beraber hafızlık yapma fikri ortaya çıkmıştır. 4 yıl önce bu projeye başlanılmış ve bugün de çok başarılı bir şekilde sürdürülmekte, ülkemizin farklı şehirlerinde uygulamaya koyulmaktadır. Biz de inşallah Batman'ımızda böyle bir projeyi hayata geçirmek üzere adım atmış bulunuyoruz. Milli Eğitim Müdürlüğümüzle beraber işbirliği halinde Batman Merkez Kız Anadolu İmam Hatim Lisesinde inşallah örgün eğitimle beraber hafızlık müessesesini hayata geçireceğiz.” şeklinde konuştu.
“Hafızlık sınıfı öğrencileri hem diploma hem de hafızlık belgesini alarak mezun olacaklar”
Yapılan proje hakkında bilgi veren Erhan, “4. sınıftan 5. sınıfa geçecek olan kardeşlerimiz müracaat ettiklerinde biz o müracaatlarını dikkate alarak küçük bir elemeden geçireceğiz. Bir sınıf oluşturacağız. Hemen yaz kurslarımızla beraber bu kardeşlerimiz hafızlığa ilk adımı atmış olacaklar. 5. sınıfın birinci dönemine kadar hafızlık itibarıyla tamamlanmış olacak. Hemen akabinde de hafızlığa başlayacaklar. 5. sınıf bittikten sonra biz bu öğlencilerimizi alıp yatılı Kur’an kursumuzda tamamen hafızlık yaptıracağız. 6. sınıfı bu şekilde geçirmiş olacaklar. 7. sınıfta tekrar örgün eğitime devam ederek bu defa hafızlığını pekiştirme yoluna gidecekler. Yıl kaybı olmadan ortaokulu (eski tabirle) aynı zamanda hafız olarak bitirmiş olacaklalar. Yani 8. sınıfta diğer öğrenciler gibi hem diplomasını almış olacaklar hem de hafızlık belgesini alarak mezun olacaklar.” dedi.
“Önümüzdeki yıldan itibaren erkekler bazında da bunu uygulamayı düşünüyoruz”
Önümüzdeki sene erkek öğrenciler için de hafızlık sınıfı kuracaklarını belirten Erhan, “Hafızlık sınıfını bu yıl kızlarımız için Batman Merkez Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinde açıyoruz. Önümüzdeki yıldan itibaren de erkekler bazında da bunu uygulamayı düşünüyoruz. Altyapısını inşallah oluşturduk. Bugünden itibaren 13 Haziran’a kadar müracaatlarımızı alacağız. 19 Haziran’da da bunları küçük bir sınavdan geçirip yaz kurslarımızla beraber inşallah bu kardeşlerimiz hafızlığa başlayacaklar.” ifadelerini kullandı.
“Öğrencilerimiz imam hatipli olmanın ayrıcalığını hafız olarak yaşıyorlar”
İmam hatipli öğrencilerin ayrıcalıklarını hafız olarak yaşayacaklarını söyleyen Erhan, “Hiç şüphesiz imam hatip lisesine gelen öğrencilerimiz dini bilgilerle teçhizatlı bir şekilde yetiştirmek için gayret ve çaba sarf ediyorlar. Öğrencilerimize imam hatip liselerimizde verdiğimiz dersler gibi meslek dersleri alıyorlar. Yani imam hatipten mezun olan bir kardeşimiz eğer hafız olarak yetişirse hem Müslüman sorumluluğunu yerine getirmiş oluyor. İmam hatipli olmanın ayrıcalığını kendisi hafız olarak yaşamış oluyor. İleride bu mesleğiyle alakalı bir iş ve işlemle karşılaştığı zaman Diyanet İşleri Başkanlığından veya Milli Eğitim bazında bir görev aldığı zaman mesleğini en güzel şekilde idrak etmiş olacak. Son yıllarda Diyanet İşleri Başkanlığı istihdam alanlarını açtığı zaman hafızlık müessesesine çok kıymet verdiğini göstererek hafız olan kardeşlerimize her zaman öncelik sağlıyorlar.” şeklinde ifade etti.
“Veliler çocuklarını imam hatiplere teşvik etmelidirler”
Velilerin çocuklarını imam hatiplere göndermesi tavsiyesinde bulunan Erhan, şunları söyledi: “Velilerimizin özellikle çocuklarını örgün eğitimle beraber hafızlık yapacak olan bölümlere yönlendirmelerini istiyoruz. Çocuklarının çok iyi bir eğitim almaları noktasında onları teşvik etmelerini istiyoruz. Velilerimize çağrımız çocuklarımızı böyle hem fiziki anlamda çok güzel oluşturulmuş okulumuzda hem de öğretmen kadrosu itibarıyla seçkin kadroların bulunacağı okulumuzda inşallah çocuklarını yönlendirmelerini hem evlatlarımızın yetiştirilmesi acısından hem de ileride mümin ve Müslüman bireyler ve inanmış olduğu Kur’an-ı Kerim'i hafızasına yerleştirmiş bireyler olarak topluma kazandırmış olacaklardır.”
“Çocuklarımız yıl kaybı olmaksızın okulundan hafız olarak yetişmiş olacak”
Yapılan hafızlık eğitiminin üç aşamalı olacağını belirten Erhan, “Hafızlığa başlama olacak. Yani en başta hafızlığa hazırlık olacak. İkinci bölümümüz hafızlık olacak. Üçüncü bölümümüzde pekiştirme olacak. Yani özet itibarıyla hafızlığa hazırlık bölümümüz okulda olacak. Hafızlık Kur’an kursunda olacak. Pekiştirme tekrar okulda olacak. Dolayısıyla çocuklarımız yıl kaybı olmaksızın okulundan hafız olarak yetişmiş olacak.” şeklinde konuştu. (İLKHA)