Önümüzdeki haftadan itibaren öğrenciler üniversite sınavlarını da atlatmış olacaklar. Gençlerin ve öğrencilerin önünde uzun bir yaz tatili var. Çeşitli etkinliklerle, gezip eğlenerek bu uzun ve sıcak günleri geçirecek olan gençlere eğitimcilerden de önemli tavsiyeler geldi.
Yaz tatillerinde öğrencilerden yararlı ve zihinsel gelişime katkı sunacak kitaplar okumalarını isteyen Batman Erdemli Eğitimciler Cemiyeti Başkanı Kenan Çaplık, kitabın en iyi dost olduğunu söyledi.
Okuyan bir toplum olmak gerektiğini belirten Çaplık, “Ne yazık ki gençlerin arasında okumanın çok az olduğu bir dönemden geçiyoruz. Geleceğimiz okuyan, bilgili nesillerin varlığına bağlı. O anlamda gençlerimizin mutlaka kitap okumaları, kendilerini geliştirmeleri lazım. Büyüklerimiz de kitap okumalı.” dedi.
Okuyan bir toplum olmanın önümüze her gelen kitabı okuyacağımız anlamına gelmediğini söyleyen Çaplık, “Özellikle manevi değerlerimizin aşındığı bu çağca seçici bir okuyucu olmak gerekiyor. Siyer kültürümüzü, ilmihal bilgilerimizi geliştirecek, ahlaki değerlerimizi yeniden inşa edecek bir anlayışla okumalarımızı çeşitlendirmeliyiz.” ifadelerini kullandı.
“Okuduğumuz kitap sayısını rahatlıkla söyleyebilmeliyiz”
Her gencin bu yaz en az 5-10 kitap okuması gerektiğini vurgulayan Çaplık, “Gençlerimiz, öğrencilerimiz okuma konusundaki gayretlerini bu yaz en üst seviyeye çıkararak yaz tatili bittiğinde ben bu yaz beş kitap okudum, on kitap okudum diyebilmeli, arkadaş çevrelerinde, sohbet ortamlarında bunu dillendirebilmelidir. Yazın şuraya gittim, şu beldeyi, turistik yeri ziyaret ettim rahatlığında konuşan insanların aynı rahatlığı okuduğu kitap sayısından bahsederken de göstermesi gerekiyor.” diye konuştu.
“Faydasız kitaplardan uzak tutmak gerekir”
Okuyucunun her önüne gelen kitabı okumaması gerektiğine işaret eden Çaplık, şöyle devam etti: “Özellikle gençleri algı ve propagandalarla çok satan, popüler ama zararlı, faydasız kitaplardan uzak tutmak gerekir. Gençlerin de bu bilinçte olması lazım. Bizleri manevi olarak donatacak, yararlı bilgiler verecek, her anlamda kültür ve birikimimizi artıracak, bizleri insanlara yararlı bir şeyler anlatma kapasitesine ulaştıran kitapları, eserleri okumalıyız.”
“Seviyeyi aşan kitaplara dikkat edilmeli”
Ebeveynlerin bu anlamda teşvik edici olmaları gerektiğini aktaran Çaplık, “Anne ve babalar seçici davranmalı; ama çocuğun, gencin seviyesini aşan kitaplara da dikkat etmeli. Yaşa göre kitap seçilmeli. Bu sıcak yaz aylarında peygamberimizin hayatı, siyer, ilmihal bilgileri, faydalı roman ve öykü kitapları daha çok tavsiye edilmeli.” açıklamasında bulundu. (Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)