Batman'da, geçtiğimiz iki yıl içerisinde serinlemek amacıyla suya giren 22 kişinin boğulduğunu söyleyen AFAD Batman İl Müdürlüğü, boğulmalara karşı vatandaşları uyardı.
Geçtiğimiz iki yıl içerisinde serinlemek için suya giren 22 kişinin boğulduğunu belirten AFAD, halkı suya girerken dikkat etmeleri hususunda uyardı.
Sıkça yaşanan boğulma vakaları ile ilgili İLKHA’ya açıklamalarda bulunan AFAD İl Müdürü Fevzi Bakır, 2016 ve 2017 yıllarında kentte 22 boğulma vakasının yaşandığını, bu yıl içerisinde de suya giren Suriye uyruklu bir kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.
Havaların ısınmasıyla birlikte suya giren vatandaşlara uyarılarda bulunan Bakır, “Yaz aylarının başlamasıyla havalar da ısınmaya başladı. Vatandaşlarımız da serinlemek için göletler, baraj ve özellikle su kanallarına giriyorlar. Bu da çok büyük bir risk teşkil ediyor. Kurumlarımızla yaptığımız işbirliği neticesinde Allah’a çok şükür çok iyi bir seviyeye geldik. Geçtiğimiz günlerde yaşanan üzücü bir boğulma vakasından başka şu ana kadar herhangi bir boğulma vakamız yok. Suyun olduğu yerlere uyarı levhalarının bırakılması, kurumlarımızca sürekli uyarıların yapılması ve vatandaşlarımızın da bu uyarıları dikkate alması çok şükür can kayıplarımızda azalma meydana getiriyor.” dedi.
“Üzücü olaylarla karşılaşmamak için hepimize görevler düşüyor”
Boğulma vakalarının yaşanmaması adına herkese görevler düştüğünü söyleyen Bakır, “2016 yılında yaşanan boğulma vakalarında 15, 2017 yılında ise 7 can kaybımız olmuş. 2018 yılında geçtiğimiz günlerde bir Suriyeli gencin boğularak hayatını kaybetmesi dışında şu ana kadar herhangi bir boğulma vakamız olmamıştır. İsteğimiz bundan sonra üzücü olaylarla karşılaşmamaktır. Ailelerin buna dikkat etmesini istiyoruz. Üzücü olaylarla karşılaşmama adına kurumsal, basın ve vatandaşlar olarak hepimize görevler düşüyor.” diye konuştu.
“Suya girmek için alternatif yerler var”
Her suya girilmemesi gerektiğinin altını çizen Bakır, “Su kenarlarına gittiğimizde mümkün mertebe serinleme amacıyla suya girmeyelim. Serinlemek için vatandaşların suya girebileceği alternatif yerler var. Gençlik Spor İl Müdürlüğünün olimpik yüzme havuzları, Türkiye Petrollerinin yüzme havuzları var. Çocuklarımız buralarda suya girerek aileleri eşliğinde serinleyebilirler.” ifadelerini kullandı.
Suda mahsur kalan 143 kişi kurtarıldı
Suda mahsur kalma olaylarına da değinen Bakır, 3 yıl içerisinde suda mahsur kalan 143 kişiyi kurtardıklarını kaydetti.
Bakır, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Suda mahsur kalma olaylarında maalesef hiçbir azalma söz konusu olmuyor. 2016 yılında 25 olayımız var ve toplamda 55 kişi kurtarmışız. Allah’a çok şükür herhangi bir can kaybımız yok. 2017 yılında 25 vakamız söz konusu ve toplamda 38 kişiyi kurtarmışız. Bunlardan 7 kişi ufak tefek yaralanmalarla kurtarılmıştır. 2018 yılında 12 olayımız söz konusu ve suda mahsur kalan 50 kişi kurtarmışız, bir kişi hafif bir şekilde yaralanmıştır. Vatandaşlarımız piknik amacıyla Batman Çayı kenarına gidiyor ve suyun karşı tarafına geçiyor. Suyun aniden yükselmesiyle bu sefer vatandaşlar karşı tarafta mahsur kalıyor. Vatandaşlarımızdan ricamız dikkatli olsunlar. Bu konuda da inşallah minimum seviyeye düşeceğiz.”(İLKHA)