Batman Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, sokakta çalışan veya çalıştırılan çocuklarla birebir görüşerek çalışma raporu hazırladı. Yapmış oldukları çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulunan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Batman İl Müdürü Ümit Çiçek, Türkiye’de sokakta çalıştırılan çocuklar önemli bir sosyal sorun olduğunu söyledi.
Sokaklarda çalışan ve çalıştırılan çocukların her türlü tehlike ile karşı karşıya kaldıklarını aktaran Çiçek, şunları söyledi:
“Sokakta yaşayan ve çalıştırılan çocukların tespit edilmesi amacıyla mobil ekiplerin oluşturulduğunu belirten Çiçek, “Mobil ekip, öncelikle alan çalışması yapmakta, halkın yoğun olduğu yerlerde (alışveriş merkezleri, cami, otogar, işlek park ve caddeler vb.) çalışmakta, bu çocukların okul ve aile görüşmelerini yapmaktadır. Yapılan okul görüşmelerinde çocuğun devam durumu ve akademik başarısı hakkında bilgi alınmakta, aile görüşmesinde ise çocuğun yaşadığı ailenin ekonomik, sosyal, kültürel yapısı incelenmekte, aileye çocuğun sokakta çalışmaya devam etmesi durumunda karşılaşabilecekleri ihmal, istismar ve yaptırımlar konusunda geniş bilgi verilmekte ve bu çocuklara ait sayısal veriler oluşturulmaktadır.”
Çiçek, “Mobil Ekip olarak; çocuğun sokakta çalışmasını engellemek ve çocuğu sokağın riskli ortamlarından uzak tutmak için çocuk ve ailelerde farkındalık ve bilinçlendirme çalışmaları yapılarak ailelerle birebir görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Sokakta çalışan/çalıştırılan çocukların gerek ailelerin bilgileri dâhilinde sosyo-ekonomik sebeplerden dolayı gerekse bilgileri dışında olumsuz arkadaş çevresinden dolayı çalıştığı yapılan aile görüşmeleri neticesinde tespit edilmiştir.” dedi.
Çiçek Son olarak şunları söyledi: “Mobil Ekip, sokakta yaşayan veya çalıştırılan çocukların tespitine yönelik yapılan alan çalışmalarında ‘Alo 183’ hattına gelen çağrılarla koordinasyon sağlayarak sokakta çalışan/çalıştırılan çocukların tespiti, okul ziyaretleri ve aile görüşmeleri ivedilikle yapılmakta, kurumumuzun hizmet modelleri sunulmakta ya da diğer kurum ve kuruluşlara yönlendirmelerde bulunmaktadır. Mobil Ekip olarak 2 Ocak 2018 – 6 Ağustos 2018 tarihleri arasında 63 çocuğa müdahale edilmiş, 63 çocuk ailesine teslim edilmiş, 8 aile kurumumuz hizmetlerine uygun olmayıp SYDV yardımı için yönlendirilmiştir. Ulaşılan 63 çocuk ve ailelerine yönelik gerekli psiko-sosyal, akademik ve kültürel hizmetlerde bulunulmuş, çocukların Kurumumuz ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü işbirliğiyle yürütülen kurs ve sportif faaliyetlere yönlendirilmeleri yapılmıştır.” (Mehmet Sait Çelik- İLKHA)