Zeynel Bey Türbesi ve Artuklu Hamamı’nın ardından İmam Abdullah Zaviyesinin de önümüzdeki süreçte taşınacağı bildirildi.
Tarihi Hasankeyf ilçesindeki Ilısu Barajı nedeniyle sular altında kalacak eserleri korumaya yönelik düzenlenen çalışmalar kapsamında, Zeynel Bey Türbesi ve Artuklu Hamamı yeni yerine taşınmıştı. Kurban Bayramı’nın ardından İmam Abdullah Zaviyesinin de taşınacağı belirtildi.
Tarihi İmam Abdullah Zaviyesinde taşınması işlemleri başlarken, bin 500 ton ağırlığındaki 650 yıllık Artuklu Hamamı, 2 bin 950 metre uzaklıktaki Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı'ndaki (Arkeopark) yeni yerine 7 saat 15 dakikada taşınmıştı.
Artuklu Hamamı’nın taşınma işlemlerini yerinde görmek için Hasankeyf’te düzenlenen törene geçtiğimiz günlerde katılan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tarihi Zeynel Bey ile Artuklu Hamamının ardından İmam Abdullah Zaviyesinin Kurban Bayramı’ndan sonra taşınacağını ifade etmişti.
İmam Abdullah Zaviyesi taşıma işlemlerinden sonra da Er-Rızık Camii, Kızlar (Eyyubi) Camii, Koç Camii ve Süleyman Han Camii’nin taşınacağı, Yamaç Külliyesi ve Orta Kapı’nın da yerinde muhafaza edileceklerini belirtildi.
İmam Abdullah Zaviyesi
Hasankeyf Köprüsüne girişte soldaki tepe üzerinde bulunan İmam Abdullah Zaviyesi, Dicle Nehrine kuzeyden bakan bir mezarlık kümesinin ortasında yer almaktadır. İmam Abdullah M.S. 638 yılında Hasankeyf Kalesini altı yüz yıllık Bizans hâkimiyetinden kurtarmak üzere düzenlenen son İslami akınlarda, Halid Bin Velid’in ünlü komutanı İyaz Bin Ganem’in sağ kolu olarak görev yapmış ve bu tarihteki Hasankeyf kuşatması sırasında şehit düşmüştür.
Dikdörtgen bir avlunun içinde, kare planlı olarak inşa edilmiş olan İmam Abdullah türbesinin sağ köşesinde yine kare planlı olarak inşa edilmiş bir kule ve türbenin güneyinde uzun dikdörtgen şeklinde yapılmış bir mescit vardır. Türbe ile kule arasındaki beşik tonozlu girişin kapı kanatlarının ahşap oymacılığında ve türbenin kubbesinde bulunan âlemdeki incelik, 14. yüzyıl sanat zevkinin özelliklerini taşımaktadır. Sanat değeri yüksek olan bu kapı, Diyarbakır Müzesinde koruma altındadır. Kültür Bakanlığınca tescilli olan İmam Abdullah Zaviyesi, Hasankeyf ve yöre köylüleri tarafından her zaman ziyaretler yapılmaktadır. (İLKHA)