Lütfen bekleyin..



Üzümün cevizli sucuğa "tatlı" yolculuğu başladı

01 Ekim 2018, 12:24 - Okunma: 1985

​Batman Sason ilçesinde yapılan bağ bozumu ile toplanan üzümün pekmez ve özellikle cevizli sucuğa dönüşen "tatlı" yolculuğu başladı.

Eskiden tütün ile geçimlerini sağlayan Batman’ın Sason ilçesine bağlı köylüler yaklaşık 15 yıldır ürettikleri üzüm ve cevizlerden cevizli sucuğa yönlendiler. Her sene bu vakitlerde bağ bozumu ile toplanan üzümlerden pekmez özellikle cevizli sucuk (şaran, beni) yapılıyor.

İlçeye bağlı Gürgenli (Koçirenk) köyü ile Topluca (Milleng), Güvenç (Malaşaro), İncesu (Holo) ve Yuvalıçay (Cılkaz) mezralarında hemen hemen birçok evin tavanına asılmış vaziyette cevizli sucuklar görülüyor.

Üzüm hasadı zamanında cevizli sucuk yaptıklarını söyleyen köylüler, ayrıca kışın da cevizli sucuk üretebilmek için yaptıkları ve satın aldıkları pekmezi stokladıklarını söylediler.

Nüfusunun yaklaşık 850 kişiden oluştuğu Gürgenli köyünün hepsi tütün yetiştiriciliğinin bitirilmesinden sonra geçimlerini bu şekilde sağladığını belirttiler.

Yaklaşık 15 yıldır köylerinde üzüm şiresinden cevizli sucuk üreterek geçimlerini sağladıklarını belirten Abdulhalim Yavuz, “Çiftçilikle beraber cevizli sucuk üretimini de yapıyoruz. Ürettiğimiz cevizli sucukların pazarlamasını da biz yapıyoruz. Batman, Siirt, Muş, Diyarbakır, Antalya ve İstanbul’a kadar Türkiye’nin her yerine gönderiyoruz. Ne kadar üretim yaparsak müşterisi hazırdır. Cevizli sucuğu Sason’un yerli üzüm ve yerli cevizinden yapıyoruz. Ürün her zaman bizde hazırdır. Sipariş üzeri isteyene gönderiyoruz. Bizim ürünler çoğunlukla kuruyemişçiler toptan alıyor. Evimizde cevizli sucuk üretmek için atölye kurmuşuz. Kışın üretim yaparken odun sobasıyla ürünleri kurutuyoruz. Kış üretimi için yazın satın aldığımız pekmezi stokluyoruz. Kışın ürün isteyenlere hazırlayıp gönderiyoruz.” dedi.

Ev işleri ve çocuk bakımıyla beraber cevizli sucuk üretimini de yaptıklarını söyleyen Safiye Yavuz, “Çiftçilik yapıyoruz, üzüm ürünü olan cevizli sucukla uğraşıyoruz. Üzüm hasat zamanında üzümümüzü toplayıp suyunu çıkarıyoruz. Daha kızgın ateşlerde kaynattıktan sonra süzüp pekmez yapıyoruz. Pekmezi de birkaç işlemden geçirdikten sonra daha önce iplere geçirdiğimiz cevizleri şireye batırıp kuruttuktan sonra paketleyip satışa hazır hale geliyor.” ifadelerini kullandı.

Köy sakinlerinden Fahreddin Yavuz da “Cevizli sucukları yapmak için öncelikle yerli üzüm ve yerli ceviz içini kullanıyoruz. Çok güzel şaran, ceviz ve bastiklerimiz var. Topladığımız üzümleri çuvallara koyup ezerek suyunu çıkarıyoruz. Elde ettiğimiz suyu kaynatıp güzelce süzüyoruz. Elde ettiğimiz pekmeze unu karıştırılıyoruz. 2-3 saat kaynatıyoruz. Böylece şaran üretimini yapıyoruz.” şeklinde konuştu. (Mehmet Sait Çelik – Tarhan İrtem / İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
YAŞAM Kategorisindeki Diğer Haberler
Cuma Hutbelerinde “Fıtratı Korumak, Aileyi Korumaktır” konusu işlendi...
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2024-2025 umre organizasyonu kapsamında, ..
İlahiyatçı Hatice Ezer, son yıllarda toplumun temel yapı taşı olan aile kur..
Cuma Hutbelerinde “Müminin Hayatında Umutsuzluğa Yer Yoktur” konusu işlendi..
İslam alemi için üç ayların müjdecisi olan Regaip Kandili nedeniyle vatanda..
Batman'da yaşayan hayırsever bir kadın, Umut Kervanı Derneği aracılığıy..

RSS
© 2025 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=