TÜMSİAD Batman Şube Başkanı Kamil Biçici ve HAKSİAD Batman Şube Başkanı Cemal Çetiz, 2 bin 20 TL olarak belirlenen asgari ücret zammına ilişkin yazılı bir değerlendirmede bulundu.
Asgari ücretin işçiler açısından olumlu, ancak ülke ekonomisi göz önünde bulundurulduğunda iş verenler açısından bunun sıkıntılara sebep olacağını savunan iş adamları, hükümetten beklentilerini sıraladılar.
TÜMSİAD Batman Şube Başkanı Kamil Biçici, asgari ücret zammı ile alakalı yaptığı açıklamada, yeni rakamın Türkiye'ye hayırlı olmasını diledi. Biçici, "7 milyon çalışanı ilgilendiren yeni asgari ücret net 2 bin 20 lira olarak belirlendi. Asgari ücrete 2019 yılı için 417 liralık zam yapıldı, bu rakam ekonomimizin içinde bulunduğu durum göz önüne alındığı zaman işçilerimiz için olumlu bir rakamdır. Ancak ülkenin ekonomik durumu, işletmelere olan etkisi ve ülkemizin rekabet gücü dikkate alındığında iş verenlerin bu durumda ciddi sıkıntılar yaşayacağını belirtmek isteriz." ifadelerini kullandı.
"Hükümetin SGK pirimi, vergi ve işveren işsizlik payının iş verenden almamasını talep ediyoruz"
Mevcut çalışanların yanı sıra iş aramakta olan işsizlerin de dikkate alınması gerektiğini aktaran Biçici, "Yeni yılda ekonomik hedeflerimizi tutturmada işverenin yeni desteklere kesin ihtiyacı var. Bizler iş adamları olarak Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınması konusunda sorumluluğumuzun farkındayız, hükümetin de SGK pirimi, vergi ve işveren işsizlik payının 2019 yılında işverenden almamasını talep ediyoruz. İŞKUR’un yeni istihdamda vermiş olduğu yüzde 30 desteğin daha uzun süreli olacak şekilde genişletilerek düzenlenmesi gerektiğine inanıyoruz. Asgari ücretin tüm maliyetini işverene yüklediğimiz zaman iş adamlarımız bu yükün altında zorlanacaklardır." dedi.
HAKSİAD Batman Şube Başkanı Cemal Çetiz, asgari ücretin işçiler açısından kısmen olumlu, iş verenler açısından bakıldığında büyük sıkıntılara sebep olacağını vurguladı.
"Yüzde 26,5 artış üretimin düşmesine, işsizliğin artmasına sebep olacaktır"
Çetiz, "Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında yapılan dördüncü toplantıda asgari ücretin net 2 bin 20 TL olmasına karar verildi. Ülkedeki ekonomik kriz ve enflasyondaki aşırı artış göz önünde bulundurulduğunda işçiler açısından kısmen olumlu olmakla beraber, iş verenler açısından bakıldığında büyük sıkıntılara sebep olacaktır. Elektrik, doğalgaz vb. girdilerde meydana gelen artışlardan sonra hizmet kaleminde yapılan yüzde 26,5 artış üretimin düşmesine, işsizliğin artmasına sebep olacaktır." diye konuştu.
"Hükümet üreticiyi desteklemesi, maliyetleri düşürmesi ve üretimin önünü açması gerekir"
Açıklamasının devamında Çetiz, şunları söyledi: "Söz konusu artışların yanında devletin kendi haklarında feragat etmesi, üretimi destekleyecek adımları atmaması, eksik ve yanlış bir politikadır. Öncelikle devletin asgari ücretliden almış olduğu vergiyi ya kaldırması ya da asgariye indirmesi gerekir. Bununla birlikte üretici desteklemesi, maliyetleri düşürmesi ve üretimin önünü açması gerekir. Aksi takdirde uzun vadede işsizliğin artması, üretimin durması ve peşinde daha büyük ekonomik krizlerin çıkmasına sebep olacaktır." (Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)