Lütfen bekleyin..



Buğday hasadı çiftçinin yüzünü güldürdü

22 Haziran 2019, 17:31 - Okunma: 1292

Bu yıl yağışların beklenenin üzerinde olması nedeniyle buğday hasadında istenilen verimi elde ettiklerini belirten Batmanlı çiftçiler, bunu kendilerini sevindirdiğini söylediler.

Batman'da bir hafta önce başlayan buğday hasadı devam ediyor. Hasat mevsiminin başlamasıyla ekilen buğdaylar biçilmeye başlanırken, hasatta istenilen verimi elde eden çiftçilerin ise yüzü gülüyor.

Bu sene yağışların iyi olması nedeniyle buğdayda istedikleri verimi elde ettiklerini belirten Batmanlı çiftçiler, Toprak Mahsulleri Ofisi'nden iyi fiyat beklentisi içerisinde olduklarını aktardılar.

Buğday hasadıyla ilgili konuşan Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, Batman ve yöresinde genel olarak buğday hasadının iyi olduğunu söyledi.

"Ofis, fiyat alımını yükseltmeli"

Bu yıl sadece mercimek veriminin istenilen düzeyde olmadığını dile getiren Aydiş, "Batman ve yöresinde, geçen haftadan bu yana buğday hasadına başlandı. Aşağı yukarı Batman genelinde 300 bin civarında buğdayımız söz konusudur. Arazimiz yaklaşık bir milyon dönüm civarındadır. Buğday hasadı genel olarak fena değil. Aldığımız bilgilere göre, dekar başına 300-350 kilo civarında buğday alıyoruz. Yalnız mercimeğin bu konuda sıkıntısı var. Mercimek bu sene genel olarak maalesef iyi değil. Ama buğday iyidir. Ofis, buğdayın ton başına bin 300 TL gibi bir fiyat açıklamış. Aldığımız bilgiye göre, şu anda bunun Gaziantep'te bin 600 civarında olduğudur. Ofis'in biraz daha yükseğe çıkması lazım. Alım konusunda da biraz daha çabuk davranması gerekir." dedi.

"Yağmurun faydası oldu"

Bu sene yağışlarla birlikte ekinlerin iyi ürün vermesiyle sevinen çiftçi İbrahim Eren, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin yüksek fiyatla buğdayı almasını beklediklerini kaydetti.

Eren, "Buğday hasadımız geçen seneye göre güzel. Dönüm başı yaklaşık 400 kilo alıyoruz. Bu da iyidir. Bu sene 100 dönüm buğday ektim. Bundan memnunum. Geçen seneye göre yağmurun da faydası oldu. Güzel bir fiyat verirse buğdayımızı Ofis'e vermek istiyoruz. Daha avantajlı oluruz. Ofis'ten beklentimiz, ton başına yaklaşık bin 600 TL vermesidir. Şu anda tahminimce bin 300 civarında veriyor." diye konuştu.

"Bu sene hasat iyi"

İşlerinin açılmasından dolayı memnun olduklarını ifade eden Batman Biçerciler Derneği Başkanı Ahmet Eren ise şunları söyledi:

"Biz biçercilerin mevsimi de yaklaşık 3 ay sürüyor. Mayıs'ın 20-25'inde Nusaybin'e gidiyoruz. Ondan sonra Haziran'ın 12-15'inde Batman'a geliyoruz. Bir haftadır Batman'da hasat yapıyoruz. Bu sene hasat iyi, çiftçinin yüzünün gülmesi lazım. Burada 20 gün çalışıp Midyat'a gidiyoruz. Midyat'ta da 15 gün çalıştıktan sonra Muş, Ağrı, Ahlat, Adilcevaz, Patnos, Van tarafına gidiyoruz. Burada da Ağustos'un 25'ine kadar çalışıyoruz. İşlerimiz bittikten sonra eve geliyoruz ve bu sefer mısıra başlıyoruz. Allah'a çok şükür biçerler çalışıyor, herkes memnun. Anızların yakılmaması için biçercilerin hasadı alttan biçmeleri gerekir." (Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman Üniversitesi ile Ankara Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen "..
Batman Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ebubekir Doğan, yaptığı açıklamada..
Batman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından ikinci ürün sebze yetiştirici..
Batman Üniversitesi, Batı Raman Kampüsü'nde, "Daha Yeşil Bir Kampü..
Batı Raman Kampüsü'nde fidanları toprakla buluşturmak için hazırlık yap..
Batman'da ikinci ürün olarak yetiştirilen ayçiçek hasadı yapıldı...

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=