Lütfen bekleyin..



"İnşaat sektörü can çekişiyor"

20 Temmuz 2019, 16:13 - Okunma: 4205

​İnşaat sektörünün adeta can çekiştiğini, durma noktasına geldiğini belirten emlakçılar, inşaat sektöründeki kötü gidişatın ana sebebinin ekonomik sıkıntılar olduğunu söylediler.

Yaklaşık 2 yıldır döviz kurundaki hareketlilik, inşaat sektörünü can çekişir hale getirdi. Ekonomideki sebepler nedeniyle inşaat sektöründe bir durgunluk hâkim.

Sadece Batman'da değil tüm Türkiye genelinde inşaat sektöründe büyük bir durgunluğun yaşandığını ifade eden Batmanlı emlakçılar, son yıllarda inşaat sektörünün adeta can çekiştiğini, durma noktasına geldiğini belirttiler. Bunun en büyük sebebinin ekonomideki sıkıntılar olduğuna işaret eden emlakçılar, hükümete çağrıda bulundular.

Emlak Danışmanı Abdurrahim Tosun, "Yaklaşık 10 yıldır emlak sektöründe faaliyet gösteriyoruz. 2010 yılından bu yana işin içindeyiz. O zamanda gerçekten çok hareketli bir piyasa vardı. İnşaatlar sadece yerleşme amacıyla da yapılıyordu, bir de ticari bir yönü vardı. Örneğin bir esnaf aldığı daireyi para kazanarak tekrar satardı. Arsalar da hakeza bu şekildeydi. Bu durum 2017 yılına kadar bu şekilde devam etti. Her sene biraz daha kötüye doğru gitti." dedi.

"Ekonomik kriz inşaat sektöründe kendini hissettirdi"

İnşaat sektörünün bir önceki seneyi aratacak duruma geldiğini aktaran Tosun, "Son 2 senede Türkiye'de yaşadığımız ekonomik krizin yansımaları en çok da emlak sektöründe kendini hissettirdi. Emlak sektörü Türkiye, hatta bütün dünya ekonomisinin ana konularından bir tanesini teşkil ediyor. Ekonomik sıkıntıya girilince ilk başta da emlak sektörü darbe yiyor. İnşaat sektöründeki kötü gidişatın ana sebebi ekonomik sıkıntılardır." diye konuştu.

"Şu anda 5-6 müteahhit ya çalışıyor ya çalışmıyor"

Tosun, konuşmasının devamında şunları söyledi: "Bu sıkıntılar belki vatandaşa tam olarak yansımamış olabilir ama şu an yavaş yavaş ticari faaliyette bulunmayan en küçük aileden en büyük üretim yapan insanlara kadar ciddi anlamda hissedilir şekilde kendini gösteriyor. Gerçekçi olacaksak inşaat sektörü can çekişiyor diyebiliriz."

"Sıkıntılar her tarafa yansıyor"

İnşaat mevzuatının oluşturduğu sıkıntıların da olduğunu aktaran Tosun, "Emlak sektörünü biraz ciddiye almak gerekiyor. Özellikle de inşaat bazında. İnşaat sadece müteahhittin ekmek yediği bir sektör değil. Bunda onlarca kalem var. Kalıpçısı, sıvacısı, fayansçısı, boyacısı, bu işin aracıları, alıcıları var. Geniş bir insan profilinin ekmek yediği bir alan olduğu için sıkıntıları her tarafa yansıyor." ifadelerini kullandı.

"İnsanların kendini huzurlu, güvenli, önünü görebildiği bir ortam oluşmalı"

Sorunun genel olduğunu dile getiren Tosun, konuşmasına şöyle devam etti: "Bu sorun Batman'da olduğu gibi Konya'da, Isparta'da da, İstanbul'da da var. Hükümetin ivedilikle herkesi kucaklayacak, ortamı yumuşatacak, insanlara güven telkin edecek söylem ve eyleme başlaması gerekiyor. İnsanların kendini huzurlu, güvenli, önünü görebildiği bir ortam oluşursa kendi öz kaynaklarıyla bile olsa Türkiye'nin tekrar şahlanacağını, esnafın güleceğini, herkesin yaptığından tatmin olacağı bir ortamın olacağını düşünüyoruz. Sonrasında ciddi ekonomik hamleler yapılırsa o enerji insanlarımızda var, tekrar hepimiz piyasayı belli bir kıvama taşıyacağımıza inanıyoruz."

"Yeniden bir imar revizyonuna ihtiyaç var"

Batman'da imar probleminin olduğunu vurgulayan Tosun, "Çarpık kentleşme, bazı alanların katlarının düşük olması, arsa fiyatlarının çok yüksek olması sorunu var. Belediyeden isteğimiz; bu işin esnaflarıyla görüşmesidir. Merkezin yeniden bir imar revizyonuna ihtiyacı var. Yeni açılan imar alanları var fakat müteahhitleri cezbetmiyor. Hatta mesken olarak kullanmak isteyen vatandaşları da cezbetmiyor. Yeni imar alanlarının açılması gerekir. Belediyenin kolaylaştırıcı uygulamalar yapması gerekir." dedi.

Emlak sektörünün durma noktasına geldiğini belirten emlakçı Selahaddin Tunç, inşaat sektörünün canlanması için yetkililerin üzerine düşeni yapması gerektiğini kaydetti. Tunç, Batman'da şehir merkezlerinde kat sayılarının artırılıp yeni imar alanlarının açılması gerektiğini dile getirdi.

"İnşaat malzemeleri ikiye katlandı"

Tunç, "Tüm Türkiye'de olduğu gibi Batman'da da inşaat sektöründe ciddi bir durgunluk var. İki yıldır inşaat sektörü hemen hemen durma noktasına gelmiştir. Diğer sektörler de inşaat sektörüne bağlıdır. Millet şikâyetçidir, mağdurdur. Bizler bu sorunu dövize, faize bağlıyoruz. Demir, çimento fiyatı hemen hemen ikiye katlanmış durumda. Bütün inşaat malzemeleri ikiye katlanmıştır." diye konuştu.

"Emlak sektörü can çekişiyor"

Daire fiyatlarının da iki katına çıktığını aktaran Tunç, "Daha önce bir daire 100-150 bin lirayken şu anda 300 bin liraya çıkmış. Bundan dolayı hem alıcı hem de yapıcı bu işe giremiyor. Batman'da her tarafta yeni imar alanları açılmalıdır. Böyle olursa işler açılır. Daireler ucuza da mal olur. Batman'da arsalar çok pahalıdır. Evler yapılmadığı için şu anda kiralık daireler yok. Olanların da kirası bin-bin 500 lira civarındadır. Emlak sektörü can çekişiyor. Yetkililerin bu konuda üzerlerine düşeni yapması gerekir." ifadelerini kullandı. (Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
EKONOMİ Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman Valiliği, 2024 yılı Tüketici Hakları ve Denetim Faaliyetleri Raporu’..
Batman Kasaplar Derneği Başkanı Mehmet Ali Rüzgar, özellikle son günlerde a..
Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası (BESO), üyelerinin ticari ilişkilerini ge..
Emekli Memur-Sen Batman Şube Başkanı Fethi Tutumlu, yapılan yeni maaş zammı..
Batman Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, ülke geneli..
Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası (BESO) Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, 2024..

RSS
© 2025 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=