Elektrik faturalarında yeni dönem başladı. Yetkililerin belirttiğine göre EPDK tarafından elektrik faturalarının sadeleştirilerek tüketicilere özgü bilgileri esas alan basit, anlaşılabilir, kolay fatura uygulamasına geçildiği bildirildi. Vatandaş, elektrik faturalarının sadeleştirilmesinin sevindirici olduğunu ama asıl mağduriyeti oluşturan şeyin elektrik faturalarındaki fahiş vergiler olduğunu söyledi.
Faturaların en az üçte birinin vergi olduğunu vurgulayan Batmanlı vatandaşlar, kendi tükettikleri elektriğin parasını vermek istediklerini, kendilerine ciddi ekonomik yük bindiren haksız vergilerden bıktıklarını, mağduriyet yaşadıklarını söylediler.
Yetkililere seslenen vatandaşlar, elektrik faturalarındaki fahiş vergilerin, haksız katma paylarının kaldırılmasını, ya da en azından düşürülmesini talep ettiler.
"Faturanın yarısından fazlası vergidir"
Elektrik faturalarının gereğinden çok daha fazla geldiğini dile getiren vatandaşlardan Kutbettin Cengiz, "Yaklaşık 5 yıldır elektrik kesintileri haddinden fazla geliyor. Normal faturamı kontrol ettiğimde 49 TL civarı tüketim var ama fatura 100 TL ve üzeri geliyor. Faturanın yarısından fazlası vergidir. Bir de kafalarına göre fatura kesiyorlar. Bu konuda şikâyetçiyiz. Bir düzenleme yapsalar iyi olur. Sadece tükettiğimiz elektriğin parasını vermek istiyoruz. Vergiler kaldırılsın." dedi.
"Yaptıkları hırsızlıktır"
Elektrik faturalarında büyük haksızlıkların yapıldığını belirten Ramazan Karadeniz, "Bu bir soygundur. Elektriğin hakkı neyse onu alsınlar. Faturanın yüzde 90'ı vergidir. Milleti soyuyorlar, milleti hırsızlığa davet ediyorlar. 50 TL'lik faturamı eğer 100 TL olarak ödüyorsam mecburen hırsızlık yapmak zorunda kalacağım. Başka yapacağım bir şey yok. Onların yaptığı hep hırsızlıktır. Yetkililer bir an önce bu vergileri kaldırsınlar, milletin hak ve hukuku neyse onu versinler. Bu yanlış bir sistemdir. Faturamıza bakıyoruz 50 liralık masraf yapmışız, 90 liralık vergi veriyoruz. Böyle olmaz ki! Hakkımız neyse hakkımızı ödeyelim, millet de bu hırsızlıktan vazgeçsin." diye konuştu.
"Vergiler kaldırılsın, halk rahat nefes alsın"
Faturaların yüksek geldiğini, bunun halkı ciddi oranda etkilediğini aktaran esnaf Arif Saydam, "Elektrik faturalarının sadeleşmesi olumlu bir şey ama biz fahiş vergilerin ve TRT payının da düşmesini istiyoruz. Halkın gelen faturaları karşılama durumu olmuyor. Esnaf olarak bakıyoruz bazen 500-600 lira faturamız geliyor. Bunu biz zor karşılıyoruz. Zaten ekonomik bir sıkıntı var. İşler durma noktasında. Bir de faturaların fahiş bir şekilde gelmesi bizi bayağı etkiliyor. Burada üretilen elektriğin bu halka biraz daha düşük fiyatla verilmesini istiyoruz. Özellikle vergiler kaldırılsın. Halk bu elektrik faturalarından az da olsa rahat bir nefes alsın." ifadelerini kullandı.
"Ne kadar elektrik tüketmişsek o kadar ücret vermek istiyoruz"
Yüksek gelen elektrik faturalarına tepki gösteren Mehmet Şerif Baran ise şunları söyledi: "Kullandığımız elektrik faturası 50 liraysa 100 lira geliyor. 100 liraysa 200 lira geliyor. Yarısı vergi. Bu insanların bütçesini aşıyor. Özellikle bugün asgari ücretle çalışan insanlar çok zor durumda. Türkiye ekonomisi zaten çok iyi değil. Açıkta kalan çok insan var. Bu soruna bir çözüm bulmalarını istiyoruz. Haksız vergilerin kaldırılmasını istiyoruz. Bizler ne kadar elektrik tüketmişsek o kadar ücret vermek istiyoruz. TRT payı ve vergiye karşıyız, bunu istemiyoruz. Haksız yere ödeme yapıyoruz. Yetkililerden ricamız bunları kaldırmalarıdır."
"Kayıp-kaçak bedeli halka yansıtılmamalı"
Kendilerine haksızlığın, hukuksuzluğun yaşatıldığını vurgulayan Aziz Demir, "Tarımla, inşaatla uğraşıyorum. Yıllık olarak ödediğim elektrik faturaları bin liraları geçiyor. Bu faturalarda TRT payı, harici paylardan ziyade vergiler vardır. Tükettiğim elektrik örneğin 100 liraysa fatura bana 350-400 lira geliyor. Burada bir haksızlık, hukuksuzluk vardır. Yetkililerden ricam; bu haksızlık ve hukuksuzluğun giderilmesidir. Elektrik ücretini tükettiğim kadarıyla ödemek istiyorum. Kayıp-kaçak bedeli her neyse bunun halka yansıtılmasını istemiyorum. Bunlar tamamen hukuksuzluğun bir göstergesidir. Yetkililerden ricam; bu mağduriyetin giderilmesidir." şeklinde konuştu. (İLKHA)