Batman bağımsız milletvekili adayı Aydın Gök, Denge TV’de Mehmet Taş’ın moderatörlüğünde yayınlanan “Seçim 2015” programının canlı yayın konuğu oldu. Programda Gök, Batman’ın sorunları, sistem sorunları, Diyanet ile ilgili tartışmalar ve Kürt sorunu ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.
Batman’ın sorunları:
Batman’ın önemli sorunlarına değinen Gök, “Halkımız can ve mal güvenliğinden emniyet ve huzurun olmadığından şikayetçidir. Bunun dışında da Batman’da işsizlik sorunu yüzde 23 ile birinci sıradadır. Can ve mal emniyetinin olmaması ve işsizlik sorunu birbirini doğuran faktörlerdir.” dedi.
Batman’da yıllardır İluh Deresi sorunu olduğuna dikkat çeken Gök, “Batman’ın yılların sorunu olan İluh Deresi sorunu var. Türkiye’de Kürt sorunu Batman’ın İluh Deresi sorunu bir türlü çözülmedi. Her seçim zamanında mutlaka önümüze çıkar. Yerel yönetim bunu yapamıyorsa veya yapmıyorsa devletin buna el atması lazım. Bunların dışında çevre temizliği sorunu da var.” şeklinde konuştu.
"Sisteme alternatifiz"
Partilerinin kuruluşundan sonra ithamlarla karşı karşıya kaldıklarını belirten Gök, “Biz bunu defaatle söyledik. Biz sisteme alternatifiz. Hatta biz bu tabiri kullandıktan sonra HDP bu tabiri kullandı. Seçim beyannamemizdeki 4 ana başlık arasında olan Türkiye için önceliklerimizde tümüyle sistemin eleştirisi var. Anayasadan adalet sistemine kadar, dış politikadan hayat pahalılığına kadar, kadın ve aile ile ilgili sorunlar sistemden kaynaklanan sorunlardır. Yüzyıllık bir sorun olan Kürt sorunu da bu sistemin de dahil olduğu sorunlar sistemden kaynaklanan sorunlardır. Biz bu sorunları içtenlikle dile getiriyoruz.” İfadelerini kullandı.
Kürt sorunu
Kürt sorunu ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan Gök şunları kaydetti: “Kürt sorunu ile ilgili birinci isteğimiz Anayasal tanıma olsun. Anayasal güvence olsun. Ayrıca Kürtçe ikinci resmi dil olsun diyoruz. Cumhuriyetten sonra özellikle ırkçı politikalarla yönetildik. Yıllarca imha, inkar ve asimilasyon politikası ile karşı karşıya kaldık. Cumhuriyetin kuruluşu ile birlikte Cumhuriyetin iki saç ayağı olan Laiklik ve ulusalcılıktan Müslüman Kürtler katmerli zulüm gördüler. Şu anda da anayasada bir kez bile Kürt kelimesi geçmiyor. Anayasal güvence ve Kürtçe ikinci resmi dil olsun diyoruz. Yine Devletin zulüm ettiği Şex Said, Bediüzzaman ve Seyid Rıza gibi Kürt alim ve önderleri için özür dilemelidir.” Diyanet özerk olmalıdır
Diyanetin kaldırılmasını değil özerk olmasını istediklerine işaret eden Gök şöyle dedi: “Parti programında geçtiği gibi Diyanetin özerk olmasını istiyoruz, kaldırılmasını değil. Çünkü bu halkın yüzde 99’u Müslümandır, dine ve diyanete ihtiyacı var. Fakat bunun tümüyle kaldırılması ve din dersinin kaldırılmasını talep etmek olayı art niyetli bir taleptir. Yalnız devlet kendi ideolojisine göre dine bir şekil vermemelidir. Şu ayeti okuyacaksın, bu ayeti okumayacaksın dememelidir. Biz diyanetin özerk olmasını talep ediyoruz.”
Seçmene baskı
Seçmen iradesine yönelik baskılara işaret eden Gök, "Seçmenin iradesini etkileme adına duyumlar alıyoruz. Bazı köylerde ellerinde keleşlerle ev ziyaretleri yapıldığına dair duyumlar alıyoruz. Baskıyla bu iş gitmez. Bizim yıllarca eleştirdiğimiz tek partinin dayatmacı zihniyetinin Türkçe yaptığını Kürtçe yaparlarsa emin olun kaybederler.” dedi. Öncelikle Kürtler arasında iç barışı sağlanmalıdır
Kürtler arasında iç barışın önemine dikkat çeken Gök, “Defalarca vurguladığımız gibi, kendi bölgemizde bizler Kürtler arasında iç barış sağlamadıkça, biz hiçbir zaman kalıcı bir çözüm kalıcı bir barışı göremeyiz. Ertuğrul Kürkçü’nün Kürt meselesi ve Kürtler konusunda yüreği benim kadar yanmaz. Figen Yüksekdağ’ın da yanmaz. Dolayısıyla birbirimizi anlamamız lazım. Halkımız gerçekten ‘Edi bese’ diyor. Ve buna da kulak tıkayamayız. Baskı ve zorlamalarla hiç kimse bir yere varamaz. Halkımızda çoktan huzurlu bir ortamı hak etti. Bunu kendilerine vermeye çalışalım.” ifadelerine yer verdi.
Gök, son olarak Kürtçe olarak seçimin huzurlu ve selametle geçmesini diledi.