Lütfen bekleyin..



Batman’da fıstık hasadına başlandı

26 Eylül 2019, 10:08 - Okunma: 1191

Batmanlı çiftçiler, geçen yıla oranla verimde düşüş yaşamalarına rağmen, fıstık hasadına başlamanın sevincini yaşıyor.

Kuru tarım üretiminden yeteri kadar gelir elde edemedikleri için alternatif olarak yüksek gelir getiren fıstık ekimine yönelen Batmanlı çiftçiler, bu yılın ilk fıstık hasadına başladı. Arazilerini fıstık bahçesine çeviren Batmanlı çiftçiler, geçen yıla nazaran iklim koşulları sebebiyle verimde düşüş olmasına rağmen fıstık hasadına başlamanın sevincini yaşıyor.

Fıstık ekiminin yoğun olarak yapıldığı Batman merkeze bağlı Binatlı köyüne giden Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kiyas, beraberindeki Şube Müdürleri ve teknik elemanlarıyla birlikte fıstık bahçelerinde incelemelerde bulundu. Burada fıstık verimiyle ilgili çiftçilerden bilgi alan Kiyas, daha sonra çiftçilerle birlikte fıstık hasadına katıldı.

Burada fıstık verimiyle ilgili çiftçilerden bilgi alan Kiyas yaptığı açıklamada, Batman merkez ve ilçelerle birlikte yaklaşık 60 bin dekar üzerinde fıstık ekiminin yapıldığını söyledi.

Batman’da fıstık ekiminin giderek yaygınlaştığını ifade eden Kiyas, fıstığın Batman ekonomisine büyük katkı sağladığını kaydetti.

Kiyas, “Çiftçilerimiz tarafından fıstık hasadı yapılmaktadır. İlimizde bugüne kadar toplam 60 bin dekar dikili fıstık alanlarımız mevcuttur. Bunların hepsi henüz verime gelmediler. Bahçelerimizin bir kısmı ürün vermeye başladı. Şu anda bulunduğumuz bahçede fıstık ağaçları yaklaşık 12 yaşındadır. Batman’da Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi destekleriyle fıstık alanlarının oluşmasına dönük çalışmalar yaptık. Dicle Kalkınma Ajansından, GAP Kalkınma İdaresinden, İl Özel İdaresinden son 5 yılda bir milyon 200 bin âdet fıstık fidanını çiftçilerimize dağıttık. Yine verimin artırılmasına dönük çalışmalar yaptık.” dedi.

“Bakımı yapılan bahçelerde verim fazla”

Geçen yıla göre verimin az olduğunu vurgulayan Kiyas, “Bu yıl fıstık alanlarımızda özellikle döllenme mevsimindeki iklim koşulları nedeniyle, geçen yıla göre biraz daha az bir verim bekliyoruz. Kesinlikle fıstıkta bakım çok önemlidir. Bakımı yapılan bahçelerimizde çok net bir şekilde verim, diğer bahçelerimize göre daha fazladır. Dolayısıyla çiftçilerimizin bahçeleri kendi haline bırakmamaları lazım. Besleme, bakım, budama, hastalık ve zararlılara karşı mücadelenin kesinlikle zamanında yapılması lazım. Fıstık fiyatı yüksek, verimi güzel, katma değeri yüksek bir üründür. Dolayısıyla sağlanan her girdi çiftçilerimize para olarak geri dönmektedir.” diye konuştu.

“Fıstık, istihdam alanı sağlamaktadır”

Fıstığın ailelerin geçim kaynağı haline geldiğini ifade eden Kiyas şöyle devam etti, “Şu an 50 dönümlük bir bahçe sayesinde, bir aile rahatlıkla geçimini sağlayabilmektedir. Fıstık bahçelerimiz öncelikli olarak bir istihdam alanı sağlamaktadır. İlimizde basit düzeyde de olsa işleme tesislerimiz kurulmaya başlandı. Fıstık ekili alanlarımız genişledikçe fıstık işçiliği, nakliye, işleme gibi ilimize bir takım katkılar sağlayacaktır.”

Geçen yıla oranla istedikleri verimi alamadıklarını, yaşadıkları sıkıntıya rağmen beklediklerinin üstünde verim elde ettiklerini aktaran çiftçilerden Mehmet Emin Eren, “Fıstık hasadımız yeni başladı. İnşallah, birkaç gün içinde işçileri toplayıp hasada başlayacağız. 40 dönüm bir tarlam var. Geçen seneye göre yüzde 30-40 oranında verim azaldı. Bunun sebebi de döllenme haftasının yağmurlu geçmesinden kaynaklanmaktadır. Biz de gereken tedbiri fazla alamadık. Bunun için de geçen seneye göre istediğimiz verimi alamadık. Yine de çok şükür iyidir. Çiftçiler yeni yeni fıstık ekmeye başladı. Bizim köyde bu sene bin dönüme yakın fıstık ekimi oldu. 40 dönümde 3 ton kadar rekolte bekliyorum. Hasadını yaptığımız fıstığı damda kurutuyoruz. 3-4 gün güneş altında bekletiyoruz. Ondan sonra fıstığı tüccarlara, piyasaya sunuyoruz. Hububatta verim elde edemediğimiz için fıstık ekimine yöneldik.” ifadelerini kullandı.

“Verimden memnunuz”

Fıstık ekimiyle ailesinin geçimini temin ettiğini söyleyen bir diğer çiftçi Abdulvahap Sevim, “Fıstık verimi geçen seneye göre iyi değildir. Döllenme tam olmadığı için verimi biraz azdır. Döllenme zamanı yağmurlu geçti. Döllenmenin sağlanması için, fıstığa polen serptik. Polenden sonra döllenme çok güzel oldu. Verim geçen seneye nazaran azdır. 53 dönüm arazim var, 3 buçuk 4 ton civarında hasat aldım. Fıstıkla geçimimizi sağlıyoruz. Bunu akrabalarıma da tavsiye ettim. Akrabalarımın hepsi de ektiler. Hâlâ da ekmeye devam ediyorlar. Kim ekerse pişman olmuyor.” şeklinde konuştu. (Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman Üniversitesi ile Ankara Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen "..
Batman Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ebubekir Doğan, yaptığı açıklamada..
Batman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından ikinci ürün sebze yetiştirici..
Batman Üniversitesi, Batı Raman Kampüsü'nde, "Daha Yeşil Bir Kampü..
Batı Raman Kampüsü'nde fidanları toprakla buluşturmak için hazırlık yap..
Batman'da ikinci ürün olarak yetiştirilen ayçiçek hasadı yapıldı...

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=