Batman’ın Balpınar beldesine bağlı Yeniköy sakinleri, bin dönüm ekili arazilerinin baraj suları altında kaldığını, yaklaşık beş bin dönümlük ekili alan için de mahkeme sürecinin devam ettiğini belirterek sorunlarının giderilmesini istiyorlar.
Batman’ın Balpınar (Gresira) beldesine bağlı ve merkeze 6 kilometre uzaklıkta bulunan 600 haneli yaklaşık 4 bin nüfuslu Yeniköy (Sêgirka) köyü sakinleri, baraj kapaklarının açılmasından dolayı yaklaşık 5 bin dönümlük ekili arazinin sular altında kalabileceğini belittiler.
Köylüler yaklaşık 6 yıldır süren mahkeme nedeniyle ne olacağı kesinleşmeyen yaklaşık 5 bin dönüm tarım arazisinin ekilip ekilmemesi konusunda kendilerine hiç bir tebligat ve uyarının yapılmadığını belirten köy sakinleri İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, sular altında kalan yaklaşık bin dönüm ekili arazileri için yaşanan mağduriyetin yetkililerce giderilmesini istediler.
"Bin dönüme yakın ekili arazi sular altında kaldı"
Arazilerinin şu anda sular altında kaldığını belirten Çiftçi Selim Önal, "Toraklarımız yaklaşık 6 yıldır mahkemelik olduğu için devletten her hangi bir destek yardımı almıyoruz ve alamıyoruz. Arazilerimiz için şu ana kadar doğru düzgün bir keşif bile yapılmış değildir. Arazilerimize baraj suyunun yetişeceğiyle ilgili bize hiçbir uyarı yapılmadı. Yetkililerden bize yardımcı olmalarını istiyoruz. Şu anda bulunduğumuz yer mısır ekilen topraktır. Dünyanın masrafı yapılıyor bu topraklara. Burada ekili olanlar ise domates, patlıcan, karpuz, mısır ve buğdaydır. Şu anda bin dönüme yakın ekili arazi sular altında kaldı. Baraj suyu köye her gün, günde 150-200 metre yaklaşıyor. Şu anda biz çiftçiler olarak mağduruz ve mağduriyetimizin devlet yetkilileri tarafından karşılanmasını talep ediyoruz." dedi
Önal, "Yetkililer, köyümüze yakın olan Sinan, Zilek ve Soğuksu köylerine 'arazilerinizi ekmeyin' diye resmi tebligatta bulundular. Bize tarlalarımızı ekip ekmeme konusunda hiçbir uyarı yapılmadı. Köye tebligat yapılmadığından ve köyün toprakları çok kaliteli ve verimli olduğu için bizde araziler boşta kalacağına ekelim dedik. Suyun arazilerimize bu kadar hızlı geleceğini tahmin edemedik." diye konuştu.
"Bu arazilerimizin 6 yıldır mahkeme süreci devam ediyor"
Bu toprakların dedelerinden kendilerini kaldığını belirten çiftçi Veysi Keskin, "70-80 yıldır bu araziler dedelerimizden babalarımıza babalarımızdan de bize kalmış topraklardır. Hani diyorlar ya ‘köylü milletin efendisidir’ diye en azından devlet yetkilileri bu konuda bize yardımcı olursa memnun oluruz. Görüntülerde de gördüğünüz gibi arazilerimiz sular altında kalmış durumda. Bu arazilerimizin 6 yıldır mahkeme süreci devam ediyor hala bir neticeye varılmış değil. Devlet büyüklerimizden tek ricamız bu mağduriyetin giderilmesidir." ifadelerini kullandı.
Köylüler olarak çok mağdur olduklarını belirten Keskin, "Bu araziler bin bir emekle ekilip biçiliyor. Ve bu emeğin karşılığını alamadan Ilısu Barajı sularının tarlalara yetişmesiyle ekili arazilerimiz sular altında kaldı. Biz köylüler olarak devlet büyüklerimizden, köye bilirkişinin gelmesini ve sular altında kalan arazileri tespit etmesini talep ediyoruz. Yapılan keşifte arazileri eken kişilere zararlarının karşılanmasını istiyoruz." dedi.
Suriye’deki iç savaş nedeniyle Türkiye’ye gelen Ziraat Mühendisi Ali el Muhammed ve oğlu Kays el Muhammed Alabed, "7 yıl önce Suriye’den iç savaş nedeniyle Türkiye’ye geldik. Babam Suriye’de Ziraat Mühendisiydi köylüler bize yardım ederek bize köyde toprak verdiler ekip biçmek için, ektiğimiz araziler sular altında kaldı. Yetkililerden bize yardımcı olmalarını istiyoruz." dedi. (İLKHA)