Lütfen bekleyin..



Ücretsiz izne çıkarılan işçiler işe dönmeyi bekliyor

17 Ağustos 2020, 11:51 - Okunma: 1934

Batman’da Coronavirus salgını nedeniyle bir ay ücretsiz izne çıkarılan işçiler, yaklaşık 3 aydır işe geri alınmadıklarını belirttiler.

Batman Organize Sanayi Bölgesinde bir tekstil fabrikasında çalışan işçiler, işe dönmeyi bekledikleri gün firma tarafından her seferinde kendilerine gönderilen bir mesajla izin sürelerinin uzatıldığını söylediler.

Firmanın, “Coronavirus (Covid-19) salgınından çalışanları korumak ve salgının yayılmasını engellemek amacıyla ve özellikle bu salgından kaynaklı sipariş azalması ve meydana gelen ekonomik daralma nedeniyle geçici bir tedbir olarak 12 Haziran 2020 ile 15 Temmuz 2020 tarihleri arasında ücretsiz izne ayrılma” mesajıyla izne çıkarılan işçiler haklarını talep ediyor.

 

Pandemi bahanesiyle istekleri dışında ücretsiz izne ayrılmak zorunda bırakıldıklarını, yaklaşık 3 aydır işe dönmeyi arzuladıklarını belirten işçiler, yaşadıkları mağduriyetin giderilmesini istediler.

Belirsizlik nedeniyle iş de bakamadıklarını, aylardır işsiz kaldıklarını ifade eden işçiler, bunun ne insani ne de hukuki olduğunu savundular.

“Ya çıkışımızı yapıp hakkımızı versinler ya da işe alsınlar”

Tek isteklerinin işe dönmek olduğunu vurgulayan Hüseyin Günül, “Çalıştığım iş yerinde, 11 Haziran tarihinde ücretsiz izne çıkmamla alakalı beni yazıhaneye çağırdılar. 1 aylık ücretsiz izne çıkmam gerektiğini söylediklerinde, ihtiyacım var, durumum yok, kiradayım dedim. İş yeri ise ‘zor bir duruma düştük, sırasıyla her çalışana uygulayacağız’ dediler. Ben ise çalışmak istiyorum dedim. 11 Haziran akşamında eve vardığımda bana, ‘Covid-19 nedeniyle ve siparişlerde azalma olduğundan sizleri 17 Temmuz tarihinde tekrardan işin başında görmeyi umuyoruz’ diye mesaj geldi. 14 Temmuzda ise bana ’17 Ağustosta iş başının yapılması uygun görülmüştür’ diye mesaj geldi. 2 aydır çalışmıyorum, bu duruma dayanamıyorum. Resmi bir kuruma da başvuramıyorum. Ya çıkışımızı yapıp haklarımızı versinler ya da bize tekrardan işe alsınlar. Ben işimi seviyorum, çalışmak istiyorum. Benimle tekrardan çalışmak istemiyorlarsa, tüm haklarımı vermelerini istiyorum.” dedi.

“Hiçbir kuruma başvuramıyorum”

Bir ay ücretsiz izinlerinin 3 aya uzatıldığını ifade eden İlyas Gül, “11 Haziran tarihinde çalıştığım iş yeri beni yazıhaneye çağırdı. İş yeri sahibi yoktu ama avukatı vardı. Bize söylediği tek şey ‘sizi ücretsiz izne çıkaracağız’ demeleri oldu. Bu durumu kabul etmediğimi söyledim lakin avukat bana ‘ister kabul et, ister etme sizi çıkaracağız’ dedi. Biz de kabul ettik. 1 ay ise iş yerinin sıkıntısı vardır, idare ederiz dedik. Gruplar halinde işçi çıkarmalarının olacağı belirtildi. 1 ayın dolmasına 2 gün kala iş yerinden bize tekrardan bir mesaj geldi ‘iznin, pandemiden dolayı 1 ay daha uzatılması uygun görülmüştür’ diye. Ağustos 17’de iş başı yapmamız gerekiyorken, 14 Ağustos’ta bize tekrardan bir mesaj geldi ve ‘İznin 1 ay daha uzatılması uygun görülmüştür’ dendi.” diye konuştu.

Konuşmasının devamında Gül şunları söyledi: “Çalışan 300 kişi arasında biz 9-10 kişiye yapılmış bir haksızlıktır. Mağduruz ve bu mağduriyeti 3 aydır yaşıyoruz. Evliyim, kiracıyım ve 2 çocuğum var. Hiçbir resmi kuruma başvuramıyorum. Bunları yaparak psikolojimizi yıpratıyorlar, psikolojik sorunlar yaşıyoruz. Eşime ve çocuklarıma karşı mahcubum. Adaletli olun, hakkımızı verin. Biz zaten yasal yollara başvuracağız, hakkımız neyse sonuna kadar savunacağız.”

“Mağduriyetimiz giderilmediği takdirde yasal yollara başvuracağız”

Ücretsiz izne ayrıldıklarını avukat aracılığıyla öğrendiklerini belirten İnanır İnanöz, “Bizleri pandemi ve siparişlerin azalması nedeniyle 11 Haziran tarihinde yazıhaneye çağırdılar ve ‘sizleri bir aylık ücretsiz izne çıkarıyoruz ve bu durumu kabul etseniz de etmeseniz de çıkaracağız’ dediler. Bu durumu da avukat aracılığıyla söylediler. Firma yetkililerinin hiçbirisi yoktu. ‘İmzalasanız da imzalamasanız da biz sizin için bir aylık ücretsiz izin talebinde bulunduk’ dediler, biz de tamam deyip kabul ettik. İmzaladığımız kâğıtta sonradan fark ettik ki, izni kendimiz talep etmişiz fakat bizim öyle bir talepten haberimiz dahi yoktu. Bir ayın bitimine 2 gün kala bize bir mesaj daha atıp, bir ay daha uzatıldığını, daha sonra tekrardan bir ay daha uzatıldığı mesajını yolladılar. Bizleri bir ay diye çıkardılar lakin bu bir ay 3 aya uzatıldı ve durmadan da uzatılıyor.” ifadelerini kullandı.

“Bizleri mağdur ettiler” diyen İnanöz, konuşmasına şöyle devam etti: “Güya sipariş yok deniyor ama şu an çalışan arkadaşlar ek mesai dahi yapıyorlar. 300 kişiye yakın arkadaş faal bir şekilde çalışıyor fakat biz 10 kişi yaklaşık 3 aydır mağduruz. Bir çözüm üretsinler. Ya işe çağırsınlar tekrardan ya da çağırmıyorlarsa bize bu psikolojik baskıyı yapıp istifa etmemizi beklemesinler, öyle bir niyetimiz yok. Bizler iyi niyetimizi öne sürüp, iş yeri mağdur olmasın diye bir ayı kabul edip imzaladık. Yalnız bu durum durmadan uzuyor, mağduriyetimiz giderilmediği takdirde yasal yollara başvuracağız.”

“Pandemi biterse tekrar işe başlayacaklar”

Konuyla ilgili görüştüğümüz firma yetkilileri, pandemi dolayısıyla işlerinde büyük oranda bir azalma meydana geldiğini, bu nedenle bir kısım işçileri ücretsiz izne ayırmak zorunda kaldıklarını belirttiler. Yetkililer, işçileri işten çıkarmanın söz konusu olmadığını, pandeminin bitmesi halinde ücretsiz izne çıkarılan işçilerin tekrar işe başlayacaklarını kaydettiler.(İLKHA)







  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman’da şehir içi ulaşımın yetersiz olduğunu belirten vatandaşlar, özelli..
Batman'da tefecilik yaparak şahıslara faiz karşılığında senetle borç pa..
Sosyal medyanın çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri giderek daha fazla dik..
Batman Bölge Devlet Hastanesi'nde, olası bir yangın ve tahliye senaryos..
Batman'da girdikleri evden çok sayıda altın çaldıkları belirtilen 2 kad..
Batman merkez Oymataş köyünde zehirlendikleri belirtilen 50 koyunun telef o..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=