Lütfen bekleyin..



Batman ovasında çiftçilerin mısır hasadı başladı

03 Eylül 2020, 14:10 - Okunma: 1109

Batman genelinde mısır hasadı yapılırken çiftçiler, yüksek girdi maliyetlerinin yanı sıra münavebe (ekim nöbeti) sisteminden dert yandı.

Batmanlı çiftçilerin önemli geçim kaynaklarından biri olan mısırın hasadına başlandı. Bu yıl beklenenin üstünde olmasa da mısırdan iyi verim alan çiftçiler; gübre, ilaç, mazot ve elektrik gibi önemli girdi maliyetlerine yüksek oranda zamların yapıldığını, bunun kendilerini mağdur ettiğini ifade ediyor.

Öte yandan çiftçiler, münavebe sisteminden dolayı desteklerinin kesildiğini, destek alamamanın sıkıntısını yaşadıklarını vurgulayarak devletten destek talebinde bulundu.

Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan, İLKHA muhabirine, kent genelinde yaklaşık 60 bin dekar civarında mısır ekimi yapıldığını söyledi.

“Çiftçilerimiz burukluk yaşıyor”

Mısırda rekoltenin beklenenin üstünde olduğunu belirten Doğan, “Bizim Batman ovasında 60 bin dönüm civarı ekili mısır alanımız var. Bu senede mısır hasadına başlamış bulunmaktayız. Rekolte beklentimizde şüphe vardı az olacak diye ancak rekolte beklediğimizden daha fazla oldu. Bu da bizim için sevindirici bir durumdur. En büyük sıkıntımızın her zaman olduğu gibi girdilerin fazla olmasıdır. Bakanlık tarafından belirlenen fiyat girdilerin gerisinde kaldığı için, çiftçilerimiz burukluk yaşıyor maalesef. Bizim yetkililerden esas beklentimiz girdi fiyatlarının biraz daha düşük olması, özellikle de kimyevi gübrelerin ve yakıtın düşük olmasıdır.” dedi.

Batman ovasında çiftçilerin mısır hasadı başladı

''Girdi artınca, kar marjı azalıyor''

Münavebe sistemine bir çözüm bulunmasını isteyen Doğan, “Mısır bitkisi toprağı sömüren çok fazla gübre isteyen, toprağı yoran bir bitkidir. Dolayısıyla çiftçi de daha fazla verim alabilmek için, gübreye biraz daha fazla yüklenmekte. Bu şekilde çiftçi girdiye yükleniyor, girdi artınca da kar marjı azalıyor, çiftçilerimiz bu konudan mustaripler. İkinci bir sıkıntımız da münavebe sistemdir. Bakanlık tarafından uygulanan münavebe de 3 yıl üst üste aynı ürünü eken çiftçilerimiz Bakanlığın verdiği desteklemelerden hiçbir şekilde yararlanamıyor. Buna bir çözüm getirilmesini istiyoruz.” diye konuştu.

''Bakanlık teşvik sistemini getirmelidir''

Açıklamasının devamında Doğan şunları söyledi: “Zaman zaman bakanlık yetkilileriyle, genel merkezle ve ziraat odasıyla da görüştük. Bakanlık bu uygulamayı devam ettirecek ancak bu desteklerin kesilerek, cezalandırma yoluna gidilmesini doğru bulmuyoruz. Bakanlık topraktan ve çiftçiden verim almak istiyorsa teşvik sistemini getirmelidir. Münavebe sistemine uyan çiftlilerimizin desteklerini arttırarak, uymayan çiftçilerin desteklerini de tümden keserek değil de azaltarak bir destek yoluna gidilebileceğini düşünüyoruz.”

''Beklentimiz 85 bin ton civarıdır''

Yetkililerin çiftçilerin talebini göz ardı etmemeleri gerektiğini dile getiren Doğan, “Bu noktada yardımcı olmalılar ki sürdürülebilir bir tarımı devam ettirelim. Çiftçimiz her şeye rağmen tarlasındadır, üretimine de devam etmektedir. Bu milli gelire doğrudan katkıdır ve sürdürülebilir bir sektördür tarım. 2 gündür yaptığımız biçmelerde rekoltenin artacağını düşünüyoruz, beklentimiz ise 85 bin ton civarıdır.” ifadelerini kullandı.

Batman ovasında çiftçilerin mısır hasadı başladı

“Çiftçinin ekonomik anlamda sıkıntıları var”

Hasada başlamanın sevincini yaşadıklarını ifade eden çiftçi Ahmet Arıca, “Hasadımıza başladık, herkese hayırlı olmasını diliyorum. 500 dönümlük arazim var burada, beklentilerimiz orta düzeydedir. Fakat en büyük sıkıntımız giderlerin fazla olması ve münavebe olarak adlandırılan 3 yıl üst üste tarla ekenin herhangi bir destek alamama durumudur. Mısır, halkımız için de güzel bir gelir kaynağıdır, biçerinden tutun kamyoncusuna kadar herkes faydalanıyor. TMO'nun ton başına bin 325 olarak bize verdiği bir rakam var, tüccara biz bin 280 TL’den veriyoruz, yani burada yapılan zam yüzde 15'dir. Gübreye, mazota, elektriğe, tohuma yüzde 60 zam, çiftçiye ise yüzde 15 zam yapıldı. Mağduriyetimiz söz konusu, bize destek çıkmalarını istiyoruz. 3 yıl denilen münavebe kararından vazgeçip tekrardan destek vermelerini istiyoruz. Çiftçinin ekonomik anlamda sıkıntıları var.” dedi.

Batman ovasında çiftçilerin mısır hasadı başladı

''Çiftçilerimiz gelecek sene ekim yapamayabilirler''

Uzman Tarım Danışmanı Kazım Epaydın ise çiftçilerin büyük oranda girdilerin maliyetinden şikâyetçi olduğunu kaydetti.

Bu nedenle çiftçilerin gelecek yıl ekim yapmayabileceğini söyleyen Epaydın şöyle devam etti:

“Toplamda 5 uzman tarım danışmanıyla Ziraat Odasında 5 yılı aşkındır çalışıyoruz. Merkeze bağlı köylerde ve merkezdeki çiftçilerimize danışmanlık konusunda yardımcı oluyoruz. Çiftçilerimizin yüzde 90'ı genel anlamda girdi maliyetlerinden şikâyetçi. Hem sulu hem kuru tarımda hem de bağ bahçelerde girdi maliyetlerinin her yıl artmasıyla çiftçilerimiz zor durumda kalıyorlar. Fiyatların düşük olması sebebiyle maliyetler çok yükseldi. Mevsim başlamadan, mazot, gübre ve tohum fiyatlarının artış sağlamasıyla ve münavebe sisteminin de getirilmesiyle çiftlilerimiz gelecek sene ekim yapamayabilirler. Çiftçilerimiz bu konuda mustarip, bir an önce çözülmesi için devletten yardım bekliyorlar.”(İLKHA)

 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman Üniversitesi ile Ankara Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen "..
Batman Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ebubekir Doğan, yaptığı açıklamada..
Batman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından ikinci ürün sebze yetiştirici..
Batman Üniversitesi, Batı Raman Kampüsü'nde, "Daha Yeşil Bir Kampü..
Batı Raman Kampüsü'nde fidanları toprakla buluşturmak için hazırlık yap..
Batman'da ikinci ürün olarak yetiştirilen ayçiçek hasadı yapıldı...

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=