Her yıl yaz ayının sonuna doğru başlayan kış hazırlıkları tarlada toplanan acı ve tatlı biber birçok merhaleden geçirildikten sonra güneşte bekletilip salça haline getiriliyor.
Makinada el değmeden çekimi yapılan biber suyu güneşte kurutuluyor. Bir süre sonra güneşe serilen biber suyunun son çekimi olan ikinci çekimi yapılıp tekrar güneşe seriliyor.
Bu zahmetli yolculuğun ardından yenilecek duruma gelen biber salçası 5 ve 7 kiloluk kavanozlara konulup hazır hale getiriliyor.
“İlk defa salça işine başladık”
Batman’da el değmeden ilk defa salça üretimine başladıklarını belirten biber salçası üreticisi Tahir Fidan, ürettikleri biber salçasının yapılış şeklini şu sözlerle anlattı:
“Bu yıl ilk defa salça işine başladık. Kendi tarlamızda biberlerimizi kopardıktan sonra bayan çalışanlarımız tarafından başları kesilip ve temizlendikten sonra yıkamaya gönderiyoruz. Biberlerimizi iyicene yıkadıktan sonra makinada eritip varillere koyuyoruz. Varillerde 3-4 gün boyunca karıştırıp mayalandıktan sonra temiz torbalara boşaltıp dinlendiriyoruz. Torbalarda dinlendirdikten sonra tepsilere boşaltıp damlarda güneşe bırakıyoruz.”
“Salçalarımız sağlıklı ve lezzetlidir”
Yaptıkları biber salçasının fabrikalarda üretilenlere göre daha lezzetli ve sağlıklı olduğunu söyleyen Fidan, konuşmasına şöyle devam etti:
“Biber salçalarımızı güneşe bıraktıktan 4 veya 5 gün dinlendirdikten sonra suyunu çekince tuzlayıp 5 ve 7 kiloluk kaplarımıza koyup kaldırıyoruz. Yaptığımız biber salçalarını şimdilik Batman’daki esnaflara ve çevremizdeki vatandaşlara kilosunu 25 TL’den satıyoruz. Salçalarımız el yapımı sağlıklı ve lezzetlidir. Vatandaşların fabrikalardaki hazır salçalar yerine doğal salçaları tercih etmelerini tavsiye ediyorum.”
“Çocuklarımızın rızkı için çalışıyoruz”
Evine maddi destek olmak için çalıştığını belirten ev hanımı Zeliha Peynirci, “5 yıldır bu işte çalışıyorum. Sabah saat 07.00 gibi işe başlıyoruz, öğlene doğru ara verip biraz dinlendirdikten sonra tekrar işimize devam ediyoruz. Daha önce kurutmalık için dolma yapıyorduk, şu anda biber salçası için biberleri temizliyoruz. Çocuklarımızın rızkı için çalışıyoruz. İşimden memnunum.” diye konuştu.
“3 yıldır burada çalışıyorum”
Yaz mevsiminde 3 ay boyunca çalıştığını söyleyen Emine Demir ise şunları söyledi: “Evim buraya yakın olduğundan her yıl yaz aylarında 3 ay burada çalışıyorum. Ben genelde tarlada ürün toplamaya gidiyorum. Bugün burada biberleri ayıklayıp temizliyoruz. Yevmiyemizle gelip çalışıyor evimize destek oluyoruz. İşimi seviyorum. 3 yıldır burada çalışıyorum. Burada çalışmak hem bizim için hem de işveren için iyidir.”(İLKHA)