Lütfen bekleyin..



Vatandaşlar evlerinin kentsel dönüşüm kapsamına alınmasını istiyor

20 Kasım 2020, 11:20 - Okunma: 1303

Son yıllarda Türkiye’de meydana gelen ve büyük acılar yaşatan depremler vatandaşları tedirgin etmeye başladı. En son Elazığ, Malatya ve İzmir’de onlarca kişinin ölümüne sebep olan depremler, vatandaşlara deprem gerçeğini bir kez daha hatırlattı.

Depremlerin ardından deprem riski taşıyan binalar bir kez daha gündeme gelirken, olası büyük bir depremde evleri yıkılma tehlikesi bulunan vatandaşlar, riskli durumdaki evlerinin güvenli hale gelmesini istiyor.

Çarpık ve çürük yapılaşma sebebiyle depremde risk taşıyan yerlerden biri de Batman. Neredeyse her gün artan deprem tehlikesiyle karşı karşıya olan kentte birçok mahalledeki eski yapılar riskli konumda bulunuyor.

Tehlike oluşturan bu binalarda oturan vatandaşlar, evlerinin eski olması sebebiyle risk barındırdığını belirterek bir an önce kentsel dönüşüm için çalışmaların başlatılmasını istiyor.

Aydınlıkevler Mahalle Muhtarı Abdülkerim Ak, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, mahallelerinde bulunan evlerin birçoğunun 50-60 yıllık evler olduğunu, evlerin depreme karşı dayanıklı olmadığını söyledi.

“Mahalle kentsel dönüşüme alınmalı”

Mahallenin kentsel dönüşüme ihtiyacının olduğunu ifade eden Ak, “Mahallemizin en önemli sorunlarından bir tanesi kentsel dönüşüm sorunudur. Mahallemizdeki evler genelde 50-60 yıllık evlerdir. Bu evler depreme dayanıklı evler değildir. Evlerimiz çok eski olduğundan mahallemize kentsel dönüşüm yapılmasını istiyoruz. Yetkililerden talebimiz mahallemizde kat sayısının artırılmasıdır. Bu nedenden dolayı müteahhitler mahallemizde inşaat yapamıyor. Mahallemizde kat sayısı yükseltilirse müteahhitler mahallemizde yeni bina yapmaya başlayacaklardır. Kentsel dönüşüm olmadan ne okulumuz, ne parkımız, ne yüzme havuzu ne de bir halı sahamız olur.” dedi.

Vatandaşlar evlerinin kentsel dönüşüm kapsamına alınmasını istiyor

“Evler olası bir depremde büyük tehlike arz ediyor”

Çevre illerde yaşanan depremlerde Batman’ın da çok etkilendiğini belirten Ak, şöyle devam etti:

“Evlerimiz 50-60 yıllık olduğu için tehlike arz ediyor. Mahallemizdeki evlerin yüzde 80’i eski evlerdir. Olası bir depremde büyük bir tehlike arz ediyor. Bu yüzden yetkililerden bir an önce Aydınlıkevler Mahallesine kentsel dönüşüm yapılmasını istiyoruz. Mahalle sakinlerimizin hemen hemen hepsi kentsel dönüşüm yapılmasını istiyor. Çünkü yapıların hepsi çok eski ve temelsizdir. Mahallemize üvey evlat muamelesi görmesini istemiyoruz. Diğer mahallelere yapılan yatırımın, bizim mahallemize de yapılmasını istiyoruz.”

Vatandaşlar evlerinin kentsel dönüşüm kapsamına alınmasını istiyor

“İzmir’de yaşanan depremin aynısını bizler yaşamak istemiyoruz”

Mahallelerinin kentsel dönüşüm kapsamına alınmasını talep eden mahalle sakinlerinden Yakup Çetin, “Mahallemizde eski yapılar çok olduğundan mahallemizde kentsel dönüşüm yapılmasını istiyoruz. Devletin mahallemize belirlediği kat sayısının yeterli olmamasından dolayı müteahhitlerde burada çalışamıyor. İzmir’de yaşanan deprem gibi biz, ailemiz ve bir başkasının da yaşamasını istemiyoruz. Şu ana kadar Batman’da ciddi bir deprem yaşanmadı ama çevre illerde yaşanan depremlerde bile çok sallanıyoruz. Batman’da da her an yaşanabilir. Kimse depremin ne zaman ve nerde olacağını bilemez, o yüzden mahallemizin bir an önce kentsel dönüşüme alınmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Vatandaşlar evlerinin kentsel dönüşüm kapsamına alınmasını istiyor

“Büyük bir deprem olursa evlerin yüzde 80’i yıkılır”

Evlerinin eski olması nedeniyle tehlike oluşturduğunu vurgulayan bir diğer vatandaş Mehmet Akif Şimşek ise şunları söyledi:

“Aydınlıkevler Mahallesi Batman’ın en eski mahallerinden bir tanesidir. Çoğu evin temeli bile yok, zemin üzerinde yapılmış. 50-60 yıllık bir mahalledir. Kentsel dönüşüm için yetkililerden destek bekliyoruz. En son Elazığ depreminde kendimiz de şahit olduk, bayağı sallandık. Çoğu ev temelsiz olduğundan tehlike arz ediyor. Allah korusun büyük bir deprem olursa bu mahalledeki evlerin yüzde 80’i yıkılır. TOKİ’nin mahallemize verdiği kat sayısı da düşüktür. Onunda yükseltilmesini istiyoruz. Vatandaşın maddi imkânları yok ki kendileri yıkıp ev yapsın. Devletten ricamız kentsel dönüşümle eski evleri yıkması, yenisini yapmasıdır ki bizde sağlam bir evde oturalım.”

Vatandaşlar evlerinin kentsel dönüşüm kapsamına alınmasını istiyor

“Herhangi bir can güveliğimiz yok”

İmkânları olmadığı için evlerini tadilat bile yapamadıklarını söyleyen Celal Asena, “Burası İluh Mahallesi Batman’ın en eski mahallesidir. Batman’da en ufak bir deprem olsa buradaki bütün evler yıkılır. Burada herhangi bir can güveliğimiz yok. Mahallemizin doğru dürüst caddesi, sokağı yok. Devlet mahallemize bir el atarak cadde ve sokaklarımızı yapmalarını talep ediyoruz. Bazı mahalleli evleri tadilattan geçirmek isteseler bile yapamıyorlar, çünkü yol yok. Mahallemizde kalan insanların çoğunun maddi durumu yok. Devletin eliyle mahallemize acilen kentsel dönüşüm yapılmasını istiyoruz.” dedi.

Vatandaşlar evlerinin kentsel dönüşüm kapsamına alınmasını istiyor

“Yeni mahallelere yapılan hizmeti biz de istiyoruz”

Mahallelerinin çarpık yapılaşma nedeniyle birçok sorununun olduğunu dile getiren İluh Mahallesi sakinlerinden Fesih Soysal da şunları kaydetti:

“Mahallemizde çok büyük sokak ve cadde sorunu vardır. Birçok patika yolu cadde ve sokak olarak geçmekte fakat insanlar bile zor yürümektedir. Mahallemizde bir yangın olduğu zaman hiçbir şekilde itfaiye eve ulaşamıyor. Devlet yetkililerini İluh Mahallesine gelip gözleriyle buraları görmesini istiyoruz. Burası Batman’ın en eski mahallesidir. Belediyenin diğer yeni mahallelere yaptığı hizmeti biz de istiyoruz. Sayın milletvekilleri ve valimizden mahallemize bir çözüm bulmalarını ve acilen mahallemizin kentsel dönüşüme alınmasını istiyoruz.”

Vatandaşlar evlerinin kentsel dönüşüm kapsamına alınmasını istiyor

“En ufak depremde tüm evler yıkılır, artık sesimizi duyun”

Yıllardır mahallelerine hiçbir hizmetin gitmediğine dikkat çeken mahalle sakini Resul Sakar, “İluh Mahallesi çok perişan haldedir. 40-50 yıldır mahallemizde ne sokak ne de yol yapılmamıştır. Biz mahallemizin ya kentsel dönüşüme alınmasını ya da cadde ve sokaklarımızın yapılmasını istiyoruz. Mahallemizdeki çoğu ev çürümüş halde, en ufak bir depremde hepsi yıkılır. En son Elazığ depreminde beşik gibi sallandık, korkudan herkes dışarı çıktı. Çok perişan haldeyiz. Allah korusun Batman’da olacak bir depremde İluh Mahallesinden belki de binlerce insan bu evlerin altıda kalıp can verebilir. Bizde diğer insanlar gibi evlerimizi yapmak istiyoruz ama yol olmadığından yapamıyoruz. Yetkililerin artık sesimizi duymalarını istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Vatandaşlar evlerinin kentsel dönüşüm kapsamına alınmasını istiyor

“Yeni evler yapmalarını istiyoruz”

Tek isteklerinin depreme karşı dayanıklı bir evde oturmak olduğunu belirten Zekiye Şahin, “İstiyoruz ki cadde ve sokaklarımız yapılsın. Çoğu evimiz toprak evlerdir. Bu eski evlerimizi yıkıp yerine yeni ev yapmak istiyoruz. 45 yıldır bu mahalledeyim, sokaklarımız aynıdır, hiç hizmet göremedik. Her seferinde buraya gelip çekim ve ölçü alıyorlar ama sonuç yok. Bir gün burada bir deprem olursa hepimiz altında kalacağız. Devletten eski evlerimizi yıkıp yerine bize yeni evler yapmalarını istiyoruz.” dedi.

Vatandaşlar evlerinin kentsel dönüşüm kapsamına alınmasını istiyor

“En ufak bir depremde hepimiz altında kalırız”

Evlerinin toprak olmasından dolayı döküldüğünü söyleyen Hadıra Kavak, “45 yıldır bu toprak evde yaşıyorum. Evimiz çok eski ve yıkılmak üzere, maddi durumumuz yok. Çocuklarımın hepsi işsiz evde oturuyorlar. Ne cadde ne de sokaklarımız var. Yürümekte bile zorluk yaşıyoruz. Evlerimiz çok eski ve dökülüyor. En ufak bir depremde hepimiz altında kalırız. Devlet büyüklerimizden isteğimiz mahallemizin durumuna bir çözüm bulmalarıdır.” diye konuştu.(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman Üniversitesi ile Ankara Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen "..
Batman Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ebubekir Doğan, yaptığı açıklamada..
Batman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından ikinci ürün sebze yetiştirici..
Batman Üniversitesi, Batı Raman Kampüsü'nde, "Daha Yeşil Bir Kampü..
Batı Raman Kampüsü'nde fidanları toprakla buluşturmak için hazırlık yap..
Batman'da ikinci ürün olarak yetiştirilen ayçiçek hasadı yapıldı...

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=