Lütfen bekleyin..



Öğretmenlik Meslek Kanununun TBMM gündemine getirilmesi talep edildi

23 Kasım 2020, 13:58 - Okunma: 7748

Eğitim Bir-Sen Batman Şube Başkanlığı, Öğretmenlik Meslek Kanunu ve öğretmenlerin sorun ve problemleri ile ilgili basın açıklaması yaptı.

İl Başkanlığında düzenlenen basın açıklamasını okuyan Eğitim Bir-Sen Batman Şube Başkanı Mehmet Ergin, meslek kanununun ivedilikle yürürlüğe girmesi gerektiğini söyledi.

Öğretmenliğin insanlığın en kadim ve önemli mesleklerinden biri olduğunu vurgulayan Ergin, “Öğretmen, çocuklarımızın şuur sermayesini artırma, bilgi haznesini büyütme, idrak zeminini güçlendirme, hikmeti keşfetme, hakikate ulaşma konusunda beşerin insanlaşması ve bireyin uzmanlaşması yolculuğunda hem rehber hem de rol modeldir. Bu vasıf, öğretmenlik mesleğinin tarih boyunca önemli ve değerli kabul edilmesinin de başlıca sebebidir. Eğitimde örnek gösterilen ülkelerde olduğu gibi, öğretmenliğin kamu sistemi içerisinde tanımlanmış eğitim-öğretim hizmetleri sınıfından müstakil bir meslek kanununa kavuşturulması hususu artık daha fazla ötelenmemelidir. Mesleğin hak ettiği şekilde tanımlanması, sosyal zeminde öğretmenlerin itibarının, haklarının korunması ve artırılması, yönetmeliklerle, genelgelerle oluşan görev, yetki, ehliyet, liyakat noktasındaki dağınıklığın giderilmesi için meslek kanununun ivedilikle yürürlüğe konulması gerekmektedir.” dedi.

“Meslek kanunumuzu istiyoruz”

Ülkede resmî ve özel eğitim kurumlarında fiilen görev yapan 1 milyon 200 bin öğretmenin olduğunu aktaran Ergin, şöyle devam etti:

“Öğretmenin yetiştirilmesinden emekliliğine kadar öğretmenlik mesleğini bütün olarak ele alan bir Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun olmaması; hukuki açıdan boşluk, mesleki açıdan ise yoksunluktur. Kanun, hedefler ve gerçekler bağlamında uluslararası standartlara uygun bir kariyer mesleği niteliğini taşımalı; öğretmenin etkinliğini artıracak, itibarını yükseltecek hükümler içermelidir. Meslek kanununun yapılması için gereken talep de yazılması için gereken birikim de var. Bundan sonra bir tek şeye ihtiyaç var. O da kanunun çıkarılmasını hızlandıracak irade. Bizler Türkiye’nin bütün illerinden hep birlikte o iradeyi harekete geçirmek için sesleniyoruz; meslek kanunumuzu istiyoruz, daha fazla beklemek istemiyoruz. Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun çıkarılması hedefine, 11’inci Kalkınma Planı’nda da Millî Eğitim Bakanlığı’nın 2023 Eğitim Vizyonunda da yer verilmesi, hem talebemizi doğruluyor hem de tepkimizi haklı kılıyor.”

“Öğretmenlerin özlük hakları uluslararası standartlar çerçevesinde tanımlanmalı”

Özlük haklarının geliştirilmesini istediklerini ifade eden Ergin, “Meslek kanununun çıkarılması noktasında niyet ve kararlılığın kamuoyuna deklare edilmesinin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen, bugüne kadar kamuoyuna net, açık ve kesin bir içerik paylaşımı yapılmış değildir. Millî Eğitim Bakanlığı’nca yürütülen çalışma, hazırlanan taslak, öngörülmüş bir tasarım mutlaka başta yetkili sendika olmak üzere, paydaşlarla iş birliği içinde ele alınarak olgunlaştırılmalıdır. Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun eğitimin niteliğinin artmasına doğrudan ya da dolaylı olarak katkı sağlayacak pek çok düzenlemeye yasal dayanak oluşturma potansiyeli bulunmaktadır. Biz, meslek kanununda, öğretmenlerin özlük haklarının uluslararası standartlar çerçevesinde tanımlanmasını ve geliştirilmesini istiyoruz.” diye konuştu.

“Öğretmenlik Meslek Kanunu TBMM gündemine getirilmeli”

Açıklamasının devamında Ergin, “Sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik gibi haksız ve çözüm yerine sorun üreten uygulamaları ortadan kaldırmayan bir düzenlemenin meslek kanunu niteliği kazanamayacağına inanıyoruz. Eğitim çalışanlarımız, yılda bir gün övgü cümleleriyle geçiştirilen anma günlerini beklemiyor. 24 Kasım’da öğretmenlerimize verilebilecek en büyük müjde, haklarını koruyup geliştirecek, çalışma şartlarını iyileştirecek, uğradıkları şiddeti önleyecek, sorunlarına çözüm üretecek ve mesleklerinin itibarını hak ettiği yere taşıyacak bir içerikle Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun TBMM gündemine getirilmesidir.” ifadelerini kullandı.(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
EĞİTİM Kategorisindeki Diğer Haberler
Eğitim-Bir-Sen Batman Şube Başkan Vekili Zeyneddin Güler, 2025'te öğret..
Peygamber Sevdalıları Vakfı Batman Koordinatörlüğü, bu yılki Siyer Yarışmas..
Günümüzde çocukların ve gençlerin hızla artan ekran bağımlılığına dikkat çe..
Batman Üniversitesinde 26-27 Aralık tarihlerinde Batı Raman Kampüsü Rektörl..
Batman Üniversitesi ile Batman İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle yürü..
Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Üniversitenin ihtisas al..

RSS
© 2025 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=