Mardin Artuklu Üniversitesi Tıbbi Laboratuvar Bölümünden mezun olan ve 2014 KPSS'de 84 puan aldığı halde atanamayan Emrullah Bayram, aile bütçesine katkı amacıyla köy yumurtası satıyor.
Üniversiteden 2013 yılında mezun olduğunu ve KPSS’ye hazırlandığını belirten Bayram, atanamamasını ve yaşadığı sıkıntıları İlke Haber Ajansına anlattı.
Sınavda yüksek puan alabilmek için dershaneye gittiğini ve atanabilmek için elinden geleni yaptığını anlatan Bayram, 2014’te yapılan KPSS’de 84 puan aldığını belirterek, "Aradan bir yıl geçmesine rağmen hala atanamadım. Atanamayınca boş boş durmaktansa köy yumurtası satmaya karar verdim. Aydın'dan temin etiğim incir sepetinden esinlenerek içine köy yumurtası koyup satmaya başladım. Daha sonra Silvan köylerinden yumurta temin etmeye başladım. Silvan ve köylerinden temin ettiğim köy yumurtalarını sepetleyip marketlere satıyorum. Yaptığım işten şuan memnunum fakat ne kadar memnun olsam kendi işimi tıbbi laboratuvar bölümünü daha çok arzu ederdim. Bu noktada mağduriyetimin giderilmesini yetkililerinden bekliyorum.” diye konuştu.
15 yıl okul okudu yumurta satıyor
Bayram, atanamayınca seyyar satıcılık yaptığını ifade ederek şunları kaydetti: “Bu işe ilk olarak Batman Gülistan Caddesinde el arabasıyla seyyar satıcılıkla başladım. Günde ortalama 400-500 tane yumurta satıyordum. 11 kardeşiz aile geçimini sağlamak için işimi daha da büyütmeyi düşündüm. Cirom şu an ortalama olarak asgari ücret civarında gidip geliyor. İnsanlara hizmet etmek ve geçimimi sağlamak için 14-15 yıl okul okudum. Fakat şu an kendimi bir kenara itilmiş ve insanlara hizmetten men edilmişim gibi hissediyorum. Çünkü asıl mesleğim memurluk, memurlukta daha çok hizmet edeceğini düşünüyorum.”
“Bizden bir memur alacaklarına 3 tane taşeron elemanı alınıyor”
Mağduriyetinin en büyük sebeplerinden bir tanesinin de hastanelerin laboratuvarlarında taşeron firmaların elmalarının çalışması olduğunu söyleyen Bayram, “Bizden bir memur alacaklarına 3 tane taşeron elemanı alıyorlar. Bunlar için daha avantajlı oluyor, tabii burada olan bize oluyor. Biz bunun okulunu okuduk, eğitimini gördük. Ama bu işi hiç yapmamış, hastane yüzü görmemiş, tahlil yapma yeteneğine sahip olmayan insanları getirip az bir ücretle laboratuvarda çalıştırılıyorlar. Bunun sonucunda da biz de böyle mağdur oluyoruz.” dedi.
“İnsan sağlığıyla oynuyorlar”
Son olarak yetkililere seslenen Bayram, şunları söyledi: “Bunu yapmayın, hem insan sağlığıyla oynamayın hem de bizim hakkımızı yemeyin. Okumuşların kendi haklarını vererek laboratuvarlarında çalıştırın. Ben bir laboratuvar mezunu olarak bunu çok net görüyorum ve maalesef insan sağlığıyla oynuyorlar.” (M. Sait Çelik - İLKHA)