HÜDA PAR Batman Merkez İlçe teşkilatından oluşan bir heyet, tarlada çalışan çiftçileri ziyaret etmeye devam ediyor.
Sabahın erken saatlerinde evlerinden çıkarak tarlada çalışan çiftçilerle bir araya gelen HÜDA PAR heyeti, çiftçiler tarafından kendilerine iletilen sorun, sıkıntı ve talepler hakkında notlar aldı.
İlk olarak Kuyubaşı TOKİ yolu üzerindeki 38 dönümlük Reyhan tarlalarını ziyaret eden heyet, ardından mısır, marul ve tütün ekimi yapan çiftçileri ve hayvan otlatan çobanları ziyaret etti.
Tarla ziyaretleri sonrasında çiftçilerle birlikte su kanalı çevresinde incelemelerde bulunan HÜDA PAR Batman Merkez İlçe Başkanı Muhammed Şerif Durmaz, kanaldan verilen suyun çiftçilerin ihtiyacını karşılamadığını belirtti.
“Yılın bir günü Reyhan Şerbeti Günü olarak belirlenebilir”
Reyhan tarlasına yaptığı ziyarete dair izlenimlerini aktaran Durmaz, “Reyhan ekimi yapan çiftçilerimize destek çıkılmalıdır. Çok yoğun bir emek veriyorlar ancak emeklerinin karşılığını tam anlamıyla alamıyorlar. Çünkü istedikleri gibi bir pazar bulamıyorlar ve dolaysıyla ekimini yaptıkları ürünlerini hemen satamıyorlar. Mor Reyhan bitkisinin Batman’da yetiştirilmesi, önemlidir. Tam bir şifa deposu olan Reyhan bitkisinin, bilimsel olarak birçok rahatsızlığa iyi gediği tespit edilmiş. Bu yüzden Reyhan tarlalarının iyi bir tanıtıma ihtiyacı vardır. Mesela neden Reyhan Şerbeti Günleri düzenlenmemektedir? Yılın bir günü Reyhan Şerbeti Günü olarak belirlenebilir ve o günde güzel bir şekilde tanıtımı yapılabilir. Böyle bir organizenin yapılması, Batman’ın tanıtımına ve ekonomisine katkı sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.
“Çiftçilerin su kanalıyla ilgili talebi karşılık bulsun”
Zamlar ve artan maliyetlerin çiftçileri zor durumda bıraktığını vurgulayan Durmaz, “Arsa icar parası, gübrenin pahalı olması, işçilik ve diğer masraflar çiftçilik yapan vatandaşlarımızı derin derin düşündürtmektedir. Çiftçilere sahip çıkılmazsa, seslerine kulak verilmezse ve talepleri karşılanmazsa sorunları devam edecektir. Özellikle kanaldan verilen suyun çiftçilerin sulama ihtiyacını karşılamadığına ilişkin şikâyetler aldık. Bu bölgedeki çiftçilere sadece haftada üç gün ve belirli saatlerde su veriliyor. Bu sürede tarlalarını tam sulayamıyorlar. İlgili kurum olan Devlet Su İşleri (DSİ) bu konuda yeni bir çözüm üzerinde çalışmalıdır. Bazı bölgelere dönüşümlü olarak günde 12 saat su veriliyor, buradakiler de bu şekilde bir düzenleme yapılsın istiyor. Çiftçilerin su kanalıyla ilgili talebi karşılık bulsun ve çiftçilerimiz rahat bir nefes alsın.” diye konuştu.(İLKHA)
Resimleri büyütmek için üzerine tıklayınız...