Lütfen bekleyin..



Sulama kanalından faydalanamayan çiftçiler 50 bin dönüm araziden verim alamadı

21 Eylül 2021, 15:03 - Okunma: 965

Batman’da beş köy muhtarı, yaşadıkları sorunları iletmek üzere Devlet Su İşleri (DSİ) Batman Şube Müdürlüğünü ziyaret etti.

Ziyarette Şube Müdürü Kerem Aydın ile bir görüşme gerçekleştiren muhtarlar, köylülerin faydalanması için yapılan sulama kanallarından yıllardır istifade edemediklerini belirterek büyük mağduriyet yaşadıklarını belirtti.

Tek isteklerinin sulama kanallarına suyun verilmesi olduğunu söyleyen muhtarlar, bunun için başvurmadıkları ve sorunu anlatmadıkları makamın neredeyse kalmadığını ifade etti.

Muhtarların sorunlarını dinleyen DSİ Şube Müdürü Kerem Aydın ise köylülerin sulama kanallarından istifade edebilmesi için ellerinden gelen çabayı sarf edeceklerini kaydetti.

Sulama kanalından faydalanamayan çiftçiler 50 bin dönüm araziden verim alamadı

Yaptıkları ziyaretin ardından açıklamalarda bulunan muhtarlar, tarlaların istifası için yapılan sulama kanallarından şu ana kadar faydalanamadıklarını anlattı.

Sulama kanallarında su olmadığı için tarlalarına su veremediklerini, bu yıl kuraklığın da etkisiyle ekinlerinin susuzluktan yandığını belirten muhtarlar, tüm emeklerinin heba olduğunu söyledi. Muhtarlar, sulama kanallarına bir an önce suyun verilmesi için gereken çalışmaların başlatılmasını talep etti.

Batman merkeze bağlı Kösetarla (Kirêdîyê) köyü muhtarı Kadri Tirki, sulama kanalına su verilmemesi nedeniyle tarımsal sulama yapamadıklarını ifade etti.

Birçok köyden geçen sulama kanalından istifade edemediklerini anlatan Tirki, bu nedenle yaklaşık 50 bin dönüm araziden bu yıl verim alamadıklarına dikkat çekti.

Sulama kanalından faydalanamayan çiftçiler 50 bin dönüm araziden verim alamadı

Kadri Tirki

“Eksiklikler giderilmeli”

Tirki, “DSİ Şube Müdürlüğüne geldik. Kanalların çalışmadığını biliyoruz. Bu kanalların bir an önce devreye girebilmesi için kanalların eksikliklerinin giderilmesi lazım. Bu eksiklikleri müdür beyle görüştük. Gereken eksiklikleri kendisi de biliyor. Bundan sonra da muhtar arkadaşlarla beraber Diyarbakır Bölge Müdürlüğüne gideceğiz.” dedi.

“Eksiklikler olduğundan dolayı suyu bırakamıyorlar”

Mağduriyetlerinin giderilmesi için çaba sarf edeceklerini dile getiren Tirki, “Sulama kanalının bu sene yetişeceğini tahmin etmiyorum. Eksikliklerin giderilmesi biraz zaman alır. En azından seneye de bu mağduriyetimizin devam etmemesi için bölgeyle irtibata geçeceğiz. Elimizden gelen çabayı harcayacağız. P1, P2 pompalarımız çalışmasına rağmen, eksiklikler olduğundan dolayı suyu bırakamıyorlar.” diye konuştu.

Sulama kanalından faydalanamayan çiftçiler 50 bin dönüm araziden verim alamadı

“Yaklaşık 50 bin dönüm araziden verim alamadık”

Mağduriyetlerinin kanala su verilmesiyle giderileceğini belirten Tirki, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu sene bölge kurak geçti. Kuraklığın büyük sebebi de sulama kanalları oldu. Suyumuz olsaydı vatandaşlar mağdur olmayacaktı. Yaklaşık 50 bin dönüm araziden verim alamadık. Çiftçilerimiz su yüzünden mağdur oldu. Durumu bakan beye de ilettik. Bakan beyde geldi, durumu yerinde tespit etti. Yazılı olarak da kendisine bildirdik. Kendisi de ilgileneceğini söyledi fakat halen sorunumuz çözülmedi.”

“Su verilirse 6-7 köyümüzün hayatı değişecek”

“Kanalın yapıldığı tarihten bu yana sorunumuz devam ediyor” diyen Tirki, “Bir gün bile suyumuz bırakılmadı. En son deneme amaçlı bırakıldı. P1, P2 pompalarımız şu anda çalışıyor fakat eksikler giderilmeden suyu bırakma şansları yok. Sorunun çözülmesi için elimizden geleni yapacağız. Su hayattır. Su verilirse 6-7 köyümüzün hayatı değişecek. Suyun bir an önce verilmesi lazım.” ifadelerini kullandı.

Sulama kanalından faydalanamayan çiftçiler 50 bin dönüm araziden verim alamadı

Cafer Konaç

“Su olsaydı iki ürün ekecektik”

Çevrimova (Barısıl) köyü muhtarı Cafer Konaç ise şunları söyledi: “Sulama kanalında su olsaydı topraklarımızdan iki ürün elde edecektik. Hem buğday ekecektik hem de mısır ekecektik. Su olmadığı için birçok çiftçi yıllardır mağdur olmaktadır. Bu yıl bölgemizde kuraklık olduğu için topraklarımızdan verim alamadık. Sulama kanalında su olsaydı buğdaydan en az yüzde 50 verim alabilirdik. Su olmayınca sulamada yapamadık.”

Ziyarette; Batman merkeze bağlı Kösetarla (Kirêdîyê) köyü muhtarı Kadri Tirki, Çevrimova (Barısıl) köyü muhtarı Cafer Konaç, Beşiri ilçesine bağlı Danalı (Zercil) köyü muhtarı Ayhan Kavşut, Örmegöze (Bıherzık) köyü muhtarı Senanik Nasıroğlu ve Ayrancı (Dêraqira) köyü muhtarı Hasan Sevim hazır bulundu.(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Türkiye genelinde olduğu gibi Batman'da da bu yıl hububat ekimi gerçekl..
Batman Üniversitesi ile Ankara Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen "..
Batman Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ebubekir Doğan, yaptığı açıklamada..
Batman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından ikinci ürün sebze yetiştirici..
Batman Üniversitesi, Batı Raman Kampüsü'nde, "Daha Yeşil Bir Kampü..
Batı Raman Kampüsü'nde fidanları toprakla buluşturmak için hazırlık yap..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=