Lütfen bekleyin..



Kısa sürede gözde ürün haline gelen çilekten 370 çiftçi geçimini sağlıyor

30 Eylül 2021, 12:10 - Okunma: 601

Batman’ın Sason ilçesinde 2007 yılında GAP idaresi tarafından yüzde 100 hibeli 15 dekarlık alanda 5 çiftçi ile başlanan çilek ekimine, şu an 1400 dekarlık alanda 370 çiftçi çilek yetiştiriciliği yaparak geçimini sağlıyor.

Sason ilçesinde yılın son çilek hasadı devam ediyor. Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün, hasadı süren çilek bahçelerini gezerek incelemelerde bulundu. Burada çiftçilerle görüşen Gün, hasada ilişkin bilgi aldı.

Yaptığı incelemelerin ardından ‘Sason Çileği’ni değerlendiren Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün, İLKHA muhabirine, 2021 yılında Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret belgesiyle tescillenen ‘Sason Çileği’nin yüzlerce çiftçinin geçim kaynağı haline geldiğini söyledi.

Kısa sürede gözde ürün haline gelen çilekten 370 çiftçi geçimini sağlıyor

Tütüne alternatif ürün olarak yetiştirilen çilek gibi Sason ilçesinin bal, ceviz ve incir gibi ürünlerin de olduğunu vurgulayan Gün, yakın zamanda Sason balı için de coğrafi işaret belgesi çıkarmak için girişimlerde bulunduklarını anlattı.

“Daha önce tütün yetiştirilirdi”

Çilek yetiştiriciliğinin 5 çiftçi ve 15 dönümlük alandan 370 çiftçi ve bin 400 dönümlük alana çıktığını belirten Gün, “Sason ilçemiz konumu itibariyle hem iklim özelliği hem de toprak yapısı olarak değişik ürünlerin yetiştirildiği bir ilçemiz. Bu ilçemizde daha önce çok kaliteli tütün yetiştirilirdi. Bunun yanında Sason kendisine has inciri, dutu, balı ve cevizi olan bir ilçemiz. Daha sonra tütüne alternatif ürünlerin yetiştirilme çalışmaları başlatıldı ve Cevizli, Umurlu, Karameşe, Kelhasan ve Yeniköy gibi ilçemizin köy ve mahallelerinde çilek yetiştiriciliği yapılmaya başlandı.” diye konuştu.

Kısa sürede gözde ürün haline gelen çilekten 370 çiftçi geçimini sağlıyor

“Çilek 370 çiftçimizin geçim kaynağı oldu”

‘Sason Çileği’nin coğrafi işaret belgesiyle tescillenmesinin çiftçilere hem pazarlama hem de tanıtım açısından büyük bir fayda sağladığını belirten Gün, şöyle devam etti:

“Sason ilçemizin iklim özelliği ve toprak yapısından dolayı çiftçilerimizin de rağbetiyle çilek, 2021 yılı itibariyle 370 çiftçimiz ile bin 400 dönümlük alanda genişleyerek birçok ailelerimizin geçim kaynağı haline geldi. Sason çileğimiz 2021 yılı itibariyle coğrafi işaret belgesiyle tescillenmiştir. Coğrafi işaret belgesiyle tescillenmesi sayesinde çiftçilerimizin çileği daha rahat bir şekilde pazarlamasını sağlanmış ve kendilerine has tat ve aroması bir özellik kazandırmıştır. Bununla beraber şu anda çiftçilerimize güzel bir kazanç kapısı olmuştur.”

Kısa sürede gözde ürün haline gelen çilekten 370 çiftçi geçimini sağlıyor

“Sason çileği 7 ay boyunca verim veriyor”

Gün, “Çilek mart ve nisan aylarında ekimi yapıldıktan sonra nisan ayı itibariyle 7 ay boyunca verim veren bir özelliğe sahip. 7 ay boyunca bir dönüm çilek tarlasından 3-4 ton arasında verim sağlanmaktadır. Şu anda da hasadı devam eden çileğin toplama işlemi kasım ayına kadar devam edecektir. Sason çileğine coğrafi işaret belgesi almak çiftçilerimize hem moral hem pazarlama hem de maddi anlamda kazanç sağlamış oldu.” dedi.

“Sason balı için de coğrafi işaret belgesi almak için çalışıyoruz”

Sason çileğinin yanında alternatif ürün olarak Sason’a has diğer ürünleri de ön plana çıkarmayı planladıklarını ifade eden Gün, “Hasankeyf inciri gibi Sason ilçemizin de kendisine has inciri, cevizi ve balı bulunmaktadır. Sason balı için de coğrafi işaret belgesi almak için girişimlerimiz var. Alternatif ürünlerle birlikte diğer ürünlerinde gelişmesi bizi sevindiriyor.” ifadelerini kullandı.(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Türkiye genelinde olduğu gibi Batman'da da bu yıl hububat ekimi gerçekl..
Batman Üniversitesi ile Ankara Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen "..
Batman Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ebubekir Doğan, yaptığı açıklamada..
Batman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından ikinci ürün sebze yetiştirici..
Batman Üniversitesi, Batı Raman Kampüsü'nde, "Daha Yeşil Bir Kampü..
Batı Raman Kampüsü'nde fidanları toprakla buluşturmak için hazırlık yap..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=