Stresli yaşamın bel ve boyun ağrılarını daha çok artırarak insanlarda fıtık oluşturduğuna dikkat çeken uzmanlar, önemli uyarılarda bulundu.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Enver Küçükkaya, bölgede stresli yaşam ile birlikte bel ve boyun fıtığının çok sıklıkla görüldüğünü söyledi.
Teknolojinin gelişimiyle birlikte özellikle gençlerde uzun süre bilgisayar ve cep telefonu kullanımının bel ve boyun ağrılarının oluşmasına da sebep olduğunu vurgulayan Küçükkaya, bunun oluşmaması için bel ve boyun kaslarının doğru pozisyonda kullanılması gerektiğini ifade etti.
“Bölgemizde bel ve boyun fıtığı sıklığı çok fazladır”
“Bölgenin ve asrın en önemli hastalığı bel ve boyun fıtıklarıdır.” diyen Küçükkaya, “İnsanların yüzde 70’i hayatlarının belli bir döneminde mutlaka bel ve boyun ağrısı çekiyorlar. Bunların yaklaşık yüzde 20’sinde bel ve boyun fıtığı tespit ediliyor. Bizim bölgemizde de diğer bölgeler gibi bel ve boyun fıtığı sıklığı çok fazladır. Bu fıtıkların yüzde 95’i ameliyat gerektirmeden ilaç tedavisi, fizik tedavi ve egzersizle takip ediyoruz. Çok az bir kısmında acil ameliyat durumu mevcuttur. Onların da genelde bacaklarda güç kaybı gelişiyor. Güç kaybı geliştikten sonra beyin cerrahlarına gönderiyoruz ve ameliyat açısından değerlendiriyorlar.” diye konuştu.
“Ani ağır yük kaldırmak fıtık yapıyor”
Bel ve boyun fıtıklarından korunmanın en önemli yolunun ağır bir yükün aniden kaldırılmaması olduğuna dikkat çeken Küçükkaya, “Bizim bölgemizde genelde iş gücüne dayalı bir çalışma sistemi var. Bu yüzden ağır kaldırmalar sonrası bel bölgesinde çok sık fıtık görüyoruz. Boyun fıtığı, gençlerde uzun süre bilgisayar kullanımı, anormal pozisyonda kalmalardan sonra daha çok gelişiyor. Bel fıtığı, daha çok ağır kaldırma sonrası oluşan bir durumdur. Bu hastaları daha çok fizik tedaviyle tedavi ediyoruz. Fizik tedavinin faydası vardır. Fizik tedavide bazı cihazlarla ve egzersizlerle, bel bölgesine uygulayarak o bölgedeki kas gerginliğini azaltıp, oraya kan aktarımını artırmak, o zedelenen dokuların iyileşmesine katkı sunmak için tedavi uyguluyoruz. Bu şekilde o dokular daha çok iyileşiyor, gerginlik azalıyor, hastanın fonksiyonları düzeliyor ve hasta günlük yaşam aktivitelerine dönebiliyor.” ifadelerini kullandı.
“Bilgisayar ve cep telefonu kullanımı boyun ağrılarında büyük bir etkendir”
Stresli insanlarda bel ve boyun ağrılarının çok fazla görüldüğünün altını çizen Küçükkaya, şu tavsiyelerde bulundu: “Bel ağrılarının direk stres ile ilişkisi mevcuttur. Stresli insanlarda bel ve boyun ağrısı daha çok görülüyor. Özellikle günlük yaşamımızda çalışırken bel ve boyun kaslarımızı doğru pozisyonda kullanmalıyız. Oturma pozisyonumuzu düzeltmeliyiz. Otururken dik açıyla oturmalıyız, beli öne veya geriye doğru çok fazla götürmemeliyiz. Sürekli aynı pozisyonda kalmamalıyız. Özellikle bilgisayar ve cep telefonu kullanan kişiler, uzun süre başını öne doğru eğip bakmamalıdır. Daha çok dik pozisyonda bakmalıdırlar. Birde yastık kullanımında daha düşük bir yastık kullanmalarını öneriyoruz. Yüksek yastık, boyun ağrıları için risk faktörüdür. Asrımızda bilgisayar ve cep telefonu boyun ağrılarında büyük bir etkendir. Mutlaka onlardan uzun süre kullanmaktan kaçınmak gerekiyor. En fazla 30-45 dakika sonra mutlaka 15-20 dakika ara verip boyun kaslarını gevşetecek egzersiz yapmakta fayda var.” (M.Fatih Akgül-İLKHA)