Lütfen bekleyin..



Silajlık mısır hasadı yapan çiftçiler maliyetlerden dert yanıyor

29 Ekim 2021, 14:40 - Okunma: 576

Batman’da hayvancılık yapan çiftçilerin kaba yem olarak kullandıkları ‘silajlık mısır’ hasadı devam ediyor. Artan maliyetlerden dert yanan çiftçiler, çiftçilik ve hayvancılığın bitme noktasına gelindiğini belirtti.

Birçok tarım ürünün yetiştirildiği Batman’da, Balpınar (Girêsîra) beldesinin Segırka Mahallesi’nde mısır silajı hasadına başlayan çiftçiler, hayvanların yem ihtiyacını karşılamak ve yem maliyetini düşürmek için silajlık mısır ektiklerini söyledi.

Artan yem fiyatlarına karşı ikinci ürün olarak ‘silajlık mısır’ ektiklerini belirten çiftçiler, her geçen gün artan maliyetler nedeniyle bölgede çiftçilik ve hayvancılığın bitme aşamasına geldiğini belirtti.

Silajlık mısır hasadı yapan çiftçiler maliyetlerden dert yanıyor

Bu durumun böyle devam etmesi halinde çoğu üreticinin çiftçiliği ve hayvancılığı yapamayacak duruma geleceğine dikkat çeken çiftçiler, hükümete artan maliyetlerin önüne geçmesi çağrısında bulundu.

“Fabrika yemleri çok pahalı olduğu için mısır silajına yöneldik”

Hayvanlarının yem ihtiyacının belli bir kısmını karşılamak için ikinci ürün olarak silajlık mısır ektiklerini belirten çiftçi Fehmi Tekin, “Buğdayımızı biçtikten sonra tarlamızı tekrar sürdük ve ikinci ürün olarak silajlık mısırımızı ektik. Bu süre içerisinde çapa, sulama, gübre ve ilaçlamalarını yapıp 3 buçuk ay sonra hasada başladık. İkinci ürünü kendi hayvanlarımız için ektik. Mısır silajını hayvanlarımız için kaba yem olarak kullanıyoruz. Fabrika yemini daha az almak ve maliyetimizi düşürmek için ikinci ürünü ektik. Çünkü fabrika yemleri çok pahalı olduğu için mısır silajına yöneldik.” ifadelerini kullandı.

Silajlık mısır hasadı yapan çiftçiler maliyetlerden dert yanıyor

Fehmi Tekin

“Artan maliyetler karşısında çiftçi çok zor durumda”

Son zamanlarda gübre, mazot ve diğer tarım ürünlerindeki fiyat artışının üreticileri çok zor duruma soktuğunu ifade eden Tekin, şöyle devam etti:

“Yaklaşık 10 dönüm üzerine ektiğimiz mısır silajı 16 büyükbaş hayvanlarımızın yıllık yüzde 40 oranında yem ihtiyacını karşılayacaktır. Şu anda biçtiğimiz silajı 15 gün çadırların altında dinlendirdikten sonra hayvanlarımıza vereceğiz. Son zamanlarda gübre, mazot ve diğer tarım ürünlerinin fiyatı bayağı yükseldiği için çiftçilik ve hayvancılık yapmak çok zorlaştı. Süt ve kırmızı et fiyatları ise yerinde sabit dururken gübre ve maliyet fiyatları yüzde 100 arttı. Hükümetten talebimiz artan bu maliyetlere acilen müdahale etmesidir. Çünkü çiftçi çok zor durumda.”

Silajlık mısır hasadı yapan çiftçiler maliyetlerden dert yanıyor

Yahya Tekin

“Maliyetler artmaya devam ederse çiftçiliği bırakmak zorunda kalacağız”

Tarım ve hayvancılıkta maliyetler artmaya devam ederse çiftçiliği ve hayvancılığı bırakmak zorunda kalacaklarını belirten bir diğer çiftçi Yahya Tekin ise şunları söyledi:

“İlk ürünümüz buğdaydı, onu hasat ettikten sonra hayvanlarımız için tarlamızda alternatif ürün olarak mısır silajı ektik. Yalnız artan maliyetler nedeniyle silaj ekmekte artık bizi kurtarmıyor. Bir torba gübrenin fiyatı 400 liraya çıkmış. Yılda en az 100 torba gübre aldığımız için artan fiyatlar çiftçileri çok ciddi bir şekilde etkiliyor. Alternatif ürün olarak ikinci ürünü ektik ama artık bir daha ekemeyeceğiz ve maliyetler artmaya devam ederse çiftçiliği bırakmak zorunda kalacağız. Yetkililerden yardım istemiyoruz. Tek isteğimiz zamların önüne geçmeleridir.”(İLKHA)

 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman Üniversitesi ile Ankara Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen "..
Batman Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ebubekir Doğan, yaptığı açıklamada..
Batman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından ikinci ürün sebze yetiştirici..
Batman Üniversitesi, Batı Raman Kampüsü'nde, "Daha Yeşil Bir Kampü..
Batı Raman Kampüsü'nde fidanları toprakla buluşturmak için hazırlık yap..
Batman'da ikinci ürün olarak yetiştirilen ayçiçek hasadı yapıldı...

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=