Batman’daki basın dernek başkanları ve yerel gazete sahipleri, yerel basının sorunları hakkında İLKHA’ya açıklamalarda bulundu.
Döviz kurundaki artış nedeniyle gazete maliyetlerinin ciddi oranda arttığını, yerel basının da kur artışından olumsuz yönde etkilendiğini belirten basın dernek başkanları ve yerel gazete sahipleri, gerekli destekler sağlanmazsa yüzlerce yerel medya kuruluşunun kapanacağını, binlerce medya çalışanının ise işsiz kalacağını söyledi.
Yerel basın kuruluşlarının, belediyeler ve kamu kurumları tarafından ilan, abone ve reklamlarla desteklenmesini talep eden dernek başkanları ve gazete sahipleri, yetkililere çağrıda bulundu.
Batman Basın Derneği Başkanı, aynı zamanda Tarafsız Gazetesi Sahibi olan Cebrail Uyanık, yerel basının bugünlerde ekonomik açıdan zor günler yaşadığını söyledi.
Cebrail Uyanık
“Medya kuruluşlarına destek verilmeli”
İşsiz gazetecilerin sayısının on binleri aştığını aktaran Uyanık, “Gazetelere uygulanan tasarruf tedbirleri genelgesinin iptalini istiyoruz. Başta yerel gazeteler olmak üzere medya kuruluşlarına daha fazla destek verilmesinin ülkeye katkı sunacağına inanıyoruz. Bir gün herkese özgür, güçlü ve tarafsız bir yayın organı gerekebilir. Sırf bu yüzden bile tüm yurttaşlarımızın yaşadıkları yerde işini hakkı ile yapan yayın organlarına sahip çıkması ve destek vermesi gerekiyor.” dedi.
“Artık bıçak kemiğe dayandı”
Gazete maliyetlerini oluşturan kâğıt, kalıp ve boya başta olmak üzere tüm malzemelerin döviz cinsinden fiyatlarının arttığına dikkat çeken Uyanık, şöyle devam etti:
“Dolar sadece bir yılda yüzde 100'den fazla arttı. Bunun yanı sıra, medya kuruluşlarının girdileri de dolar bazında yüzde 50'ye varan oranlarda yükseldi ve toplam artış yüzde 200'lere ulaştı. Sektörümüzde artık bıçak kemiğe dayandı. Gerekli destekler sağlanmazsa, geçerli olacak asgari ücretteki artışın da etkisiyle yüzlerce yerel medya kuruluşu kapanacak, binlerce medya çalışanı işsiz kalacaktır.”
“KDV sıfırlanmalı, Türkiye kâğıtta dışa bağımlılıktan kurtulmalıdır”
Yaşanan sorunlara yönelik acil önlemlerin alınması gerektiğini vurgulayan Uyanık, “Acil önlemler kapsamında başta gazete kâğıdı olmak üzere sektörde kullanılan tüm sarf malzemelerde KDV sıfırlanmalı, uzun vadede Türkiye kâğıtta dışa bağımlılıktan kurtulmalı ve SEKA gibi kâğıt fabrikaları yeniden kurulmalıdır. Medya sektöründe faaliyet gösteren gazete, televizyon, radyo ve kurumsal internet haber siteleri için kamu bankalarınca kredi sağlanmalıdır.” diye konuştu.
“Yerel basın ilan, abone ve reklamlarla desteklenmelidir”
Medya kuruluşlarına hibe verilmesi gerektiğine işaret eden Uyanık, “Ayrıca KOSGEB, İŞKUR veya Hazine tarafından zor durumdaki medya kuruluşlarına hibe verilmelidir. Yerel basın kuruluşları, belediyeler ve kamu kurumları tarafından ilan, abone ve reklamlarla desteklenmeli. Aksi taktirde gazetelerin kapanmaları ve basında işsiz gazetecilerin sayısı on binleri de aşacaktır.” ifadelerini kullandı.
Salih Özcan
“Medya kuruluşları ve çalışanları zor süreçten geçiyor”
Batman Medya Mensupları Cemiyeti Başkanı Salih Özcan ise yaptığı açıklamada, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de Covid-19 salgını sonrası ekonomik sıkıntıların yaşandığını, halen sıkıntıların devam ettiğini kaydetti.
Bütün sektörler gibi basın ve medya sektörünün de bu sıkıntıdan nasibini aldığını söyleyen Özcan, “Dış güçlerin ülkemize yönelik yaptığı ekonomik savaş ise bunun cabası. Yerel basının sorunlarına değinecek olursak maalesef medya kuruluşları ve bu kuruluşlarda çalışan medya mensupları zor bir süreçten geçiyor. Gazete maliyetlerini oluşturan kâğıt, kalıp ve mürekkep başta olmak üzere tüm malzemelerin döviz cinsinden fiyatları artıyor. Ama ne yazık ki dövizde sağlanan kur düşüşü malzeme fiyatlarına yansımadığı gibi gün be gün yaşanan artışlar medya sektörünü çok ciddi olarak olumsuz etkiliyor.” dedi.
“Köylere hizmet götürme birimi ilanları gazetelerde yayınlanmalı”
Tasarruf tedbirleri kapsamında 2021 yılının temmuz ayından itibaren yerel basının aboneliklerinin iptalinin bazı gazetelerin kapanmasına neden olduğunu belirten Özcan şunları söyledi:
“Yerel gazetelerin gelir kaynağı olan gazete abonelikleri, tasarruf tedbirleri kapsamından çıkarılması gerektiğine inanıyoruz. Vali Hulusi Şahin’in resmi ilanlarla ilgili genelgesi, il ve ilçelerimizde yayın yapan gazetelerimiz tarafından memnuniyetle karşılanırken, ilçe gazetelerin, köylere hizmet götürme birimi ilanlarının gazetelerde yayınlanması konusunda da beklentilerinin olduğunu söyleyebiliriz.”
“İlan fiyat tarifesi güncellenmeli”
“Basın İlan Kurumunun resmi ilanları, ilan alan yerel gazeteler için büyük önem arz ediyor” diyen Özcan, “Ancak, 1 yıla yakın süredir genel kurulun toplanmaması nedeni ile ilan fiyat tarifesi güncellenemedi. Genel Kurul en kısa sürede toplanmalı, resmi ilan fiyat tarifesi sütun santim fiyatının 30 TL’nin altında olmamak kaydıyla 35 TL olmasını arzu ediyoruz. Bu ekonomik sıkıntılar içerisinde yapılacak resmi ilan fiyat tarifesinin arttırılarak güncellenmesiyle ilan alan yerel gazeteler nefes alacaktır.” açıklamasında bulundu.(İLKHA)