Fahiş kira artışına gidenlere yönelik hapis cezasının gelmesini olumlu karşıladıklarını belirten emlak danışmanları, yetkililerin halkın konut ihtiyacını giderecek adımlar atması, konut ve kira fiyatlarını düşürmesi için düzenlemeler yapması gerektiğini söyledi.
Son zamanlardaki fahiş kira artışlarının önüne geçmek için yasal düzenleme üzerinde çalışıldığı belirtilirken kira artışına ise yüzde 25 sınırının süresinin uzatılması bekleniyor. Fahiş kira artışıyla haksız kazanç sağlayanlara da 3 yıla kadar hapis cezasının verilmesi planlanıyor.
Konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuşan emlak danışmanları, fahiş kira artışına gidenlere hapis cezasının gelmesini olumlu karşıladıklarını söyledi.
Hapis cezasının caydırıcı olacağını düşündüklerini vurgulayan emlak danışmanları, ancak hükümetin halkın konut ihtiyacını giderecek adımlar atması, konut ve kira fiyatlarını düşürmesi için düzenlemeler yapması gerektiğini ifade etti.
Batman'daki emlak danışmanı Orhan Tuncer, hükümetin fahiş kira artışlarına yönelik adım atmasını olumlu bulduklarını belirtti.
Orhan Tuncer
"Ceza caydırıcı olacaktır"
Kira artışlarının en büyük nedenlerinden birinin ise 11 ilde yaşanan depremin de etkisinin olduğunu dile getiren Tuncer, "Hükümetin artan fahiş kira artışlarına yönelik 1 Temmuz'dan itibaren cezai müeyyideleri ve hapis cezasını uygulamaları tabi ki olumlu ve caydırıcı olacağına inanıyoruz. Bir nebzede olsa kiracılar için iyi olacaktır. Ama tam anlamıyla çözüm olmayacaktır. Çünkü yaşanan depremden dolayı konut ihtiyacı çoğaldı ve konut sayısının artırılması lazım." dedi.
"Vatandaşlar ev kiralayamıyor"
Hükümetin bir an önce TOKİ eliyle sosyal konut projesini tüm illerde yaygınlaştırması gerektiğine dikkat çeken Tuncer, şöyle devam etti:
"Ancak bu şekilde konut ihtiyacı karşılanabilir. Piyasada kiralık ev var ama fiyatlar yüksek ve hiç ummadığımız rakamlara ulaştı. Ev kiraları 10 ila 15 bin liraya kadar yükselmiş durumda. Durum böyle olunca herkes ev kiralayamıyor. Kiracılarda artık uygun olan mahallerde ev tutmaya başladı. Devletin acilen toplu konut sayısını artırmasını istiyoruz. Bununla beraber yerelde kentsel dönüşümün önünün açılması gerekir ki müteahhitler girişimlerde bulunsun. Bu da yasal olarak şartların uygunlaştırılmasıyla olur. Böyle olunca konut sayıları artar."
Bir diğer emlak danışmanı Mehmet Değirmenci, yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde emlak kiralama sıkıntısının çok yaygın hale geldiğini söyledi.
Mehmet Değirmenci
"Yüzde 25'lik oranda çok yüksektir"
Hükümetin bir an önce bu soruna el atması gerektiğini ifade eden Değirmenci, "Çünkü fakir fukaraların çoğu kiracı ve işleri çok zorlaşmış durumda. Şu an kira artış bedeli olan yüzde 25 bile bize göre çok yüksektir. Çünkü eski senelerde bu oran yüzde 10 ile 15 aralığındaydı. Kira artışlarını önlemek başta hükümete, sonrada il valilerine düşer. Fahiş artış yapanlara verilecek para cezaları yetersiz olursa hapis cezasının verilmesi gereklidir. Bir mazeretle kiralık evden çıkarılan kiracı 4-5 bin liraya ev artık bulamıyor ve bunu da ödeyecek gücü yoktur." diye konuştu.
"Hükümet bu işin üzerinde durmalıdır"
Kira artışlarının yüzde 10-15 arasında uygulanması gerektiğini aktaran Değirmenci, "Fakat devlet bu duruma el atmadıkça millet birbirine sıkıntı çıkarmaya başlayacaktır. Fahiş artış yapanlara ise yeni düzenlemeyle hapis cezası verilecektir. Hükümetin bu yasa üzerinde çok durması gerekir ki piyasa rahatlasın. Tabi ki eski mahallelerin kentsel dönüşüme girmeleri de konut sayısını artıracak ve kentin daha güzel görünüme kavuşmasını sağlayacaktır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)