Down Sendromlu Melekler Derneği Başkanı Mehmet Şirin Hodakoğlu, down sendromlu bireylerin sadece bir gün değil 365 gün hatırlanması gerektiğini söyledi.
Tüm dünyada down sendromu hakkında toplumsal farkındalık oluşturmak, down sendromlu bireylerin ayrımcılığa ve olumsuz tutumlara maruz kalmasını önlemek, erken ve sürekli eğitimin önemine dikkat çekmek ve mevcut çalışma imkanları ile iş sahalarını artırmak amacıyla, Birleşmiş Milletler 21 Mart'ı Dünya Down Sendromlular Farkındalık Günü olarak ilan etti.
21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü nedeniyle İLKHA mikrofonu konuşan Down Sendromlu Melekler Derneği Başkanı Mehmet Şirin Hodakoğlu, down sendromlu bireylerin sadece bir gün değil 365 gün hatırlanması gerektiğini söyledi.
"800 bebekten bir tanesi down sendromlu olarak doğmakta"
Batman'da yaklaşık 600 down sedromlu bireyin olduğunu söyleyen Hodakoğlu, "21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü olarak ilan edildi. Yeni doğan 800 bebekten bir tanesi down sendromlu olarak doğduğundan dolayı Türkiye nüfusuna oranla ülkede yaklaşık 70 bin, Batman özelinde ise yaklaşık 500-600 arasında down sendromlu bireyin olduğunu düşünüyoruz. Derneğimiz Türkiye'de tek ve sadece down sendromlu bireylere eğitim veriliyor. Kuruluş amacımız, down sendromlu bireylerin iyi bir eğitim alabilmelerini sağlamak ve ileride kendi başlarına yaşayabilecekleri bir pozisyona getirebilmektir. Sosyal ve kültürel hayata uyumlarını sağlayabilmektir. Bu konularda biraz sorun yaşayabiliyoruz." dedi.
"Down sendromlu bireyler sadece bir gün değil 365 gün hatırlanmalı"
Down sendromlu bireylerin sadece özel günlerde değil, her zaman hatırlanması gerektiğini belirten Hodakoğlu, "Ne yazıkki toplumda sadece onlara özel olan günde hatırlanıyorlar. Tabi bu durum, bütün engelli bireylerimiz için geçerlidir. Bu da bizi çok üzen bir durumdur. Bunun düzelmesini istiyoruz. Hayat hepimiz için bir gün için değil 365 gün ve down sendromlular da bizler gibi bir birey olduğu için her gün hatırlanmalıdırlar. Hatta bizden daha çok yaşamayı hak etmektedirler. Eskiye göre biraz daha iyi durumdayız ama çarşı pazarda down sendromlu bireylere karşı farklı bakışlar halen oluyor. Bu doğal olarak hem bizi hem de çocukları rahatsız ediyor." ifadelerini kullandı.
"Down sendromlu bireylere bakışlar değişirse kendilerini daha rahat ifade ederler"
Down sendromlu bireylere karşı farkındalığın artırılması gerektiğini ifade eden Hodakoğlu, "Bundan dolayı farkındalık gününün dışında da herkesin bu durumun farkında olmasını istiyoruz. Onlara farklı bakışlarla bakmalarını istemiyoruz. Down sendromlu bireyler ile normal vatandaşlar arasında hiçbir fark olmamalıdır. Toplumunda bu farkındalığı oluşturması lazım. Bunu da herkese nasıl olması gerektiğini anlatmak lazım. Bunun bilincinde olması lazım. Onlarda herkes gibi gülüyor, ağlıyor, seviniyor ve duygularımız aynıdır. Down sendromlu bireylere bakışlar değişirse kendilerini daha rahat ifade ederler ve gezerler. Bunların önüne geçebilmek için hem devlet hem de vatandaşlardan down sendromlu bireylere karşı farkındalığın artırılmasını istiyoruz ve öylede olması gerekiyor." şeklinde konuştu. (İLKHA)