Allah'ın insana verdiği en önemli nimetlerden birinin sağlık olduğunu belirten Uzman Doktor Ali Osman Özçelik, insanların sağlıklarının kıymetini çok iyi bilmesi gerektiğini söyledi.
Uzman Doktor Ali Osman Özçelik, "7 Nisan Dünya Sağlık Günü" dolayısıyla İLKHA muhabirine sağlığın kıymetinin bilinmesine ilişkin önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu.
Sağlığın korunmasının büyük önem arz ettiğini belirten Özçelik, hasta olmayanların sağlığın çok fazla kıymetini bilmediklerini ancak sağlıkla ilgili problem yaşayan insanların sağlığın değerini daha çok iyi anladıklarını ifade etti.
"Vücut Allah'ın bir emanetidir"
Cenabı Allah'ın insanlara verdiği en önemli nimetlerden birisinin sağlık olduğuna dikkat çeken Özçelik, "Bu vücut Allah tarafından bizlere verilmiş bir nimet, emanettir. Sağlığı koruma, emanete hıyanet etmeme hususunda hareket etmemiz lazım." dedi.
"Hastalıkların yüzde 80'i yediğimiz içtiğimiz gıdalarla ilgilidir"
Hasta olmadan önce sağlığın korunması hususunda hassasiyet gösterilmesi gerektiğine işaret eden Özçelik, "Beslenme hususundaki alışkanlıklarımızın korunması çok önemlidir. Hastalıkların yüzde 80'i belki de doğrudan ya da dolaylı olarak yediğimiz içtiğimiz gıdalarla ilgilidir. Ondan dolayı diyete çok dikkat etmemiz lazım. hasta olmadan önce sağlığımızı nasıl koruyabiliriz ona dikkat etmemiz lazım. Hasta olmamız bizim için büyük bir kayıp olur. Kullanılan ilaçlar, yapılan ameliyatların hepsi kendine göre bir sürü yan etkileri olur. Maddi ve manevi külfeti olur. Ondan dolayı bu konuda hassasiyetli davranalım ki hasta olmayalım." diye konuştu.
"Tıka basa yememek lazım"
Sağlığın korunmasında en önemli faktörlerden birinin beslenme hususu olduğuna dikkat çeken Özçelik, şöyle devam etti:
"Resulullah'ın da sağlık ve zaman nimetini iyi bilmemiz hususunda bizlere ikazı var. Cenabı Allah sorgulamada sağlıkla ilgili bizden hesap isteyecek. Bu nedenle dikkatli olmamız lazım. Sünnete de tıbba da uygun olan az yemek yemektir. Midenin 3'te birini yemek, 3'te birini sıvıyla, 3'te biriyle de havayla doldurmak lazım. Tıka basa yememek lazım."
"Az yemeli, suni gıda ve içeceklerden uzak durmalıyız"
Piyasada çok yaygınlaşan suni besinlerin olduğunu vurgulayan Özçelik, "Bu katkı maddelerinin hepsi doğrudan veya dolaylı bir şekilde vücutta bir yük, çöp olarak birikim yapıyor ve sonrada patlıyor. Tansiyondur, şekerdir, kalp krizidir, beyin kanamasıdır. Bir şekilde bir patlama yapıyor. Onun için hem az yeme hususunda dikkatli olmamız lazım, suni gıda ve içeceklerden de uzak durmamız lazım." ifadelerini kullandı. (İLKHA)