Yaşantılarımız, istek ve arzularımıza ulaşmak için yorulmaktaydı. Hayat, insanlara değerini anlatmak için çaba sarf etmekten, bitap düşmüştü...
Mücadeleler içinde sevgiyi ve saygıyı unutarak, niyetlerimizdeki asıl amaçlarımızı, deryalardaki balıklara yem olarak salıveriyorduk. Niyet etmek neydi ki!? Ya da niyet edilmeden amel işlenebilinir miydi ki!
Niyet aslında insan ruhudur. İnsanın yüreğine yerleştirdiği yaşam koçudur. Günümüzün bir mesleği olan "yaşam koçları" var ya!!! İşte asıl o koçluğu kendi yüreğimize yaptırmalıyız. Bunu da niyetlerimiz ile eğitmeliyiz. Yaşam koçu; güçlü, pozitif duygu ve düşünceler geliştirerek, insan ruhunun değişimini destekler. Yaşam koçu, kişiye sorumluluk verir. Kişiye daima enerji, güç ve motivasyon sağlar.
Yaşam koçumuz "niyetlerimiz" olduğu müddetçe, enerjimiz ve gücümüz yada gülümsememiz daim olur. Peygamberimizin güzel sözüne kulak verelim, "Ameller, niyetlere göredir." buyurmuştur. Amel demek yapılan "iş"tir. Yapılacak olan bir iş, önce beyinde oluşur. Orada istek ve arzular ile birleşir. Ve ortaya işlem olarak çıkar. Yapılan işlerin dıştaki görünümü ile Asıl amaçların ne olduğunu ayıran tek hareket yada duygu "niyettir." Gösteriş amacı güden nice iyilikler mevcuttur. Yada konuşmaların amacında gizli nice fesatlıklar var olmaktadır. Niyet, insanın vicdanı ile mantığı arasındaki en büyük gücüdür. Mantık denilen duygu yani doğru düşünme yolu, niyetler ile çakıştığı zamanlarda ortaya çıkan durum, mutlak bir ego tutkusunun yer aldığı yaşamın ana temasını içermektedir.
Kişinin niyetlerinde, kendini gösterme üstün görme yada halk dili ile "ukalalık" yerleşmiştir. Artık niyetlerinde sadece "bencilik" vardır. Böyle bir durumda ise ruh artık istek ve arzuların kölesi olmuştur. Ne güzeldir, namaza niyet edildiğinde tek arzu "Rabbine kavuşmak yada konuşmak" tır. İnsanın yaptıklarında var olan iyi niyet, sonucunda insanlar tarafından kötü olarak algılansa dahi "ruh, huzur yaşar." Niyet edilmiş ise, amel gerçekleşir. Niyet ettikten sonra eğer nasibimiz olanı yaşıyor isek, niyetlerimizdeki ile imtihan olmaktayız.
Dünya hayatı bir imtihan alanıdır. Niyetlerimiz de, bu fani alemden, baki aleme geçerken, Ebedi olacak; baki alemi kazanmak olur ise... Amellerimiz de salih olacaktır. Ruh;(ölümsüz sayılan töz) insanı yöneten cevherdir. Bu idealist kavramı niyetlerimiz ile hayatımıza yansıtalım. Niyetlerimiz, nasiplerimize göre ve sevmek, niyetlerimizin vitamin kaynağı olsun. Niyetlerinizin nasiplerinizde güzellikler ile var olması dileğimle... Sevgilerimle Değerli okurlarım.
Tülay Demircan Koyuncu Tüm Yazıları