Menü

Batman Basın

Geri Dön

Ahmet Öztürk:
İki Hanedan Arasındaki Farklar!

07 Ağustos 2017, 12:24

Britanya Kraliyet Ailesi, Passchendaele savaşında hayatını kaybeden İngiliz ve Alman askerlerinin mezarlarını ziyaret etti. Anma törenine katılan İngiltere Başbakanı Theresa May Kraliyet Ailesi ve üyeleri Prens Charles, Galler Prensi William ve eşi Kate Middleton ile tokalaşırken diz çöktü ki bence de diz çökmesi lazım gelir.

Britanya’daki krallığa sembolik diyenlere de akıl erdiremiyorum çünkü sembolik olan bir krallığa hükümeti kurma yetkisi almak için gidilmez, istifa sunulmaz. Örneğin önceki İngiltere Başbakanı David Cameron, Kraliçe'nin resmi konutu Buckingham Sarayı'na giderek Kraliçe Elizabeth'e istifasını sunmuş, daha öncede hükümeti kurmak için yetki almaya gitmişti. Peki bunun neresi sembolik.

El âlem hanedanını böyle baş tacı yaparken biz hanedanımıza ne yapmışız ufak bir göz atalım.

Hanedanın mahvoluşuna 3 Mart 1924’ de çıkarılan kanun sebep olmuştur. 431 sayılı kanun ile halifelik sona ermiş, yine aynı kanun ile hanedan mensupları vatandaşlıktan çıkarılmış ve ertesi gün yurt dışına sürgün edilmeleri kararı verilmiştir. Hanedan mensuplarının mal varlıkları yok pahasına ellerinden çıkıp gitmiştir. Şehzadelerin ve Sultanların ekseriyeti fakir hayat yaşadılar ve yaşamaktadırlar. Hanedanın kadın mensupları yaklaşık 30, erkekler ise 50 yıl kendi öz vatanlarına gelemediler.

Cennet mekân Sultan Vahideddin San Remo’da vefat ettiği zaman borçlarından dolayı alacaklıları merhumun tabutuna haciz koydular. Daha sonra borçlar ödenip merhumun naaş’ı Suriye/Şam’a götürülüp Süleymaniye Külliyesi’ndeki haziresine defnedildi.

Düşünebiliyor musunuz sevgili okurlarım bir imparatorumuz aynı zamanda Müslümanların halifesi rahmete gidiyor bizde oturup seyrettik, görmezden gelip hiç oralı bile olmadık. Sanki bu gün üzerinde yaşadığımız topakları feth eyleyen Osmanoğulları değilmiş gibi yaşamaya devam ettik.

Başta Cennet mekân Sultan Vahideddin olmak üzere naaşı ülke dışında olan hanedan mensuplarının kendi öz vatanlarına getirilmesi lazım gelir. Aksi halde biz Osmanlı torunuyuz demekten utanmamız lazım gelir çünkü onlara hak ettikleri değeri ve itibarı vermedik.

Buradan hükümete ve hatta muhalefet partilerine de sesleniyorum! Bir olup verin artık cihana hükmeden Doğu’yu ve Batı’yı dize getiren hanedanın iadeyi itibarını. Çünkü Osmanoğulları bundan fazlasını hak ediyor.

İngiliz tarihçi Ricault Osmanoğulları için şöyle demektedir: Osmanlı Tebaa ’sının Osmanoğulları’na bir çeşit kutsallık isnat ettiklerini, bu derece her şeyin üzerinde saygı gösterdiklerini, Hristiyan milletlerin bunu örnek almaları gerektiğini söyler.

Avrupa’daki hanedanlar, İngiltere, Belçika, Hollanda, İspanya, İsveç, Danimarka gibi kraliyet aileleri halen fevkalade hayatlar yaşadıkları gibi milyar dolarları bulan servetleri vardır. Avrupa kraliyet ailelerine mensup Kral, Kraliçe, Prens ve Prenseslerin çok yüksek gelirleri vardır. Mesela kraliçe ll. Elizabeth’in şahsi yıllık geliri 76 milyon sterlin (348 milyon TL).  Kraliyet ailesinin serveti ise 20 milyar sterlini buluyor.

Osmanoğulları’nın dünyanın en zengin hanedanı olması lazım gelirdi. Hiçbir haneden tarih boyunca bu kadar uzun asırlar bu derece büyük gelirlere, ganimete, hediyeye, fütuhata sahip olamamış, bu derece zenginliklere tasarruf etmemişti. Bugün Osmanoğulları’nın çoğu fakir insanlardır. Zengin olan bir kaçıda servetlerini babadan yani Osmanlı Hanedanı’ndan gelme değil, ticaret ve evlilik yoluyla elde etmişlerdir.

Kalın sağlıcakla...

Ahmet Öztürk Tüm Yazıları

© 2024 - Batman Basın

Normal Siteye Dön