Sanayi sicil belgesine sahip sanayi işletmelerinin yapılan düzenleme ile 1 Temmuz 2017'den bu yana TRT enerji payı ödememeleri kurumun "enerji payı gelirlerinde" yaklaşık yüzde 47'lik kayba yol açtı. Bunun üzerine TRT'nin gelir kayıplarının telafisi amacıyla cep telefonu bandrol ücretlerinde değişikliğe gidildi. ‘’Bu gelir kayıpları Türkiye milletine mal edilmemeli’’.
Yeni düzenleme ile cep telefonlarında matrahı oluşturan üretim veya ithalat rakamlarından daha önce yüzde 6 oranında alınan bandrol ücretine yüzde 4 ilave yapıldı.
Düzenleme öncesi tüketiciye KDV ve ÖTV dahil bin liraya mal olan cep telefonlarına 38 lira 40 kuruş bandrol ücreti yansıyordu. Yeni düzenlemeyle bin liralık bir cep telefonuna 25 lira 55 kuruş ek bandrol ücreti getirildi. Böylece bandrol için ödenen tutar bin TL'lik bir cep telefonu için 63 lira 95 kuruşa çıkmış oldu.
Akaryakıt zamları da durmadan devam ediyor. Zamların en büyük sebeplerinden biri de doların yükselmesidir. Ancak alınan vergilerde azımsanacak türden değil. 95 Oktan Kurşunsuz Benzinin vergi oranı % 61,16, Motorinin vergi oranı %55,05, LPG’nin Vergi oranı ise %46,78’dir.(EPDK)Bu derece yüksek vergilerin tekrardan gözden geçirilmesi lazım gelir diye düşünüyorum.
Avrupa’da en pahalı LPG Türkiye’de, Motorinİsveç’te, 95 Oktan Kurşunsuz Benzin ise Hollanda’da (EPDK) satılıyor.
Meyve ve Sebze ’ye gelen aşırı zamların da sebeplerinin araştırılması lazım gelir. Çünkü çiftçinin tarladan sattığı ürün fiyatı ile pazarın tezgâh fiyatı arasındaki fark çok fazla.
Örneğin İTO, İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi verilerine göre, Temmuz ayının zam şampiyonu fiyatı yüzde 46.40 artan sivri biber oldu.
Türkiye’nin en kalabalık nüfuslu ili İstanbul olduğuna göre yola buradan çıkalım. Bugün Maltepe’de bir daire kiralamaya karar verdiyseniz vay sizin halinize hele asgari ücretliyseniz vay babam vay. Kiralar uçmuş derler ya aynen öyle olmuş uçmuş gitmiş yakalayana aşk olsun. Temiz oturulacak 2+1 dairenin aylık kira bedeli 1.100 ila 3.000 TL arasında değişiyor. El insaf diyorum el insaf.
Eğer biraz kalabalık bir aileyseniz 3+1 daire bakmak zorundasınız o zaman işler daha da zorlaşıyor. Temiz oturulacak 3+1 dairenin aylık kira bedeli 1.400 ila 4.500 TL arasında değişiyor. Yine el insaf diyorum el insaf.
Bu derece yüksek kira bedelleri kiracıları çok büyük sıkıntılara sokuyor. İş bir kira bedeli ile kalmıyor. Bir kira bedeli peşin, bir kira bedeli depozito, bir kira bedeli de emlakçıya veriyorsunuz. Yani 2.000 liralık bir ev kiralarsanız ilk olarak 6.000 TL peşin para ödemek zorundasınız. Diğer masraflardan bahsetmiyorum bile.
Ev fiyatlarına bakmaya ne dersiniz? Temiz oturulacak 2+1 dairelerin fiyatları 180.000 ila 500.000 TL arasında değişiyor.
Temiz oturulacak 3+1 dairelerin fiyatları 250.000 ila 1.000.000 TL arasında değişiyor.
Bir dairenin yaklaşık maliyeti 70.000 TL iken bu kâr marjının anlamı ne? Yoksa kapitalizm mi?
Devletin el atması gereken o kadar çok sorun var ki zaman zaman siz sevgili okurlarıma bu sorunları aktaracağım. Türkiye milleti devletini baş tacı yapmışken bu derece yüksek banka faizlerinin, vergilerin, zamların önüne geçmek ve kontrol altına almak devletin borcudur.
Kalın sağlıcakla...
Ahmet Öztürk Tüm Yazıları