Menü

Batman Basın

Geri Dön

Fatih Oruç:
Olgun Demokrasi Ve Cinsiyet Devrimi!

04 Ocak 2019, 22:22

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 1990 yılında eşcinselliği psikolojik hastalıklar listesinden çıkardı. 28 üyeli Avrupa Birliği’nin 17 ülkesinde eşcinsel evlilik yasallaşmış durumda.  Dünyada eşcinsel evliliğe yasalarla ilk izin veren ülke Hollanda oldu. Hollanda'nın 2001 yılında aldığı bu kararın ardından Hollanda’yı Belçika, İspanya, daha sonra da Norveç, İsveç, Portekiz, İzlanda, Danimarka, Fransa, İngiltere (Kuzey İrlanda hariç), Lüksemburg, İrlanda, İtalya, Slovenya, Finlandiya, Malta, Almanya, Avusturya takip etti.

 

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, 2015 yılında eşcinsel çiftlerin resmî olarak birlikte yaşamasına izin veren yasanın onaylanmasının ardından yaptığı açıklamada: “Haklarından mahrum bırakılan ve barbarlığı yaşayan binlerce vatandaşımızdan özür dilerim. Bu yasa yıllar önce çıkmalıydı. Felaket ve korku tellallarının aksine, Yunan toplumu eşitlik ve insan onuruna saygıdan yanadır. Yunan Parlamentosu ve Hükümet, bu tarihî kararı almakla iftihar ediyor” dedi.  Çipras, ayrıca “Yasanın geri kafalılık ve utanç verici uygulamaları sona erdirdiğini” söyledi.

 

Avrupa Birliği (AB) üyelerinden Malta'da da 2017 yılında, eşcinsel evliliğe yasal onay çıktığında Malta Başbakanı Joseph Muscat, bunun "tarihî bir oylama” olduğunu söyledi. Muscat oylama sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bunun demokrasinin ve toplumun olgunlaştığını gösterdiğini” belirterek, "Artık hepimiz eşitiz diyebiliriz” dedi.

 

Avrupa Adalet Divanı, Haziran 2018 tarihinde tüm Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin, eşcinsel vatandaşlarının birlik dışındaki ülkelerde yaşayan eşleriyle yaptıkları evlilikleri resmen tanıması gerektiğine karar verdi. AB'nin en üst hukukî organı olan Lüksemburg'daki mahkemenin kararı, eşcinsel evliliklerin korunması konusunda bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor. Adalet Divanı'nın aldığı karara göre, eşcinsel evliliklere izin vermeyen AB üyesi ülkeler de bu karara uymak zorunda. AB üyesi Bulgaristan, Litvanya, Letonya, Polonya, Romanya ve Slovakya'da eşcinsel evliliklere izin verilmiyor.

 

ABD'nin ise 50 eyaletinden 37'sinde eşcinsel evlilik yapılabiliyordu. Fakat 26 Haziran 2015'te çıkarılan bir kararla tüm eyaletlerde yasal hak olarak tanındı. O zamanki ABD Başkanı Barack Obama da konuyla ilgili Twitter paylaşımında bulundu. Obama, kararı "Eşitlik adına büyük bir adım" olarak nitelendirdi. Sosyal medyada ise Demokratların başkan adaylarından Hillary Clinton bir twit attı ve evliliğin eşitliği yönünde verilen bu kararı "tarihî bir zafer" olarak tanımladı.

 

Batı’da eşcinseller din(!) adamı olarak görev yapabilmekte; gayler ve lezbiyenler için kiliseler bile var, bunlara evlilik törenleri düzenleyen kiliseler bile mevcut. Hollanda, İsveç, Danimarka, Norveç, İngiltere, Fransa, Amerika gibi ülkelerde eşcinseller dinî nikâh kıydırabiliyor.  Yine Avrupa Birliğine üye ülkelerin ordularının tamamına yakınında eşcinsel askerler görev yapabiliyor. Yine eşcinsel çiftlerin evlat edinme hakları var. Amerika'da Prebisteryen Kilisesinde gay ve lezbiyenler rahip, kilise mütevelli heyeti üyesi olarak görev yapabiliyor. Papa Francis (Francesco), kilisenin öğretilerinin eşcinselleri dışlamak yerine saygı duyulmasını emrettiğini söyledi ve kilisenin eşcinsellere yönelik tavrı için af dilemesi gerektiğini söyledi.

 

Ne hazin bir tecellidir ki, dünyanın yönetiminde en etkili demokrat ülkelerin demokrat liderleri, eşcinsel evliliklerin yasallaşmasını eşitlik, iftihar gerekçesi, insan onuru, olgunluk ve tarihî zafer; aksi durumu ise geri kafalılık, barbarlık ve utanç verici olarak ifade ediyorlar.

Fatih Oruç Tüm Yazıları

© 2024 - Batman Basın

Normal Siteye Dön