Batman’da geçtiğimiz hafta başlayan ve bu haftada devam eden güzel çalışma ve etkinliklere şahid oluyoruz.
Batman'da kamu kurumları ile STK’lar tarafından 17-20 Ekim tarihleri arasında 3’üncüsü düzenlenen "Batman Gıda Tarım ve Hayvancılık" ile "Batman İnşaat Mobilya ve Dekorasyon" fuarlarının açılışına katılan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, hayvancılık organize sanayi bölgesi, millet bahçesi ve dere ıslahı çalışmalarını başlatacağının müjdesini verdi. Fuara Batman merkezli olmak üzere çevre illerden ve Türkiye'nin değişik illerinden 100’ü aşkın firmanın katıldığı belirtildi.
Batman’da 100 yayınevi ile onlarca yazarın katılımıyla '3’üncü Kitap Fuarı' hafta sonu kitapseverlerle buluştu. Batman Valiliğinin katkılarıyla 19-27 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan fuar, yapılan törenin ardından kapılarını kitapseverlere açtı.
Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı üst bürokratlarının katıldığı ‘Batman 3’üncü Kitap Fuarı’ açılışına; ayrıca Batman Valisi Hulusi Şahin, Milletvekili Özdemir, Batman Üniversitesi Rektörü Aydın Durmuş, yazarlar, kamu kurum müdürleri, siyasi parti ve STK temsilcileri ile çok sayıda öğrenci ve vatandaş katıldı.
Yapılan konuşmalarda "Batman Her Yerde Okuyor" sloganıyla açılan fuarın kitapseverler için bir fırsat olduğu ifade edildi. Batman’da üçüncü defa düzenlenen fuarda etkinlikler ve imza günleri yapılacak. Onlarca stanttın yer aldığı fuarda 100 yayınevi 80 yazar ile katılacak. Açılışa yoğun ilgi gösterilirken fuarın 27 Ekim’e kadar 09.00 ila 21.00 saatleri arasında ziyaretçilere açık olacağı belirtildi.
Yazar ve okuyucuların bir araya getirildiği kitap fuarları gerçekten eğitim ve kültür açısından büyük bir hizmeti ifa ediyor. Okurlar yazarları tanıyıp sohbet etme fırsatı yakaladığı bu tür etkinliklerde, yazarlarda okurlarıyla buluşma fırsatını yakalıyorlar. Artık geleneksel bir hal alan kitap fuarının daha da geliştirilmesi planı yapılmalıdır. Valilik öncülüğünde iş ve meslek odalarının desteğiyle öğrencilere verilen 15 TL’lik “hediye çekleri”nin durumu düşük öğrencilere destek verilmesi tebrik edilecek bir davranıştır. Kitap fuarı ile ilgili olarak olumlu yanların yanında fuarı ziyaret edenlerin kitapların fiyatlarının yüksekliğinden şikayet etmeleri mevzusunu dikkate almalıyız. Fuarlara has indirim kampanyalarının yapılması gerekirken, fiyatların yüksek olması kabul edilemez.
Kitap fuarının son gününe kadar ziyaret ederek özellikle Batmanlı yazarlarımıza destek vermemiz gerekir. Bunun aynı zamanda yazar olmak isteyen genç kardeşlerimizi de teşvik edeceği aşikârdır.
Geçen hafta ilimizde çok önemli bir programa daha ev sahipliği yaptık. "Davet Dili" temasıyla 'Uluslararası 10'uncu Din Görevlileri Sempozyumu'na Diyanet İşleri eski Başkanı ve İslam Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Dünya İslam Âlimler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ali Muhyeddin Karadaği ve Kudüs eski Müftüsü Mescid-i Aksa Hatibi İkrime Sabri’de katıldı. 3 ayrı salonda 12 oturum şeklinde 2 gün boyunca devam eden sempozyumda din hizmetlerinde davet dilinin önemi konusu ele alındı.
Bu kadar önemli İslam aliminin katıldığı bir programın Batman’da yapılmasını sağlayan ve katkı sunan alim ve yetkilileri tebrik ediyoruz. Uluslararası ve ümmetin sorununun ele alındığı bu etkinliğin Batman’da yapılmasının önemli olduğu kadar, bu etkinliğin yeterince tanıtımının yapılıp yapılmadığını sorgulamak ve etkilerini tartışmakta önemlidir.
Bir diğer etkinlikte 81 ilden gelen yöresel lezzetler 20 Ekim Pazar günü Yaşam Hastanesi önünde “Yöresel Ürünler ve Hediyelik Eşya Festivali” adıyla Batman halkı ile buluştu.
Bu önemli fuar ve etkinliklerin dışında Batman Umut Kervanı’nın Atatürk Parkı yanında "Muhtaçlara Umut Ol" temasıyla muhtaç aileler yararına düzenlenen ve 22 Ekim Salı gününe kadar sürecek olan kermese her kesimin imkanı dahilinde destek olması gerekir. Batman’ın yüz akı olan Umut Kervanı Vakfı, 2005 yılından beri her yıl binlerce muhtaç aileye yardım yapmaya devam ediyor. Bizlerde elimizden geldiği kadarıyla kermese yemek, giyim ve benzeri bağışlarla destek olmalıyız.
Selam ve dua ile…