"Ademoğlunun her ameli katlanır. Hayır ameller en az 10 misli ile yazılır, bu 700 misline kadar çıkar. (Kudsi hadiste) Oruç bu kaide'den hariçtir. Çünkü o sırf benim içindir Ben de onu mükafatlandıracağım. Kulum benim için şehvetini, yiyeceğini terketti"
Allah'ın izniyle oruç geliyor. Oruçta şeytanlar bağlanıp yeryüzüne rahmet yağacağından dolayı ümit ediyoruz ki bu hastalık Müslüman memleketlerde ve Müslümanların kaldığı yerlerde ortadan kalkar. Oruç mide ve bağırsaklara iyi gelir. Hafızayı güçlendirir. Yaşlanmayı geciktirir. Kansere karşı savaşır. Kötü alışkanlıkların bırakılmasına yardım eder. Karaciğerin dinlenmesine yardımcı olur. Zihinsel fonksiyonları arttırır. Oruç tutarken gün içinde yemek yemek gibi bir durum söz konusu olmadığı için iftar ve sahurda ölçüyü kaçırmadan, aşırıya kaçmadan yemek yenmesi durumunda mide ve bağırsaklar bir sene yorulmuş olsa bile kendini düzenleme fırsatı bulur. Mide asidinin düzenlenmesi sayesinde sindirim sistemi çok daha iyi çalışır. Ramazan orucu tutanlarda, Kandaki lipit ve kolesterol düzeyi azaldığı için damarlar kendini tamir eder. Oruç sayesinde damarlar temizlenir ve kan dolaşımı artar. Yani oruç tutmak hücrelerin yenilenmesini sağladığı için bedenimize ve zihnimize sağlık getirir ve yaşlanmayı büyük ölçüde geciktirir. Vücudumuz sürekli metabolizma ( yenilen yemekleri sindirmek) ile uğraştığı için, vücudumuzun genelini kontrol edemez. . Oruçlu kişide ise organizma kendini kontrol etmeye vakit bulur. Böylelikle kötü faaliyetlere yani zararlı mikroplara anında müdahale eder. Bunun sonucunda Kanser hücrelerinin oluşumunu başından engellemiş olur. Ayrıca oruç tutan insanlar da kötü alışkanlıklar terk edilir. Birçok kişi daha önceden alkol içiyorsa Ramazan ayı boyunca alkol içmeyi bırakmaktadır. Sigara içenlerde gündüz vakitlerinde sigara içemediklerinden vücutları dinlenir. Ayrıca karaciğerin dinlenmesine yardımcı olur. Oruç insan bünyesini güçlendirir. Mideyi rahatlatır. Sistemin daha iyi çalışmasına vesile olur. Ayrıca vücuttaki bağışıklık sisteminin daha güçlenmesine ve kendini onarmasına zemin hazırlar. Çok yemek yenildiği zamanlarda insanın vücudu çok çalışır. Dolayısıyla yorulur, uykusu gelir ve bu vesileyle de hastalıkların fazlalaşmasına vesile olur.
Burada en fazla dikkat edilecek şey az yemek yemektir. Çünkü Ramazan'da insanlar iftarlarını açtıkları zaman yemeklere saldırıyorlar. midelerini tıka basa dolduruyorlar ve sanki kıtlık varmış gibi hareket ediyorlar. Bu da onların hastalanmasına, sistemin sıkıntı çekmesine vesile oluyor. Ramazan ayında iftardan sonra acil servisler çok yemek yediklerinden dolayı rahatsız olan insanlarla dolup taşımaktadır. Halbuki az yemek yeseler bu sıkıntılar oluşmaz. "Oruç tut, sıhhat bul." hadisi ş.