Güneydoğu'nun birçok şehrinde Sokaklar çöplerle doludur. Hangi parka gitseniz çekirdek kabukları, pet şişeler, poşetler ve yenilen şeylerin artıkları etrafa atılmıştır.
Kurtalan'da yaşadığımızdan dolayı Kurtalan'ın çöp sorununu gündeme taşımak istedik. Caddelerde, sokaklarda, mahalle aralarında çöpler ve kağıtlar her tarafı kaplamaktadır. Güneydoğunun birçok ilinde dahi bulunmayan büyük bir parkımız vardır. Geceleri insanlar buranın serin havasında oturmaktadırlar. Ama hiçbir kontrol yok. Her taraf çöplerle doludur. Caddelerimiz ve sokaklarımız kağıtlarla, çöplerle doludur. Buna yetkililerin el atmaları gerekir. Bunu yapacak olan güç Kurtalan'ın Kaymakamıdır. Ayrıca belediye başkanıdır.
Neler yapılabilir? Önce bütün kurumların müdürleri ile toplantı yapılır. Bu toplantıda iyi bir bilgilendirme ile beraber bütün kurumlar üzerlerine düşen görevleri yerine getirmek için ciddi bir şekilde çalışmaları lazımdır. Her kurumun kendi alanında yapacağı şeyler şöyle olabilir:
Emniyet, mahalle aralarında ve parklarda etrafı kirleten insanlara gerekli müdahalelerde bulunurlar. Önce uyarılarda bulunurlar. Bu uyarılar işe yaramazsa, cezai işlemlere başvururlar.
Milli Eğitim Müdürlüğü, bütün öğretmenlere çevre temizliği ile ilgili brifingler verir. Onlarda, öğrencilerini sık sık bilgilendirirler. Öğrenciler, öğretmenlerin rehberliğinde okullarının bulunduğu çevrede oturan insanları çevrenin temiz tutulması ile ilgili bilgilendirirler. Öğrencilere temiz bir çevrenin önemi kavratılmalıdır. Bu temizlik alışkanlıklarını ailelerinde ve çevrelerinde uygulamaya koymalıdırlar.
Müftülük, bütün camilerde çevre temizliğinin önemini periyodik olarak anlatmalıdır. Topluma çevre temizliği konusunda hassasiyet kazandırılmalıdır.
Mahalle muhtarları mahallede evlerinin etrafı kirli olan aileleri tespit edip uyarırlar. Bu aileler gerekli hassasiyeti göstermeseler, bu aileler sosyal yardımlaşma vakfından yardım alıyorlarsa yardım kesintisine gidileceği söylenir. Sosyal Yardımlaşma Vakfı bu aileleri uyarır.
Belediye ekipleri parklarda yerlere çöp atan insanları uyarırlar. Bilgilerini yanlarında not tutarlar. İkinci seferde parasal işlem yaparlar. Dükkanlarının önü kirli olan esnafları ikaz edip tekrarı durumunda ceza keserler. Diğer bütün kurumlarda yapmaları gereken hususlarda yardımcı olurlar.
İyi bir eğitim ile beraber cezai müeyyideler etkili olur. Avrupa'da yaşayan bazı dostlarımla konuştuğumda buraların çok temiz olduğu söylüyorlar. Orada yapılan her yanlışa para cezası verildiğini belirterek, yere tükürene, yere çöp atana, çöpünü belirtilen saatten önce çöp yerine bırakana ceza veriliyor. Bizde de maddi cezalar uygulanırsa çok etkili olur. Özellikle kurumlar organizeli çalışırlarsa daha da etkisini gösterir. Hep beraber Kurtalan’ı temiz bir ilçe yapmaya çalışmalıyız.