Montrö Boğazlar Sözleşmesi, 1936'da imzalanan ve Türkiye'ye İstanbul ve Çanakkale boğazları üzerinde kontrol ve savaş gemilerinin geçişini düzenleme hakkı veren uluslararası bir sözleşmedir. Sözleşme, Bulgaristan, Fransa, Büyük Britanya, Avustralya, Yunanistan, Japonya, Romanya, Sovyetler Birliği, Yugoslavya ve Türkiye arasında 20 Temmuz 1936'da imzalandı. Sözleşme, Türkiye'ye Boğazlar üzerinde tam kontrol hakkı verir ve barış zamanı sivil gemilerin özgürce, PARASIZ ve Türkiye’nin gemilerin boğaza bıraktıkları pisliklerini temizleme görevi ile geçişini garantiler. Bu anlaşmayı halka zafer olarak yutturanlar halkı kandırmaktadırlar. Boğazlar Türkiye devletinin ise diğer devletler niye karışıyor. Panama kanalı, Süveyş kanalı buralardan geçen bütün gemilerden yüklü para alırken, Türkiye parasız hizmet ediyor.
MONTRÖ BOĞAZLAR ANLAŞMASININ MADDELERİ
1. Madde: Bağıtlı Yüksek Taraflar, Boğazlar'da denizden geçiş ve gidiş-geliş (ulaşım) özgürlüğü ilkesini kabul ederler ve doğrularlar.
Bu özgürlüğün kullanılışı bundan böyle işbu Sözleşme hükümleriyle düzenlenmiştir.
KESİM I. – TİCARET GEMİLERİ
Madde 2: Barış zamanında, ticaret gemileri, gündüz ve gece, bayrak ve yük ne olursa olsun, aşağıdaki 3. madde hükümleri saklı kalmak üzere, hiçbir işlem (formalite) olmaksızın, Boğazlardan geçiş ve gidiş-geliş (ulaşım) tam özgürlüğünden yararlanacaklardır. Bu gemiler, Boğazlar’ın bir limanına uğramaksızın transit geçerlerken, Türk makamlarınca, alınması işbu Sözleşmesinin I sayılı Ek'inde öngörülen vergilerden ve harçlardan başka, bu gemilerden hiçbir vergi ya da harç alınmayacaktır.
Bu vergilerin ya da harçların alınmasını kolaylaştırmak üzere, Boğazlar'dan geçecek ticaret gemileri, 3. maddede belirtilen istasyonun görevlilerine adlarını, uyrukluklarını, tonajlarını, gidecekleri yeri ve nereden geldiklerini bildireceklerdir.
Kılavuzluk ve yedekçilik (römorkörcülük) isteğe bağlı kalmaktadır.
Madde 4: Savaş zamanında, Türkiye savaşan değilse, ticaret gemileri, bayrak ve yük ne olursa olsun, 2. ve 3. maddelerde öngörülen koşullar içinde Boğazlar’dan geçiş ve gidiş-geliş (ulaşım) özgürlüğünden yararlanacaklardır. Kılavuzluk ve yedekçilik (römorkörcülük) isteğe bağlı kalmaktadır.
Türkiye, Montrö anlaşması ile boğazlar üzerinde hiçbir hak iddia edemez. Gemiler para vermeden istedikleri gibi geçiş yaparlar. Bu gemiler boğazı kirlettikleri halde temizliği devlet yapar. Bu anlaşmaya sahip çıkanlar anlaşmayı imzalayanların hainliklerini örtmek isteyen sömürge taraftarı olanlardır. Boğazlar Türkiye devletinin ise kural koyma hakkı da onun olmalıdır. Türkiye menfaatlerini korumaya çalışırken, ses yerli hainlerden geliyor. Not:(Anlaşmanın tüm metnini internetten okumanızı tavsiye ederim.)