Ramazan rahmet ayıdır, Kur`an ayıdır, sosyal yardımlaşma ve dayanışma ayıdır, oruç ayıdır. Varlıklı insanlara özellikle Ramazan ayında fakir, yetim, yoksul, gariban, öksüzlere iftar vermeleri, birbirlerine ziyafet çekercesine sadece zenginlerin çağrıldığı şatafatlı iftarlar yerine gönüller yapacak şekilde iftarlar vermeleri tavsiye ediliyor.
“ Kendisinde insanlar için hidayet, Doğru yolun ve Hak ile Batılı birbirinden ayıran apaçık delilleri sunan Kur’an-ı Kerim Ramazan ayında indirildi. Sizden kim, bu aya ulaşırsa oruç tutsun. Her kim de hasta veya yolcu olursa tutamadığı günler sayısınca başka günlerde oruç tutsun. Allah size kolaylık diler, zorluk dilemez. Böylece sayıyı tamamlayabilmeniz ve hidayetine ulaştırması nedeniyle Allah’ı yüceltmeniz ve şükretmeniz içindir.” El Bakara 185
“Ramazan Ayı gelince, cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar zincire vurulurlar. Ramazan ayını geçiripte bağışlanamayana yazıklar olsun. Bu ayda bağışlanmayacak ta, ya ne zaman!” Buhari, Savm, 5, II,227.
Peygamber Efendimiz (SAV) buyuruyor ki; Mümin günahla eskir, tövbeyle yenilenir. Halisane niyetle tövbe eden hiç günah işlememiş gibidir. Bu nedenle evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden kurtuluş olan Ramazan ayında Kadir gecesinin affına nail olabilmek için Ramazan gecelerini ihya etmek, gündüzleri ise oruç tutarak hayırlı işler yaparak Allah`ın rızasını kazanma gayretine girmek gerekir.
Oruç, fakirlerin çektiği sıkıntıları hatırlatmak ve onların fakirlik yüklerini hafifletmek için, Müslümanlara farz kılınmıştır. Mesele birkaç saat aç kalmak değildir. Aç kalan insan saldırgan olabilir. Kendi iradesini kaybedebilir. Allah’u Teala kendisinin rızası için tutulan orucu nefsin terbiyesi için vesile tutmuş ve aç insanların içine girdikleri sıkıntıların çözümü için zengin insanlara yol göstermiştir. Ağaçtan düşen ağaçtan düşenin halinden anlar.
Peki biz ne yapıyoruz. Şeytanların bağlandığı, yardımlaşma ve merhametin zirve yaptığı bu mübarek ay girince ne yapıyoruz? Bizler merhametimizi mi yoksa fırsatçılığımızı mı sahaya sürüyoruz. "Allah, insanlara merhamet etmeyene rahmette bulunmaz." (Buhâri, Tevhid 2, "Allah rahmet gözüyle sadece kalbinde merhamet bulunanlara bakar, sâlih amel işlemiş olsa bile."
Ramazan ayı girmeden üç önce gün önce sebze fiyatları bir iken, Ramazanın üçüncü gününde üçe çıktı.
Oruç tutan Müslüman halka oruç tutanların yardımlaşma bakışı budur. Ramazanda pahalılaştırıp daha fazla kazanmaktadır. Ramazanda oruç tutan almak zorunda olduğu için bu ayı fırsata çeviren Müslüman, hangi yüzle Allahtan bağışlanma, merhamet ve yardım isteyecektir. Veya insanlara merhamet etmeyen hele özellikle Allah için oruç tutan inanlara merhamet etmeyen zamcılara Allah niye merhamet etsin. Ramazan ayına saygı göstermeyen insanlara niye merhamet edilsin. Ramazan ayı hürmetine ucuz satmaları gereken esnaf, mallarını pahalılaştırıyorsa, nasıl iflah olur.
Ramazan yardımlaşma ayı olması gerekirken, kandırma ve aldatma ayına çeviren insanların hali ne olacaktır...