Kentsel dönüşüm gerekli midir? Kentsel dönüşüm yapılmazsa ne olur? Hangi ülkeler kentsel dönüşüme önem verirler? Hangi ülkeler kentsel dönüşümün önünde engel olurlar?
Zengin, gelişmiş ve ileriyi gören ülkeler halklarının menfaatini göz önüne alarak kentsel dönüşümü daha uygun bir proje halinde yaparlar. Tarım arazilerini binalar için ve beton yığınları için kullanmazlar. Eski yapıları yıkarak yerine daha modern yapılar yaparlar. Kentsel dönüşümün faydaları
1. Ömrünü tüketmiş olan eski iki, üç katlı evler yıkılarak, buralarda daha modern yaşamaya uygun binalar yapılarak şehrin çehresi değişir.
2. Park sorunu biter. Yeni yapılan sitelerin altında veya bahçede araba parkları yapılır.
3. Çocukların oyun alanları ve ailelerin dinlenme yerleri yapılır. Bahçeler ağaçlandırılarak güzel bir görüntüye dönüşür.
4. Evlerin arasında mesafe olduğu için, yazın daha serin olur. Binalarda ısı yalıtım yapıldığından enerji tasarrufu sağlanır. Yazın klima kullanmaya gerek kalmaz.
5. Deprem esnasında yıkımlar azalır.
Batman gibi bir şehirde kırkın üzerinde Mahallede kentsel dönüşüm yapılabilir. Tarım arazileri kurtulmuş olur.
Batman'ın 60 kilometre uzağında bulunan Siirt'in Kurtalan ilçesinde bulunan eski evler yıkılarak yerine güzel siteler ve binalar yapılmış. Tarım arazileri betona dönüşmekten kurtarılmıştır.
Kentsel dönüşüm bu kadar faydalıyken niçin uygulanmıyor? Herkes tarım arazilerinin bina yapımında kullanılmasının yanlış olduğunu söylediği halde tarım arazilerinin beton yığınına dönüşmesi engellenmiyor. Batman'ın eski mahalleleri kentsel dönüşüme girerse Batman'ın 50-60 yıllık konut sorunları çözülür. Araba park sorunu kalmaz. Yollar daha geniş olur. Ama kentsel dönüşümde rant yoktur. Rüşvet yoktur. Kazanan halktır. Tarım arazileri kurtulur.
Tarım arazilerinin beton yığınına dönüşmesinde ise rant vardır. Rüşvet vardır. Kaybeden halktır. Kazanan bazı insanlardır. 15 yıl önce fakir olan tarım arazi sahiplerinin, imar projesi ile Batman halkının zenginleri olmuşlar. Bazılarının 100 lerce daire ve dükkanı olmuş.
Batman'ın kesinlikle kentsel dönüşüme acilen ihtiyacı vardır. Tarım arazilerine 12 13 kat izin verilirken eski mahallelere 3 kat 2 kat 4 kat izin verilerek müteahhitlerin eski mahallelere girmesine engel olunmaktadır. Yetkililerin bir an önce bu soruna el atması gerekir.
Kentsel dönüşüm şehri yaşanılacak hale getirir, tarım arazilerini kurtarır. Halkın faydası için KENTSEL DÖNÜŞÜM.