Haklarını yememek gerek, son yıllarda sağlık alanında hayal edemeyeceğimiz reformlar yapıldı. Yeşil kartlıların ilaç giderleri için bütçeden ayrılan ödenek ilk 3 ay içinde tüketildi. 35 milyarı aşan sağlık harcamalarında tasarrufa gitmek, hastanelerdeki yoğunlaşmayı azaltmak için bir takım tedbirler alındı. Ancak asıl amacı gereksiz hastane gidişlerini azaltarak tasarruf sağlamak ve SGK bütçesini desteklemek olan kesintiler, sigortalının mağduriyetine yol açmaktadır.
Sigortalıdan alınan-kesilen bazı ücretler:
1 – İlaç Katılım Payı:
A- Halen çalışan sigortalıdan ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerden % 20 kesilmektedir.
B- Emeklilerden ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerden % 10 kesilmektedir.
2 – Muayene Katılım Payı:
Eczanelerde tahsil edilen Muayene Katılım Payı, gidilen sağlık kurumunun niteliğine göre değişmektedir.
A- Şimdiye kadar ücret alınmayan 1. Derece sağlık hizmeti veren Aile Hekimliklerinde, bundan böyle 3 lira Muayene Katılım bedeli alınacaktır.
B- 2. ve 3. Derece Sağlık hizmeti sunan Üniversite hastaneleri, Dal hastaneleri, Eğitim ve Araştırma Hastaneleri gibi kapsamlı hastaneler için 5 lira Muayene bedeli alınmaktadır.
C- Özel hastaneler için ise 12 lira Muayene Katılım Payı alınmaktadır.
Önceleri Acil Servisler için Muayene bedeli alınmıyordu. Şimdi ise, Acil olmadığı halde Acil servislerde olunan Muayeneler için Muayene bedeli alınmaktadır.
3 – Reçete Bedeli:
A- 3 kutuya kadar olan Reçeteler için 3 lira alınmaktadır.
B- 3. Kutudan sonra ilave her ilaç için 1 lira katılım payı alınmaktadır. “Hasta katılım payından Muaf” Raporlu ilaçlardan, Katılım Payı ve Kutu bedelleri alınmamaktadır.
4 – İlaç Farkı: Eczaneler, Doktorunuzun yazdığı ilacın benzeri- Eşdeğerini verdiklerinde sizden “ İlaç farkı” alıyorlar.
5 – Eczaneye, Reçete okuma bedeli olarak SGK tarafından 25–75 kuruş ödenmektedir.
Özel hastanelere gittiğinizde sizden istenen ücretler kalem olarak da, meblağ olarak da çoğalmaktadır. Bir hastane endoskopi için sizden 40 lira fark isterken, aynı düzeydeki bir başka özel hastane 250 lira talep edebilmektedir.
Hastanelerde yapılan muayene sonucu oluşan ve Eczanelerce tahsil edileceği belirtilen Katılım Payları, Reçete ile Eczaneye ilk müracaatta tahsil edilmektedir.
Ancak belli bir standart getirilmediğinden; Şeffaflık yok ve hasta bilgilendirilmediğinden, alınan ücretlerin çeşitliliği kafa karıştırmakta ve bütün bunlar sigortalının mağduriyetine sebep olmaktadır.
Bu konularda da özellikle Emekli vatandaşlarımız mağdur edilmektedir. Kesintileri göremediklerinden ve eczanelerce bilgilendirilmediklerinden, en azında ilaç farklarından dolayı mağdur olmaktadırlar. Eczaneler müşteri çekmek için bir kısım karlarından feragat edebilirken, bu durum emekliler için söz konusu olmayıp, bütün ücretler ve belki de defalarca emeklinin maaşından kesilmektedir. Sigortalı, gittiği ilk eczanede katılım paylarını öderken; emekli vatandaş defalarca eczaneye gidip, her ay maaşından sağlık kesintileri olmasına rağmen eskiye dönük yılların kesintisiyle karşılaşabilmektedir.
Sağlık kesintilerine bir düzen getirilmeli ve kafa karışıklığına sebep olan emeklinin maaşından kesintiler yerine diğer sigortalılar gibi güncel ödeme yapılmalıdır.
Zorunlu Trafik Sigortası ise aleni bir soyguna dönüşmüş vaziyettedir. Daha geçen sene 3 kat artırılan Zorunlu Trafik sigortasının, bu yıl da 4 kat artırıldığı söylenmektedir.
Allah aşkına! Çalışana verdiğiniz % 3–4 zamma karşılık, Trafik sigortasına yapılan % 300–400 zammı Akıl ve vicdanlarınız kabul ediyor mu? Yurt dışında ikamet edenler için Askerlik bedelini 5112 avrodan 1000 avroya düşürürken, 20 milyon vatandaşı ilgilendiren Trafik Sigortası 2 yıl içinde 9–10 kat artırılıyor. 2 yıl önce trafik sigortasını 160 liraya, geçen sene 550 liraya yaptıran vatandaştan bu sene için 1600 lira istemek hangi vicdana sığar.
Hükümet, bir an önce Zorunlu Trafik Sigortası soygununa dur demeli ve bunu Zorunlu olmaktan çıkarmalıdır.