Bölgede yaşanan çatışma süreci ve nispi olarak Batman'ın rahat olması göçleri de beraberinde getirdi. Irak ve Suriye'de yaşanan iç savaştan dolayı büyük oranda bölgemize ve Batman'a göç yaşandı. Temmuz ayından beri bölgemizde yaşanan çatışma süreci, çukur siyaseti ve sokağa çıkma yasakları ile bunalan halkın bir kısmı Batman'a göç etti. Göçler dışında Batman olarak zaten işsizlikte ilk sırada olmamız ve bölge çapında ticari hayatın adeta durması ile Batman ve bölge ekonomisi felç oldu.
Bütün bu olumsuzlar yetmezmiş gibi önce yüzlerce TPİC işçisi işten çıkarıldı. Bu sorun çözülmedi ve unutuldu. Bilindiği gibi, TPİC işçilerinin sorunlarının devam ettiği Nisan ayında Dicle EDAŞ'da taşeron işçisi olarak çalışan işçilerin işine son verilmek istendi. Ancak o dönemde devreye giren Milletvekili Ziver Özdemir'in girişimleri ile bu sorun donduruldu. Bu sorunun çözülerek rafa kalktığını zannettik lakin, seçimler sonrası yine aynı durumla karşı karşıya kaldık.
Geçen hafta öğrendik ki; Dicle EDAŞ’da elektrik arıza, kaçak, açma ve kesme elemanı olarak çalışan Batman 'da 28, bölge genelinde ise toplamda 210 taşeron işçinin iş akitlerinin 13 Mart tarihinde sona erdirileceğine ilişkin tebligatlar gönderilmiş.
Bu karar sonrası işçiler basın açıklaması yaptı. İşçiler adına basın açıklamasını okuyan TES-İŞ Sendikası Diyarbakır 1 Nolu Şube Başkanı Ali Öncü, DEDAŞ Batman ve bağlı ilçelerde elektrik arıza bakım ve onarım işini yaklaşık 10 yıldan beri araç-gereç, ekipman ve özellikle personel yetersizliğiyle halka hizmet götüren işçilerin işlerine son verilmek istenmesinin kabul edilemez bir durum olduğunu söyledi.
Açıklamanın devamında Öncü, “Personel fazlalığını gerekçe göstererek Batman’da 28 ve Siirt’te 16 üyemizin iş akitlerinin 13 Mart tarihinde sona erdirileceğine ilişkin olarak tebligatlar gönderilmiştir. Üyelerimizin işine son veren idare her gün yeni işçileri işe aldığının gerçeğini hiç kimse göz ardı edemez. Batman ve bağlı ilçelerin iş kapasitesi işgücüne duyulan büyük ihtiyaç ve fiziki koşulların olağanüstü zorlukları ortadayken, halkımıza elektrik hizmetini götüren ve son derece yetersiz olan arıza personelinin işten çıkarılması büyük bir hukuksuzluk ve haksızlık olmasına karşın, halkın elektrik hizmetini alıp almamasının da ne kadar önemsendiği ortadadır. Halkımız bu gerçeği bilerek, işten atılan evlatlarına büyük bir dayanışma göstereceğine olan inancımız tamdır.” dedi. (1)
Bölgenin son aylarda yaşanan çatışmalardan dolayı ekonomisinin dibe vurduğu ve işsizliğin tavan yaptığı ve sık sık elektrik kesintilerinin yaşandığı bir atmosferde vasıflı işçilerin işten çıkarılmalarının ne gibi bir mantıklı izahı vardır doğrusu anlamakta zorluk çekiyoruz. İşlerin daha iyi ve halka hizmetin daha verimli ve rantabl yürütülmesinin amaçlanması gerekirken tam bir tenakuz haline girilmesi kabul edilemez.
İşveren Dicle EDAŞ'tan ismini vermek istemeyen bir yetkili ile konuyu görüştüm. İşten çıkarılan işçilerin Dicle EDAŞ'ın değil yüklenici firma olan Akdeniz firmasının elemanı olduklarını, buna rağmen kalifiye elemanların bir kısmını Dicle EDAŞ olarak alacaklarını söyledi.
TPİC işçilerinde olduğu gibi Dicle EDAŞ'ta işten çıkarılma sorunu karşısında bir diğer sorunda, maalesef Batman kamuoyunun duyarsızlığıdır.
Şimdi, başta iktidar partisi il teşkilatı ve milletvekilleri olmak üzere bütün partililerden ve kesimlerden bu konuda duyarlılık ve işçilere destek verilerek sorunun bir an önce çözülmesi sağlanmalıdır.
Selam ve dua ile...
Dipnot:
(1) İLKHA