Baharın gelmesi ile miladi takvime göre Peygamber Efendimizin doğumu olan Nisan ayına, kutlu mevsime yaklaştık. Şimdiden alemleri şereflendiren efendimizin teşrif günlerine yaklaşmanın heyecanı ve mutluluğu içindeyiz.
Peygamber Sevdalıları Platformu, her yıl yapılan etkinliklere geçtiğimiz hafta sonu Dargeçit ve Ümmetin iftiharı, yiğit insanlar diyarı, Kürdistan’ın fedekar ve “Nur”lu evladlarının mekanı olan Cizre’de “bismillah” diyerek start verdi. Batman’da ise Cegeluvê (Kuyubaşı) Köyü ve Sinan Köyü’nde kutlu doğum ihya edildi. Batman’da bu hafta da 2 Nisan Perşembe Günü Binatlı (Bıleyder) Köyü, 4 Nisan Cumartesi Mirzabey (Mirzabega) Köyü, 5 Nisan Pazar günü Sason İlçesi ve Balpınar (Grêsira) Beldesi’nde yapılacak.
Bu yıl toplam 300’den fazla merkezde yapılacağı açıklanan kutlu etkinliklerin en büyükleri Batman’da 12 Nisan, Diyarbakır’da 19 Nisan ve İstanbul’da 26 Nisan’da yapılacak.
Bilindiği gibi “Kutlu Doğum Haftası” Peygamberimiz Hz.Muhammed'in (s.a.v)’in Miladi olarak doğum günü olan 20 Nisan'ı kapsayan haftaya denir.
Peygamberimizin dünyayı teşrifleri olan Mevlid-i Nebevi, asırlardır Müslümanlar tarafından ‘Mevlid Kandili’ olarak kutlanmaktadır.
Merhum Mustafa Asım Köksal’ın İslam Tarihi adlı eserinde anlattığına göre: “İslâm dünyasında mevlid merasimi ilk defa, Mısır'da hüküm süren Fatımîler (910-1171) tarafından tertiplenmiştir. Bu merasimler saraya ait olup, sadece devlet erkânı arasında cereyan etmekte idi. Fatimîler, Hz.Ali (r.a.) ve Hz.Fatıma (r.anha.)'ın doğum günlerinde de mevlid merasimleri tertip ederlerdi.
Sünnîlerde ilk mevlid merasimi, Hicri 604 yılında (Miladi 13.asırda), Selahaddin Eyyubî'nin eniştesi ve Erbil Atabeyi Melik MuzafferuddunGökbörü tarafından tertiplenmiştir. Uzun hazırlıklarla düzenlenen merasimler, bütün halkı kapsayan bir şekilde düzenlenirdi. Muzafferuddin, çevre bölgelerden fakih, sûfi, vaiz ve diğer âlimleri Erbil'e çağırır ve kutlamalar gayet debdebeli bir şekilde cereyan ederdi.
Daha sonra, değişikliğe uğrayarak, Mekke'de de mevlid merasimleri tertiplenmeye başlanmıştır. Mekke ve Medine'den sonra mevlid merasimleri, İslam coğrafyasının her tarafında birbirinden farklı şekillerde tertiplenmeye başlanmış ve bugüne kadar sürekliliğini korumuştur.”
Süleyman Çelebi’nin kaleme aldığı Vesiletü’n Necat isimli şiir (Türkçe mevlid) ve 1467 yılında Hüseyin Batei’nin yazdığı mesnevi (Kürtçe mevlid), yüzyıllardır sevinçte, tasada, doğumda, ölümde okuna gelmesi ve bu geleneğin bugün de canlı bir şekilde devam etmesi, Peygamber sevgisi etrafında teşekkül eden ruhun ifadesidir.
Kutlu doğum haftasında Hz.Muhammed (s.a.v) yâd edilir ve kendisine salavat okunur. Bu hafta boyunca çeşitli dini etkinlikler yapılır.
Bu haftada yapılan bir diğer etkinlik de gül dağıtmaktır. Osmanlı Edebiyatında Gül Peygamber Efendimizi temsil ettiği için böyle bir etkinlik yapılır.
1989'da Diyanet İşleri Başkanlığı 20 Nisanın içinde bulunduğu haftayı Peygamberimizi daha iyi tanımak ve tanıtmak için kutlu doğum haftası olarak gelenekleştirdi ve o günden beri 14-20 Nisan arasında bu hafta kutlanıyor.
2007 yılında Danimarkalı bir densizin Peygamber Efendimizin karikatürünü yapması ile oluşan infialde başta Diyarbakır olmak üzere bölgede İslami STK’lar “Peygamber Saygı” mitingleri düzenledi. Daha sonra kutlu doğum haftasında bu dinamik “kutlu doğum” etkinliklerine dönüştü. Peygamber Sevdalıları adıyla bir araya gelen STK’lar, başta kapalı alanlarda yapılan etkinlikler, 2009 yılından beri başta Batman ve Diyarbakır olmak üzere Türkiye’de 300’ün üzerindeki noktada meydanlara sığmayacak şekilde miting yapacak duruma geldi.
12 Nisan Pazar günü Batman’da büyük mevlid mitingi yani kutlu doğum etkinliği gerçekleştirilecek.“Eşsiz Önder Hz. Muhammed (sav)”adlı etkinlik için her yıl olduğu gibi platform yetkili ve gönüllüleri canla başla hazırlıklar yapıyorlar.
Bir taraftan salavat kampanyası devam ederken, bir taraftanda hazırlanan özel kutlu doğum vcd’si her eve dağıtılacak. 12 Nisan’da Batman’da halkın alana rahat gelebilmesi için her yıl olduğu gibi gönüllülerin desteğiyle şehrin belirlenen noktalarından ücretsiz araç servisi yapılacak.
Kıyamet gününde Mahşerin dehşetinden herkesin; “Nefsi, nefsi (nefsim, nefsim) dediği bir ortamda bile “Ümmeti, ümmeti (ümmetim, ümmetim) diyen Nebi’nin sevgisi kalbimizde olmayacakta kimin olacak? O’nun için mevlide koşmayacağız da kimin için koşacağız?
Bakınız Allah’u Teala, Tevbe Suresi 128.Ayette ümmetine olan şefkati hakkında ne buyuruyor: “Şanım hakkı için, size kendinizden öyle (izzetli) bir Peygamber geldi ki, sıkıntıya düşmeniz ona ağır gelir; size düşkündür, müminlere karşı çok şefkatlidir, merhametlidir.”
Bizlerde Peygamberimizi seven ve ona müştak olan Müslümanlar olarak bu etkinliklere her şekilde destek olmamız lazım. Etkinliğe kendimiz dışında tüm yakınlarımızın mazaret aramadan katılmalarını ve Peygamber sevgisini 7’den 70’e herkese aşılamalıyız. Ya Resulallah! Bizler Uveys El- Karani (Veysel Karani) hazretleri gibi seni görmenin aşkıyla yanarken, seni göremeden seven ümmetinden olmayı nasip eden ALLAH’a hamd-u şükür ediyoruz. Bizleri ümmetinden kabul et Ya Resulallah!
Kutlu doğum etkinliklerine Peygamberimizin Medine’ye hicret ederken onu karşılamak için Medine dışına çıkan Medineli Ashabın içinde bulunduğu aşk, heyecan ve coşku ile sanki şehrimize geliyor ve onu karşılıyomuşuz gibi o heyecanla mevlid alanına gitmeliyiz. Onu göremezsek te onun sevgisi kalbimizde olduktan sonra ALLAH (CC) bu sevgiyi karşılıksız bırakmaz ve gönderilen salavatları ona ulaştıracaktır. O yüzden haydi kardeşler, bacılar, hep beraber ayırım olmaksızın mevlide, kutlu doğumu idrak etmeye, onu anmaya ve anlamaya koşalım… Muhammedi muhabbetin bereketinden faydalanalım… Haydi, Muhammedi baharı, Muhammedi ahlakı ve atmosferi doya doya yaşamaya koşalım… Hep beraber kardeş olmaya mevlidi Nebi’ye koşalım…
Yazımızı Ahzab 56 ayetiyle sonlandıralım: “Gerçekten Allah ve Melekleri Peygambere salât ederler. Ey iman edenler! Siz de ona teslimiyetle salât ve selâm edin. Allahume Salli Âla Seyyidina Muhammed ve Âla âli Muhammed…
Selam ve dua ile…