Batman’da; kenar mahallelerle, merkezi mahallelerin arasında dağlar kadar fark var dersek yeridir. Bunu kime sorarsanız da, kenar mahallelerin; bakımsız, sahipsiz, etkili ve yetkililer tarafında unutulmuş cevabına rastlar, kendiniz de bizatihi müşahit olursunuz. Ama Allah var, kenar mahallelerde, merkezi mahallelere göre daha çok camilerin olduğuna (her ne kadar bakımsız olsalar da) hepimiz hemfikiriz herhalde. Belki bazı okuyucularımız ne alaka diyebilir. Ama benim izlenimlerime göre üzülerek (!) belirtiyorum ki durum bundan ibaret. Yani merkezi yerlerde (para getirmediği için) camiler yerine iş merkezleri, dükkânlar tercih edilmiş. Ve bina altındaki mescitlerle yetinilmeye çalışılmıştır.
Dikkat ediyorsunuz değil mi? Ortalama olarak hiçbir merkezi yerde, ana yollarda camii bulamıyoruz. Yani şehrin yeni yerleşim yerlerinde, milletin çok olduğu yerlerde camilerin azlığı dikkat çekilecek vaziyettedir. Sanki biraz değerlerimizden taviz vermiş durumdayız. Bunun sebebinden çıkacak olan sonuçlarda çok önemli. Bizde diyoruz ki, yeni nesil niye asidir, niye vurdumduymaz, niye nefsperestir. Anlaşılıyor ki sıkıntılar biz ebeveynlerden kaynaklanıyor. Çünkü Asr-ı saadette ya da sahabe devrinde halk bir yerlere yerleştiğinde- gittiğinde yaptıkları ilk icraatları camii inşa etmek. Sonrasında ticaret vesaire işlerle ilgilenilirdi. Şuan yaptıklarımız tam tersi konumundadır. Önce ticaret(!) sonra ahiret(!) düşüncesine kadar gelmişiz.
Batman’ımızın en işlek ve en kalabalık caddesi olan Diyarbakır Caddesi dediğimiz (Turgut Özal–Atatürk Bulvarı)’dır. Burası gerek hemşerilerimiz olsun, gerekse de Batman’ımıza misafir olan sevenlerimiz olsun, ilk uğradıkları yerlerin başında geliyor. Ve maalesef cadde boyunca yol üzerinde bir tek camiye bile rastlayamıyoruz. Buda memleketimize hiç yakışmayan bir durumdur. Ne yapılırsa yapılsın acil bir şekilde Diyarbakır Caddesi’nde muazzam bir caminin şart olduğunu yetkililerin görmesi gerekir.
Bunu istemek bir vatandaş olarak en doğal hakkımızdır. Buradan bakanlığa, valiliğe, belediyeye ve tüm yetkili kuruluşlara sesleniyorum. Bu doğal istek için; toplantılar yapılıp projeler hazırlanmalı, çalışmalar başlatılmalıdır. Diyarbakır Caddesi’nde yapılacak olan camii, Batman’da yapımına başlanıp temeli atılan stattan daha öncelikli olmalı yetkililer tarafından. Çünkü mevcut olan stat şimdilik işi görüyor. Yanlış anlaşılmasın yeni yapılan stada karşı falan değilim. Ama öncelik olarak sıraya aldığımızda stadın bir sonraki aşamada olduğunu düşünüyorum. Yani önümüzdeki süreçlerde Batman’ın herhangi bir takımı süper lige çıkarsa o zamanın mevcut şartları göz ardı edilmeyip yeni stat yapılabilirdi. Diyarbakır Caddesi’ndeki olası bir camii nereye inşa edilebilir? Hangi yerler uygundur caminin yapımına? Boş arsa olmadığına göre camii nereye yapılabilir? Sorularına cevap bulmaya çalışalım…
—Benim birinci tercihim Atatürk Parkı. Burası yer ve konum olarak biçilmiş kaftan gibi gözümüzün içine bakıyor. Çocuk polisinin oradan, pazar pazarının Bahçelievler girişindeki yere kadar camii yapılır. Ön tarafı da aynen bahçe olarak kalır ve hizmet görür. Yani orası hem camii için hem de ön tarafı bahçe kalacak şekilde parka için de yeterlidir.
— İkinci tercih olarak da Batman Hükümet Konağı ya da İl Emniyet Müdürlüğü bizlere göz kırpıp gülümsüyor. Bunları da tercih etmemizin sebebi hem merkezi olması hem de kamu malı olması hasebiyle daha cazip geldiğidir. Bu her iki yer de Batman’ın kalbi olma özelliğini taşıyıp tam merkezde yer alıyor. Çok güzel, büyük ve ferah bir camii inşa edilebilir. Ve Batman’ımıza ayrı bir hava katacak olan bu camiye, halkın da ibadet tercihini mescit yerine bu muazzam mabetten yana kullanacağını düşünüyorum. Devlet de daha çok feyizle ibadetlerin yapılabilmesine destek olmuş olur. Bizler de Mescid-i Aksa, Mescid-i Küba, Mescid-i Nebevi gibi Mescid-i Batman ismini veririz.
— Üçüncü seçenek olarak da Esen tepe. Hafızam beni yanıltmıyorsa valiliğin böyle bir projesi vardı. Ama ne oldu bilmiyorum unutulup kaldı. (Umarım tekrar hatırlarlar ve faaliyete koyarlar.) Burası da Batman’ı tepeden görme özelliğine sahip. Şayet Esen Tepe Camii yapılırsa Batman’ın muhteşem ihtişamını eteklerine katarak ayrı bir güzellik verecektir. Ayrıca Batman Park-Soraçan mevkiinden sonra millet geri dönüyor. Bu camii yapılırsa, Gültepe Mahallesine kadar ki yolun hepsi merkezle iç içe olacaktır.
Hâsılı benim âcizane önerilerim bunlardır. Bu öneriler çoğaltılabildiği gibi desteklenebilmelidirler. Ama gerçek olan şu ki Diyarbakır Caddesinin acil bir şekilde bir camiye kavuşmasıdır.
Diyarbakır Caddesinde yapılacak ola camide ibadetlerimizi ifa etmek dileğiyle Rabbi Zülcelâl’a emanet olunuz.