Lütfen bekleyin..


Fatih Oruç

Demokrasi Şehidi Olur mu?

16 Ağustos 2016, 13:21 - Okunma: 2833

Şehid, sözlükte bir olaya şahid olmak, tanıklık yapmak, bir yerdehazır bulunmak anlamlarına gelen şehâdet mastarından türeyen bir kelimedir. Şehid, İslâmî bir terim ve Kur’ânî bir kavramdır.

Allah (c.c.) rızası için cihad ederek, O’nun yolunda canını fedâeden Müslümana verilen isimdir. Yani, Allah’a imanını, canını vererekispat edendir.

Şehidlik, İslâm Dini’nde büyük bir derece, büyük bir unvan ve yüce birmakamdır.

Kur’ân-ı Kerîm’de buyruluyor ki:

“Allah yolunda öldürülenlere «ölüler» demeyin. Bilakisonlar diridirler, lâkin siz anlayamazsınız.” (Bakara, 2/154)

Kavramları tahrif etmek, anlamlarını değiştirmek ve içerisini boşaltmak için, onları yanlış yerlerde kullanmak ve yorumlamak en etkili metottur. Tahrif edilen kavramlardan biri de, “şehid”lik kavramıdır.

15 Temmuz işgal girişiminden sonra, maalesef “demokrasi şehidi” kavramı gerek hükümet tarafından gerekse medya organları tarafından topluma, aşırı bir şekilde pompalanmaya başlandı.

15 Temmuz işgal girişimi, ABD ve Batı’nın İslam Coğrafyasını iliklerine kadar sömürmek için son engel olarak gördükleri Türkiye’nin, FETÖ Terör Örgütü üzerinden parçalanma ve bölünme projesidir.

15 Temmuz işgal girişimi, Ortadoğu’da sınırların yeniden çizilmesi için yapılan bir harekettir.

15 Temmuz işgal girişimi, Türkiye’nin Suriyelileştirilmesi, Iraklaştırılması ve Afganistanlaştırılması vs girişimidir.

15 Temmuz işgal girişimi, İslam Coğrafyasında Müslümanların, can, mal, nesil, din ve akıl emniyetlerine bir darbe daha vurma teşebbüsüdür.

15 Temmuzaynı zamanda, dedelerin, nenelerin, babaların, annelerin, gençliğin ve engellilerin sırf Allah’ın rızasını kazanmak ve şehidlik arzusuyla emperyalist küresel güçlere karşı bedenlerini siper etmesidir.

15 Temmuz halkın tekbir sesleri ve selalarla, İslâm düşmanlarına, işgallere, vahşetlere ve haksızlıklara karşı bir kıyamıdır.

İslâmî hedefler ve idealler uğruna canlarını veren herkes şehiddir.

15 Temmuz’da halkın çok büyük bir kısmı, İslâm dışı bir takım idealler ve kavramlar için bedenlerini kurşunlara, tanklara, ölüm yağdıran uçaklara ve helikopterlere karşı siper etmedi.

Buralarda hayatlarını feda edenleri, “demokrasi şehidi” gibi uyduruk bir kavramla isimlendirmek, şehidlik kavramını gerçek anlamından ve değerinden uzaklaştırmaktır. Şehidlik kavramını açıkça sulandırmaktır.

Şehid, her şeyden önce Kur’ânî bir kavramdır. Yani, şehidlik kavramını ortaya koyan Kur’ân-ı Kerîm’dir.

Demokrasi kelimesi, eski Yunanca’daki “demos” ve “kratos”  kelimelerinin birleşmesinden meydana gelir. “Demos” halk, “kratos” güç, kuvvet, otorite, hâkimiyet manasındadır. Yani “demokrasi” halkın gücü, halkın hâkimiyeti, halkın egemenliği, halkın otoritesi demektir.

Bu halkın kendi kendisini, nefsine, hevâ ve heveslerine göre idare etmesi, yönetmesi veya temsilcileri vasıtasıyla idare ettirmesidir.

Kur’an’da bu durum insanın kendi nefsini, hevâ ve hevesini ilâh edinmesi olarak açıklanıyor. Buda tevhid inancıyla örtüşmüyor.(Casiye, 45/23- Furkan, 25/43)

Demokrasi, Allah yolu veya İslâmî bir sistem değil ki onun uğruna öldürülenlere şehid denilsin. Bilakis demokrasi, Allah’ın Şeriatı’nı toplumsal, siyasî, hukukî ve ekonomik hayattan dışlamayı esas almış bir otorite, bir sistem ve beşeri bir yönetim tarzıdır.

Şehidlik kavramına, Kur’ân-ı Kerîm’in yüklediği anlamlar dışında, kimsenin farklı anlamlar yüklememesi gerekir. Kur’ân-ı Kerîm’in verdiği bir sıfat ve unvan Kur’ân-ı Kerîm’in kullanmadığı ve müsaade etmediği yerlerde kullanılamaz. İslâmî kavramların kullanımı İslâm’a, beşerî kavramların kullanımı beşerî sistemlere bırakılmalıdır.

Bir başkası da, icâbında İslâm’ı devirmeye kalkacak, bu uğurdahayatını kaybedecek bu da devrim şehidi olacak.

Bunun gibi başka birileri de kalkacak, kominizim şehidi, kapitalizm şehidi veya krallık şehidi gibi kavramlar üretecekler ve kullanacaklar. Nitekim bunların hepsiyle zaman zaman karşılaşıyoruz.

Örneğin Marksizim-Leninizm ideolojisi üzerine kurulu olan PKK Terör Örgütünün ölülerini şehid olarak tanımladığı gibi.

Bu örnekleri farklı şekillerde de çoğaltabiliriz.

Böylece kelimeleri ve kavramları doğru yerde ve doğru şekilde kullanmaz isek, onların anlamlarını değiştirmiş ve tahrif etmiş oluruz. Gerçeklerin üzerini örtmüş ve hakkı ve hakikati gizlemiş oluruz ki, bu da büyük bir vebaldir.

Hiçbir beşerî sistemle ve yönetim tarzıyla, İlâhî bir kavram olan şehidlik, yan yana gelemeyeceği için, demokrasiyle şehidlikte yana yana gelemez ve beraber telaffuz edilemez.

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
148 gün önce
152 gün önce
598 gün önce
638 gün önce
764 gün önce
839 gün önce
1076 gün önce
1117 gün önce
1205 gün önce
1294 gün önce
1340 gün önce
1563 gün önce
1661 gün önce
2053 gün önce
2167 gün önce
2410 gün önce
2473 gün önce
2502 gün önce
2522 gün önce
2536 gün önce
2564 gün önce
2578 gün önce
2620 gün önce
2628 gün önce
2669 gün önce
2697 gün önce
2711 gün önce
2760 gün önce
3076 gün önce
3118 gün önce
3125 gün önce

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=