Lütfen bekleyin..


İhsan PINAR

Hayat Rehberimiz Kur’an’dan Dersler!

06 Haziran 2017, 01:08 - Okunma: 3179

-Hani İbrahim “Rabbim, bana ölüleri nasıl dirilttiğini göster” demişti. Allah, “Yoksa buna inanmıyor musun?” deyince İbrahim, “Elbette inanıyorum. Fakat kalbim kesin kanaat getirsin -mutmain olsun- diye bunu görmek istedim ” dedi.   

        Bunun üzerine Allah buyurdu ki, “Öyleyse 4 kuş tut, onları kendine alıştır –incele, sonra kes ve parçalarını farklı dağların başına koy ve sonra onları çağır! Koşarak sana geleceklerdir.

        İyi bil ki Allah, üstün, mutlak galip ve hikmet sahibidir.   -El Bakara: 260-

        Bu ayetten neler anlıyoruz ve çıkarabileceğimiz dersler:    

        Gerçekleri algılamanın farklı aşamaları vardır.

        1 – İlmel yakin: İlmi olarak, haber ve okuyarak öğrenilen gerçekler…

        2 – Aynel Yakin: Görerek öğrenilen gerçekler…

        3 – Hakkel yakin: Her şeyi ile bilmek, vakıf olmak: yaşamak… İle bilinen gerçekler.

        Hakkel yakin, her şeyi tüm hakikatıyla bilmek biz insanoğluna aşar ama ilmen bildiğimiz ve inandığımız gerçekleri görmek de her insanın arzuladığı ve merak ettiği bir gerçektir.  

        Bazen aklın kabullendiği bir gerçeğe karşı kalp mutmain olmayabiliyor. Mesela akıl, ölen birinin sana zarar veremeyeceğine inanıyor; ama kalp bundan mutmain değil ve ölü biriyle yalnız kalmaya tahammül göstermiyor. Ve hayatın gerçeğinde de özellikle geceleri mezarlıklardan geçilmekten çekiniliyor.

        İşte insan hem aklının, hem kalbinin mutmain olmasını istemektedir. Ve özellikle tekrar dirilme ve ahiret hayatı, her zaman için insanların merak konusu olmuştur. Hz. İbrahim bir Peygamber olduğu halde, yine de kalbinin mutmain olması için Allah’ın tekrar yaratma kudretini gözleriyle görmek istemiştir. Yani ilmi olarak inandığı ve inancında hiçbir tereddüt olmadığı halde, gözleriyle görerek olaya şahit olmak istemiştir.    

        Bu ayette ve bir önceki 259. Ayette, ıssız ve viraneye dönmüş bir kasabaya uğrayan adamın ve Ashab-ı Kehf’in döneminde de Allah (cc), insanların bu merak ve şüphelerini gösterdiği mucizelerle gidermiştir.   

        İman, akıl ve gönül işidir. Akıl ve gönül tatmin olmadan, iman harekete geçmez. Akıllı! Okumuş, profesör olmuş birçok insanın iman etmemesi, gönüllerinin başka şeylere bağlı ve meyletmesindendir.    

        Hz. İbrahim ve Hz. Musa Peygamber oldukları halde, Allah’ın kudretine şahit olmak istediler. Biz de bizim gibi insanların şüphe ve tereddütlerini gayet sakin ve olgunlukla karşılamalıyız. Hakaret ve iftira içermedikçe, insanlar çok rahat duygu ve düşüncelerini bizimle paylaşabilmelidirler. “Ben Allah’a inanmıyorum” sözü, bizi üzer ama bizi asla öfkelendirmemelidir. Bu insanların samimi duyguları münafık ve iftiracıların tavırlarından çok daha değerlidir.  

   Bize düşen, bir öğretmen, bir doktor gibi böylelerine yardımcı olmak: İlmi ve akli delillerle onları ikna edebilmektir. Ve ilmel yakinden aynel yakine ulaşabilmek hepimizin arzusudur. Ama öncelikle taklidi İmandan, tahkiki imana ulaşmaya gayret etmemiz gerekmektedir.

        Unutmayalım! Akıl ve kalp ikna olmadan İman harekete geçmez ve fayda vermez. Yanlış bir insanın doğru bir sözüyle bitirelim. “İnsan, inandığı kadar davasına yardımda bulunur”…  

Etiketler : Hayat rehberimiz, Kur'an, İslam,
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
1414 gün önce
1845 gün önce
2404 gün önce
2478 gün önce
2580 gün önce
2656 gün önce
2665 gün önce
2680 gün önce
2737 gün önce
2741 gün önce
2842 gün önce
2847 gün önce
2929 gün önce
3185 gün önce
3191 gün önce
3234 gün önce
3295 gün önce
3315 gün önce
3358 gün önce
3376 gün önce
3438 gün önce
3459 gün önce
3474 gün önce
3482 gün önce
3500 gün önce
3506 gün önce
3529 gün önce
3540 gün önce
3543 gün önce
3554 gün önce

RSS
© 2025 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=