Bilindiği gibi 31 Aralık 2014’te TPAO’ya bağlı Türkiye Petroleum International Company’de (TPIC) bünyesindeki petrol kuyularında sondaj elemanı olarak Batman, Diyarbakır ve Adıyaman bölgelerinde çalışan yüzlerce işçi ve yardımcı personelin işine son verildi. O dönemde verilen sözler unutuldu ve işçiler ile aileleri mağduriyet yaşamaya halen devam ediyor.
09 Nisan 2015’te “Sondaj İşçilerimize sahip çıkalım!” ve 01 Temmuz 2015’te “TPİC işçilerine sahip çıkalım!” başlıklı yazılarla konuyu gündeme getirmiş ve yakından takip etmiştim.
Yaklaşık 3 yıldır Batman gündeminde olan TPIC işçilerinin sorunu maalesef hala çözülmediği gibi, TPAO’nun bazı bölümleri de TPIC’e devredildi.
TPIC işçileri işveren olan TPIC’i mahkemeye vererek işe geri dönüş davası açtılar. Birçoğu davayı kazanmasına rağmen maalesef süreçte bir ilerleme olmuyor ve işçiler bürokrasi çarkı altında eziliyor. İşe dönüş yerine tazminat önerilen işçiler ikilem içinde kalıyor. TPIC işe geri alacağı işçilere “Feragat belgesi” imzalatarak işe geri almayı öneriyor. Bu durumda işçiler kazanılmış bütün haklarından vazgeçmiş olacaklar. Bu yetmezmiş gibi birde avukat ve mahkeme masrafını ödemek zorunda kalacaklar. TPIC yönetiminin bu süreçte pek güven vermediğini ifade eden TPIC işçileri de buna karşılık, işverenden “‘Feragat belgesi’ verelim, ancak sizde bize uzun süre işten çıkarılmayacağımıza dair teminat, güvence verin” diyorlar haklı olarak. Ancak aldığımız bilgiye göre TPIC buna yanaşmıyor. Hal böyle olunca çaresizlikten ve iş başı yapmaktan başka çaresi olmayıp kabul eden işçiler, 6 ay sonra yine işten çıkarılma durumu ile yani aynı durum ile karşı karşıya kalabilirler. Bu defa ellerinde “Feragat belgesi” imzaladıkları için hiçbir haklı bir gerekçeleri de kalmayacak.
İşçiler, TPIC’in iyi niyetli olması halinde “feragat belgesi” dayatması yerine, “davayı geri çekme” talebinde bulunması halinde olayın çözüleceğini ve işçilerin mağdur edilmeyeceğini belirtiyor.
Bir başka sorunda; TPİC işçileri Petrol İş Sendikasının işten çıkarılma sürecinde pasif davrandığını ve süreci iyi yönetemediğini belirterek, başka sendika arayışına girdikleri söylemlerini dillendiriyorlar.
Aldığımız bilgiye göre; Gerek TPAO gerekse TPIC’te şu an bir belirsizlik durumu mevcut ve bu durumun 1-1,5 ay sonra netleşeceği ifade ediliyor.
Şu anda TPAO’da emeklilik hakları olan çalışanlara 8-10 maaş teşvik verilerek emekli edilmeleri işlemi yapılıyor. Bunu fırsat görüp emekliliğini isteyenlerde oldu. Emekli edilen işçiler yerine genç yaşta olan TPIC işçilerinin işe alınacağı belirtildi. Ancak burada da yukarıda yazdığımız sorunlar karşımıza çıkıyor.
Bütün bu sıkıntılar yetmezmiş gibi birde her zaman karşımıza çıkan “kadro borsası” sorunu ile karşı karşıyayız. Piyasadaki şayialara göre, 30-35 bin TL karşılığında TPIC kadroları satıldığı ve bunun propagandasının yapıldığı iddia ediliyor. Kadro simsarları ve siyasi rant peşinde olanlara bu istismar kapısı kapatılarak, bu sorun hakkaniyet çerçevesinde ivedilikle çözülmelidir.
TPAO işçilerinin sorunlarına duyarlı olunmalı ve özellikle dışarıdan eleman alımına gidilmeden, işten çıkarılan TPIC işçilerine öncelik verilerek hiçbir şart ve gerekçe olmadan işe alınmaları gerekir. Kamuoyu, siyasi partiler, STK ve sendika bu yönde doyurucu bir çalışma yaparak, TPIC ve TPAO işçilerine sahip çıkmalıdır.
En çok genç nüfusa sahip ve aynı zamanda % 23 ile Türkiye’de işsizliğin en yüksek olduğu il olduğumuzu göz önüne aldığımızda; yapılan uygulama hiçbir vicdan tarafından kabul edilemez. TPIC işçileri ve aileleri daha fazla mağdur edilmeden bu sorun hakkaniyet çerçevesinde hemen çözülmelidir.
Selam ve dua ile…