Pazar günü yapılan seçimlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk turda rahat bir şekilde kazanarak yeni sistemin ilk Cumhurbaşkanı oldu.
Milletvekili seçimlerinde ise karmaşık bir tablo ortaya çıktı. Ak Parti seçimden birinci parti olarak çıkıp 295 milletvekili çıkarmasına rağmen, meclis çoğunluğu için 49 milletvekilliği alan MHP’ye muhtaç duruma düştü. Bu durumda çıkarılacak her kanun MHP’nin oluruna kalacak. Ülke ve bölgemiz açısından baktığımızda bu tablo ilerde sıkıntılı bir süreci doğuracak gibi görünüyor. Bu iki partinin her konuda uyum içinde olamayacakları gerçeğini göz önüne aldığımızda Bahçeli’nin ilk açıklamasında dediği gibi; mecliste kilit parti konumda MHP’nin olması belli konularda ülkeyi zora sokacak bir sürece götürebilir.
Alınan oyları değerlendirdiğimizde: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın partisinden 9-10 puan bandında yüksek oy aldığı görülüyor. Ak Parti, MHP, HÜDA PAR ve başka seçmenleri hesapladığımızda aslında daha yüksek alması gerekirdi. Ancak yine de başarılı bir sonuçla ilk turda zafer elde etti.
Ak Parti 43’e yakın aldığı oy oranı ile 6-7 puan oy kaybettiği görüldü. Bu oyları son zamanlarda kullandığı milliyetçi söylem, hükümetin icraatlarından oluşan rahatsızlık ve ekonominin durumu etkisiyle seçmen bir uyarı verdi. Kayıp oyların ittifak ortağı MHP’ye kaydığı anlaşılıyor. Her zaman ittifak faydalı olmuyor bazen böyle oy geçişleri de oluyor.
MHP, partiler arasında en iyi sonucu alan parti oldu. Tüm anketçilerin ve basının baraj altı gösterdiği MHP, barajı geçerek mecliste kilit konuma geldi. MHP, İYİ Parti’ye kaptırdığı oyları AK Parti’den transfer ettiği oylarla kapattı.
Muharrem İnce ve CHP’ye baktığımızda; İnce kendi partisinden 8 puan daha fazla oy aldı. Bundan sonra CHP’de kazan kaynamaya başlayacak ve parti yönetimi değişene kadar devam edecek. CHP yönetimi sefih tacirin malını saçıp savurması gibi oylarını ve vekillerini saçıp savurdu. İYİ Parti’ye seçimden önce kiralık 15 vekil verdi, yetmedi; “her evden bir oy HDP’ye” kampanyası başlatarak, HDP’ye 3-4 puanlık oy geçişi ile barajı aştırdı. Bu konuda başarılı olabilir, ancak planları tutmadı. Meclis çoğunluğunu alamadıkları gibi AK Parti’yi MHP’ye mahkum ettiler. CHP, HDP’ye kaydırdığı 4 puanlık oy dışında, 4 puanda İYİ Parti’ye kaptırdı. CHP’nin ayakta kalması isteniyorsa; bu sefih yönetime partililer tarafından “Hacr” uygulanmalıdır.
HDP ise barajı CHP ile yapılan danışıklı ittifak ile oradan gelen emanet oylar ile barajı anca geçti. Yüzdelik olarak bölgede oy kaybeden HDP, seçim öncesi bunun farkında idi ki; sürekli olarak gerek Kandil’den gerekse parti yöneticileri aracılığıyla adeta CHP’ye yalvarırcasına ve siyasi şike-rüşvet vadederek, oy geçişi ile barajı geçtiler. Başkasının oyu ile barajı geçenler neyin kutlamasını silahla yapıyor anlamak mümkün değil.
Bu seçimin kaybedenlerinin başında ise Saadet Partisi geliyor. Seçimden önce kendini “kilit parti” konumunda gösterip, havalar giren SP, seçmenden beklediği destek yerine darbe yedi. Baraj sorunu olmamasına rağmen hiçbir ilde yeterli oy alamadı. SP yönetimi izlediği yolun tabanda makes bulmadığını ve bulmayacağını görmelidir.
HÜDA PAR’a geldiğimizde ilk kez ülke çapında seçime girmekle önemli bir adım atarak, ülke bazında 0,32 oy aldılar. Batman ve Diyarbakır’da bağımsız aday gösteren HÜDA PAR buralarda seçilmesi beklenen iki adayı “bağımsız adaylık” zorluğunun azizliğine uğradı. Almaları gereken oyların çok altında oy aldılar. Neredeyse aldıkları oy kadar oyları geçersiz olarak kullanıldı. Bunda seçmenin bilinçsizliği etkili olduğu gibi YSK’nın bağımsız adaylara pusulada kurduğu tuzakta etkili oldu. Özellikle Diyarbakır’da 7 bağımsız adayın olması ile pusulanın düzenlenme şekli tam bir skandaldı. Sanki Zekeriya Yapıcıoğlu seçilmesin diye özel bir plan kurgulandı intibaı bizde uyandırdı. Yapıcıoğlu’nun aldığı 30 bin oyun yanında 26 bin oyunun geçersiz hale geldiği belirtildi. Yani bu oy bilinçli verilse ve bahsi geçen tuzak olmazsa Yapıcıoğlu, HDP’nin barajı aşmasına rağmen vekil olarak seçilecekti. Ancak nasip olmadı.
Bu seçimler bize gösterdi ki, bağımsız adaylık ile bu seçim sisteminde oy almak mümkün değil. HÜDA PAR bu kararını gözden geçireceğini açıkladı. Ülkedeki siyasal kurtlar sofrasında başarı elde etmek isteniyorsa; ya resmi ittifak yapılır ya da CHP-HDP gibi gizli ve danışıklı ittifak kurulur. Bunun ötesinde siyasette maddi başarı mümkün görünmüyor. Wesselam…