Her yıl Batman ve bölgenin artık klasik sorunu haline gelen anız yangınları ve yansımaları bitmek bilmiyor.
Anız yangınlarının zararları konusunda yapılan çalışmalar maalesef yetersiz kalıyor. Ve sonuçta azalma olsa da; anız yakma olayları devam ediyor. Bu konuda verilen hutbeler ve yapılan çalıştayı da tarla sahipleri anlaşılan pek önemsemiyor.
Sürekli olarak yerel ve ulusal basında anız yakma ve sonrasında yaşanan tehlikelere dikkat çekilen haberler ve açıklamalar yapılmasına rağmen neden bir türlü bunun önü alınamıyor? Yangınlar ve çevreye verdiği zarar bir yana, karayoluna yakın tarlalarda anız yakılması sonucu her yıl ciddi kazalara neden oluyor.
Batman Valiliği, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Batman Üniversitesi, Batman Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Batman Ziraat Odası Başkanlığı tarafından 25-27 Ekim 2017 tarihleri arasında "Ulusal Anız Yangınlarının Önlenmesi Çalıştayı" yapıldı. Çalıştayda muhtarlar, biçerdöverciler ve çiftçilere yönelik anız yangınları ile ilgili seminer verildi.
İki hafta önce açıklama yapan Batman Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, son dönemlerde yapılan denetimlerde Batman'da anız yakılma olaylarında önceki yıllara göre ciddi oranlarda azalma olduğunu söyledi. Yine Ağustos ayının sonu itibariyle Batman’da başlayan mısır hasadıyla beraber anızların toplanıp işlenmesi için İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yoğun çalışma başlatıldığı ve Batman’da mısır hasadıyla beraber anızların yakılmaması için tarlalardan anızların makinalarla toplanarak termik santrallerin olduğu illere gönderildiği açıklandı.
Konunun en önde takipçisi olan STK’lardan Batman SAĞ-ÇEV, olayın sadece seminer ve açıklamalarla sınırlı kalmaması gerektiğine dikkat çekerek, anız yangınlarıyla halkı zehirleyenlerin derhal cezalandırılmaları istendi. Anız yakarak Batman halkının adeta zehirli hava solumasına neden olanların deşifre edilip cezalandırılmaları gerektiğini belirten Batman Sağlık ve Çevrecilik Derneği (SAĞ-ÇEV) Başkanı Sıtkı Güneş, yetkilileri acilen önlem almaya çağırdı.
Batman halkının günlerdir zehir soluduğunu belirten Güneş, özellikle Silvan ve Bismil taraflarındaki tarlalarda yakılan anızların dumanlarının Batman havasını zehirlerken, başta çocuklar ve hastalar olmak üzere yüzbinlerce insanın nefes almakta zorladığına dikkat çekti.
Anız yangınlarının halkın sağlığını tehdit ettiğini söyleyen Güneş, "Her gün onlarca vatandaş bizleri arıyor ve tepkilerini dile getiriyor. Biz de SAĞ-ÇEV olarak soruyoruz, neden şimdiye kadar ciddi bir önlem alınmıyor? Anız yangınlarından kaynaklanan dumanlar halkın sağlığını tehdit ediyor. Halka karşı suç işleniyor. Yetkililerin bu suçu işleyenleri deşifre edip etkili ve caydırıcı bir şekilde cezalandırması lazım." dedi.
Anız dumanlarının özellikle Bismil ve Silvan yönünden geldiğine işaret eden Güneş, "Önlemler konusunda Silvan ve Bismil Kaymakamlıklarıyla ciddi bir iletişime girilmeli. Oradaki yetkililer harekete geçirilmeli. Anızlar genellikle gece yarısından sonra yakılıyor. Alınacak önlemler kapsamında kolluk kuvvetlerinin o saatlerde devriye gezmesi lazım. Halkı zehirleyenleri önlemek için ne gerekiyorsa yapılmalı." ifadelerini kullandı.
Evet, halk arasında “Komşuda pişer bize de düşer” diye bilinen sözün yansıması Batman için zehir solumak oluyor. Batman’da her ne kadar tedbirler alındığı söylense de, komşu ilçelerde yakılan anızlarda olan Batman’a ve Batman halkına oluyor.
Batman’da yetkililerin “şu tedbirleri aldık” ve “şu çalışmayı yaptık” demesi maalesef sorunu çözmüyor. Özellikle Batman’ın Bismil ve Silvan yönüne bakan mahallelerinde ciddi sorunlar var. Bunun önüne geçilmesi için komşu ilçelerde de etkin önlemler ve caydırıcı cezalar uygulanmalıdır. Yoksa biz bu sorunu daha çok çekmeye ve yazmaya devam edeceğiz.
Selam ve dua ile…