Bir binanın arkasından okula giderken pencerelerden atılmış çocuk bezlerive çöpleri gördüm.Okulda öğrencilerimle fen bilgisi dersinde çevre kirliliği konusunu işlerken onlara ev ödevi vermeyi uygun gördüm.Öğrencilere bunun ev ödevi olduğunu, evdekilere toplu olarak okuyacaksınız ve velinize okunduğuna dair imzalattıracaksınız. Size sözlü notu vereceğim diye söyleyip, çocuklardan Yazmalarını istedim.
1.Eve gittiğinizde bütün ev fertlerini toplayarak onlara bu maddeleri okuyun.
2. Çöplerinizi ve kullanılmış çocuk bezlerini pencereden atmayınız. Bütün Çöplerinizi çöp kutusuna atınız. Sofra bezlerinizi pencere ve balkonlardan silkelemeyiniz. Çevre temizliğine dikkat ediniz. Evlerimizin etrafı çöp dolu ise bu bizim medeniyetimizi gösterir. Bu halimiz avrupanın yıllar önceki haline benzer. Önceden onlarda temizlik alışkanlığı yoktur. Bizim medeniyetimiz " Temizlik imandandır. Ve" Temizlik imanın yarısıdır. "ilkesine sahiptir.
3. Çocuklarınızla beraber sokakta yürüdüğünüz zaman, çocukların yedikleri ve içtikleri yiyecek ve içeceklerin kutu ve poşetlerini yerlere atmalarına izin vermeyin. Çocuklarınıza,Çöplerini çöp kutusuna atma alışkanlıklarınıkazandırın. Ağaç yaş iken eğilir. Çocuklar sizin sözünüzü yerine getirirler. Ev en büyük okuldur. Zaten ismi üzerinde "Ana okulu" yani evin terbiyesi, ananın terbiyesi lazımdır.
4. Sigara içenler izmaritlerini ve sigara paketlerini sokağa atmasınlar. Çöp kutularına atsınlar. Camiye gittikleri zaman sigara izmaritlerini caminin bahçesine atmasınlar. Caminin bahçesi caminin içi gibidir. Ha caminin bahçesine attı ha caminin içine attı. Fark etmez. Camideki çöpleri dahi temizlemek büyük bir sevapken, sigara izmaritleri ile kirletmek günah olmaz mı?
5. Suyu israf etmeyin.Peygamberimiz (sav), "bir nehirde abdest aldığınızda bile suyu israf etmeyin. "diyor. Muslukları açarken musluğu sonuna kadar açmayın. İçme suyu çok kıymetlidir. Damlarda bulunan su depolarına şamandıra takın. Bazı evlerin depoları sabaha kadar boşuna taşıyor. Depoları bir ton su alırken belki altmış ton su boşuna akıyor. Su hepimizindir. Suyun ideolojisi olmaz. Belediye başkanı benim partimden değildir diye suya düşmanlık yaparak belediye başkanına zarar veremeyiz. Boşuna akıtılan su hepimizindir. Bahçelerimizi içme suyu ile sulamayalım. Sulamak isteyenler kuyu kazsınlar.
6. Ağaçlara ve hayvanlara zarar vermeyelim. Çocuklarımızın kalbine yeşili koruma ve hayvanları sevmeyi yerleştirelim. Dinimiz hayvanlara zarar vermeyi yasakladığı gibi onlara aşırı yük yüklemeyi bile kabul etmemiş. Hatta eski ümmetlerden günahkar olan bir kadının susamış bir köpeğe su verdiğinden dolayı afedildiği, başka birinin ise bir kediğe zarar verdiğinden cezalandırıldığı peygamberimiz (sav) tarafından rivayet ediliyor. Diğer bir hadiste ise " kıyamet kopmadan önce elinizde bir hurma fidesi varsa ve zamanınız yetiyorsa onu ekin diyor." Bizler ise ağaçlara ve hayvanlara zarar veriyoruz. Zarar vermekten uzak duralım. Ağaçlar nefes almamıza yarayan oksijeni üretiyorlar. Oksijen olmazsa nefes alamayız.
7. Pikniğe gittiğimizde çöplerimizi piknik yaptığımız yerde bırakmayalım. Oraya bir daha gittiğimizde temiz ve oturabileceğimiz bir şekilde bulalım. Çöplerimizi poşetlere koyup kendimizle beraber getirip çöp kutusuna koyalım. Bazen piknik alanlarına veya bir ağacın altına gittiğimizde insanların bıraktığı çöplerden oturulamıyor. Hayatı birbirimize kolaylaştıralım.
8. Yaşadığımız ev ve binalarda komşularımızın olduğunu unutmayalım. Biz tek başımıza yaşamıyoruz. Bu yüzden komşularımızı rahatsız edecek davranışlardan uzak durmalıyız. Bizim ve misafirlerin çocuklarının gürültü yapıp komşularımızı rahatsız etmesine izin vermeyelim. İnsanlar, sabah erkenden işe, okula gidiyor. Hasta olan var. Komşularımızı sıkıntıya koymaya gerek yoktur.
9. Düğün ve nişanlarımızda gece belli bir saatten sonra havai fişek atmayalım. Düğün salonundan dönerken gece geç saatlerde gürültü yaparak komşularımızı rahatsız etmeyelim. Gece yarısı sevincimizle kimseyi rahatsız etmeye hakkımız yoktur.
. Çocuğum bu yazıyı ev halkını toplayarak bize okudu.